“Για πάντα κομμάτι μας …”

Antivirus Magazine No 82 cover Zak Kostopoulos

Φίλος, ακτιβιστής, drag queen, συντάκτης, επαναστάτης queer, σύντροφος… Όσες λέξεις και να τοποθετήσεις δίπλα από το όνομά του δε θα καταφέρεις να περιγράψεις αυτό που πραγματικά ήταν. Γιατί πολύ απλά ο Ζακ ήταν όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Γι΄αυτό, λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε τις λέξεις ιστορίες και να σας τις διηγηθούμε σε μια προσπάθεια να σας μιλήσουμε για έναν άνθρωπο που έμελλε να μας σημαδεύσει. Για τον δικό μας Ζακ (σ.σ. Ζαχαρία, Ζάχο, Zackie).

Στις σελίδες θα ανακαλύψετε επίσης τον πραγματικό και περήφανο κόσμο τον BDSM αλλά και τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου ως μια σύγχρονη μάγισσα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις γνωστές μας στήλες μόδας, πολιτισμού, υγείας κλπ.

Εditorial 82

Προσπαθώ ακόμα να χωνέψω το τι έχει γίνει. Ομολογώ, για μέρες το μυαλό μου αρνούνταν πεισματικά να το φέρει στο προσκήνιο, παρά τις όποιες κινήσεις είχαμε ξεκινήσει ήδη για να κατανοήσουμε τι είχε συμβεί στην Ομόνοια. Σε δυο τουλάχιστον στιγμές σκέφτηκα “τι να έχει γράψει ο Ζακ στο κείμενό του σε αυτό το τεύχος”, και “πώς και δε τον πετύχαμε, όταν βγήκαμε την Παρασκευή το βράδυ”.

Αδυνατώ να συνειδητοποιήσω πώς γίνεται μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας να βρέθηκαν άνθρωποι οι οποίοι επιτέθηκαν και λίντσαραν έναν ανυπεράσπιστο άλλον άνθρωπο, ο οποίος εμφανώς δεν αποτελούσε καμία απειλή. Όλα αυτά ενώ υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν τι συνέβαινε και δεν το σταμάτησαν. Και τελικά αυτός ο άνθρωπος κατέληξε νεκρός. Πιο σωστά, δολοφονημένος.

Και αν αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν ο Ζακ, δε θα έτρεχε κάστανο, γιατί ίσως να μην το μαθαίναμε ποτέ και να μην έπαιρνε τη διάσταση που πήρε.

Όμως ήταν ο Ζακ και η Ζάκι μας.

Και τρέχει κάστανο και θα συνεχίσει να τρέχει, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Και μέχρι να αλλάξουμε τον κόσμο.

Για τον Ζακ.

Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Σοφιανός