Έξαρση της βίας στη Βραζιλία κατά την προεκλογική περίοδο

12/10/2018
από

Μία σειρά επιθέσεων και βίαιων περιστατικών λαμβάνει χώρα στη Βραζιλία την τελευταία εβδομάδα, μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η ανησυχία, ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ακροδεξιά να επιστρέψει στην εξουσία, είναι έντονη.

Ο φόβος εντείνεται από σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, καθώς και απειλές προς δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και σε gay άτομα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, πολλά άτομα αγωνιούν για το τόσο μπορεί να ενταθεί η βία και το μίσος, στην περίπτωση που, στις 28 Οκτωβρίου οι κάλπες αναδείξουν τον Ζαΐχ Μπολσονάρου πρόεδρο.

Η Βραζιλιάνικη Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας κατέγραψε 137 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων σε σχέση με την προεκλογική καμπάνια.

Τα περιστατικά ποικίλουν σε σωματικά (62 περιστατικά) και διαδικτυακά. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τη Δευτέρα (08/10/18) δολοφονήθηκε, με 12 μαχαιριές, σε ένα μπαρ στο Σαλβαδόρ, ένας 63χρονος χορευτής της κάποέιρα, με το όνομα Μόα ντο Κατεντέ, επειδή κατά τη διάρκεια πολιτικής κουβέντας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Φερνάντου Χαντάντ, πολιτικό αντίπαλο του Μπολσονάρου.

Την Τρίτη (09/10/18) σκοτώθηκε ένας νεαρός μέσα σε πανεπιστημιούπολη, επειδή φορούσε καπέλο του Κινήματος των Εργατών της Γης.

Ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων, Φερνάντου Χαντάντ προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα την Τετάρτη δηλώνοντας: «Δεν απαντάμε στη βία με βία» . Ο Μπολσονάρου ακολούθησε, παραδόξως, στο ίδιο πνεύμα λέγοντας: «Δε χρειάζομαι τις ψήφους (…) όλων όσοι ασκούν βία εναντίον των ψηφοφόρων που δε με ψηφίζουν» .

Δυστυχώς, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Μπολσονάρου προηγείται ως προς την πρόθεση ψήφου με 58%, ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος ακολουθεί με 29%.




Δες και αυτό!