Στην επιστολή που έλαβε από τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να εργαστεί για τη “διεξοδική διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγικής αυτής υπόθεσης”.

Να θυμίσουμε ότι η μητέρα του Ζακ είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να “μεριμνήσει για τη δίκαιη τιμωρία όσων συμμετείχαν στη δολοφονία του παιδιού της”.

Επιστολή της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου στον πρωθυπουργό

Στην απαντητική του επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι “η ωμή βία που οδήγησε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής έγινε και η αφορμή για να αναδυθεί ο κοινωνικός κανιβαλισμός που επικροτεί την αυτοδικία και δεν ανατριχιάζει στην όψη της ωμής βίας”, επισημαίνοντας και τον αρνητικό τρόπο με τον οποίο μέρος των ΜΜΕ διαχειρίστηκε την υπόθεση.

Εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να διερευνήσει διεξοδικά την υπόθεση, τόνισε ότι η “απώλεια του Ζακ δε θα ξεχαστεί”, ενώ προσκάλεσε τη μητέρα του Ζακ σε συνάντηση.

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού

Αξιότιμη κυρία Κωστοπούλου, 

Θα ήθελα κατ΄αρχάς να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την οδυνηρή απώλεια του Ζακ. Αλλά και την ευγνωμοσύνη μου, που σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, θελήσατε να μοιραστείτε μαζί μου τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. 

Όσα συνέβησαν και οδήγησαν στον θάνατο του Ζακ συνιστούν έναν εφιάλτη.

Όχι μόνο γιατί η ωμή βία οδήγησε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, αλλά και γιατί έγιναν αφορμή για να αναδυθεί ο κοινωνικός κανιβαλισμός, που επικροτεί την αυτοδικία και δεν ανατριχιάζει στην όψη της ωμής βίας απέναντι σ΄αυτόν που είναι από κάτω. Τον αδύναμο, τον διαφορετικό, τον άλλο. 

Δυστυχώς, με μέρος των ΜΜΕ να υποδαυλίζει αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, αλλά και να υποκαθιστά, για μια ακόμη φορά, τη δικαιοσύνη ή ακόμη χειρότερα να προσβάλει, προς χάριν της τηλεθέασης, έναν συμπολίτη μας που έχασε με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο τη ζωή του. 

Συμφωνώ απόλυτά με την έκκλησή σας για διεξοδική διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγικής υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών, σε όσους πιθανά με τις πράξεις τους ή τη στάση τους προκάλεσαν ή επέτρεψαν την απώλεια της ζωής του Ζακ. Αυτή τη βούληση έχω εκφράσει δημοσίως και προς τους αρμόδιους θεσμούς τους κράτους και της δικαιοσύνης. 

Αυτή η υπόθεση, όμως, δεν τελειώνει με την εξιχνίασή της. Η αντιμετώπιση του κοινωνικού κανιβαλισμού και των φαινομένων βίας και μίσους χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την Πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος, αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Για να διαμορφωθούν νέες συνειδήσεις και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.

Δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα εργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη αφοσίωση σε αυτή την κατεύθυνση. 

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα και πάλι να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια και να σας προσκαλέσω σε συνάντηση, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Αθήνα. 

Η απώλεια του Ζακ δεν θα ξεχαστεί, τουλάχιστον από όσους και όσες από εμάς παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα για μια κοινωνία, που η ανθρώπινη ζωή θα είναι η υπέρτατη αξία. 

Με εκτίμηση 

Αλέξης Τσίπρας

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!