Με 29 κατηγορίες για κακουργήματα μεταξύ των οποίων αυτή της δολοφονίας βαρύνεται ο δράστης του χθεσινού μακελειού σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ, όπου 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 6 τραυματίστηκαν, στην πιο πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ.
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς θα συμπεριλάβουν το αδίκημα για έγκλημα μίσους, που επισύρουν την θανατική θανάτου, όπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ενώ το FBI ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι ο 46χρονος ύποπτος ενήργησε μόνος.
Οι 11 από τις κατηγορίες αφορούν την οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και ακόμα 11 για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο Ρόμπερτ Μπάουερς εισέβαλε στο «Δέντρο της Ζωής» περίπου στις 10:00 τοπική ώρα και φώναξε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» πριν ανοίξει πυρ, εν μέσω εορτασμού για τη γέννηση ενός παιδιού.
«Η τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη όταν άκουσα έναν δυνατό ήχο στην είσοδο», δήλωσε ο Στίβεν Ουάις, μέλος της συναγωγής. «Αντιλήφθηκα πως επρόκειτο για τους κρότους ενός πυροβόλου όπλου», πρόσθεσε ο 60χρονος προσθέτοντας πως έτρεξε να φύγει αμέσως.
Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά τη σύλληψη του δράστη, που ήταν εφοδιασμένος με ένα τουφέκι εφόδου και τρία πιστόλια, τραυματίζοντας με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
«Η σκηνή είναι φρικιαστική στο εσωτερικό» της συναγωγής, είπε στους δημοσιογράφους Ουέντελ Χίσριτς, διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ.
«Είναι ένας από τους χειρότερους τόπους εγκλήματος στους οποίους έχω πάει, κι έχω πάει σε τόπους αεροπορικών δυστυχημάτων», σημείωσε ο ίδιος.
Πένθος στο Πίτσμπουργκ
Στον τόπο της τραγωδίας εκατοντάδες κάτοικοι από τη συνοικία και από όλο το Πίτσμπουργκ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν και κρατούσαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων θύματα.
Η συγκεκριμένη συναγωγή ιδρύθηκε πριν 150 χρόνια και βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπάει η καρδιά της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας σε αυτό το αστικό κέντρο της Πενσιλβάνιας.
«Είμαι απλά συντετριμμένος. Δεν ξέρω τι σας πω (…) αυτό δεν έπρεπε να έχει γίνει, τελεία. Δεν έπρεπε να γίνει μέσα σε μια συναγωγή», δήλωσε στο CNN ο Τζεφ Φίνκελσταϊν, πρόεδρος της συνομοσπονδίας των εβραϊκών οργανώσεων του Πίτσμπουργκ και των περιχώρων της.
Η αμερικανοεβραϊκή οργάνωση Σύνδεσμος κατά της Δυσφήμισης, η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού, τόνισε πως πρόκειται για την «πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ».
Τυφλό μίσος
Ο Μπάουερς είχε κάνει πολλές αναρτήσεις αντισημιτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μίας νωρίς το Σάββατο, με την οποία ουσιαστικά διεμήνυε τι θα ακολουθούσε.
Μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι δημοφιλές στην αμερικανική ακροδεξιά alt-right και στο οποίο αναρτούσε μηνύματα O 46χρονος ανακοίνωσε ότι υποχρεώθηκε σε διακοπή των δραστηριοτήτων του.
Το Gab, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 στο πρότυπο του Twitter, ανακοίνωσε ότι η Joyent, η εταιρεία που του παρείχε πρόσβαση στο ίντερνετ, σταματάει τις υπηρεσίες της από αύριο.
Επίσης, η Paypal ανακοίνωσε ότι αποκλείει το Gab από τις υπηρεσίες της πληρωμών στο Διαδίκτυο λόγω της ρητορικής του μίσους στον ιστότοπο αυτόν.
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του ατόμου στο Διαδίκτυο για όλους. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Τα παραδοσιακά μέσα δεν μπορούν να μας σταματήσουν» ανέφερε από την πλευρά του το Gab.
Το σύνθημά του «όλοι καλοδεχούμενοι για να εκφραστούν ελεύθερα», προσήλκυσε προσωπικότητες που πρόσκεινται στην ακροδεξιά και ήταν ανεπιθύμητοι χρήστες στο Twitter.
Σε προηγούμενη ανάρτησή του καταδίκαζε τον Aμερικανό πρόεδρο διότι κατ’ αυτόν έμενε άπραγος μπροστά στην «εισβολή» και τον «παρασιτισμό» των Εβραίων στις ΗΠΑ.
Η αντίδραση του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή για τον αντισημιτισμό, ή για οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικού μίσους» και διέταξε οι αμερικανικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες ως την 31η Οκτωβρίου για την απότιση φόρου τιμής.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος φέρεται να εξέταζε το ενδεχόμενο να ακυρώσει χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, αλλά τελικά την έκανε κανονικά. «Θα πάμε, με βαριά καρδιά, αλλά θα πάμε», είπε σε δημοσιογράφους. Πάντως «απόψε, οπωσδήποτε, θα αλλάξω τόνο», υποστήριξε.
«Πρέπει να σταθούμε πλάι στους Εβραίους αδελφούς μας και στις εβραίες αδελφές μας για να νικηθούν ο αντισημιτισμός και οι δυνάμεις του μίσους», είπε αργότερα ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του.
Στο παρελθόν
Στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2017 μεγάλη αύξηση των επεισοδίων με αντισημιτική φύση: αναφέρθηκαν 1.986 κρούσματα (παρενοχλήσεις, βανδαλισμοί, επιθέσεις) την περασμένη χρονιά, αριθμός υψηλότερος κατά 57% από το 2016, κατά την ADL. Μολαταύτα, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μελών της ισραηλιτικής κοινότητας στις ΗΠΑ είναι πολύ σπάνιες.
Πολλές αμερικανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των χώρων λατρείας.
Τη 13η Απριλίου 2014, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε ένα κέντρο της ισραηλιτικής κοινότητας και έναν οίκο ευγηρίας της ίδιας κοινότητας στο Όβερλαντ Παρκ, στην Πολιτεία Κάνσας. Συνολικά τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις επιθέσεις.
Το 2015, ένας νεαρός λευκός ρατσιστής δολοφόνησε εννέα Αφροαμερικανούς κατά τη διάρκεια λειτουργίας σε εκκλησία στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα.
Το 2012, ένας νεοναζί εισέβαλε σε ναό των Σιχ στο Όουκ Κρικ, στην Πολιτεία Ουσκόνσιν, και δολοφόνησε έξι Αμερικανούς Σιχ.
πηγή: efsyn.gr