Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το δεύτερο βίντεο

27/09/2018
από

Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ μετά και το σημερινό βίντεο της ΕΦ.ΣΥΝ για το δεύτερο λιντσάρισμα που υπέστη ο Ζακ από αστυνομικούς αυτή τη φορά, με σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει απαράδεχτη τη στάση της αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά:

Το λιντσάρισμα και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έχουν σοκάρει και έχουν γεμίσει ερωτηματικά την κοινωνία. Ερωτηματικά για τα ακραία αντανακλαστικά που συχνά επικρατούν, για τον νόμο της ζούγκλας και την αυτοδικία, για το μίσος και τον ρατσισμό, για την απανθρωπιά.
Μείζον, όμως, ζήτημα προκύπτει από την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας. Ένα ακόμα ανατριχιαστικό βίντεο βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο Ζακ έχοντας χάσει πια τις αισθήσεις του συνεχίζει να κακοποιείται και από αστυνομικούς.
Κλωτσιές, φωνές και πέρασμα χειροπέδων σε άνθρωπο που κείτεται αιμόφυρτος και αναίσθητος στο έδαφος. Κλωτσιές, φωνές και πέρασμα χειροπέδων σε άνθρωπο που έχει πέσει ήδη θύμα μιας άγριας επίθεσης και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά. Ειδικά οι αστυνομικοί δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό γιατί ως δημόσια αρχή οφείλουν να δρουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, να λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν σ’αυτή τη χώρα και όχι να βιαιοπραγούν και να εκδικούνται.
Το ζητούμενο για την ελληνική αστυνομία είναι η εξάλειψη των ακροδεξιών θυλάκων και της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής νοοτροπίας που κυριαρχεί σε τμήματα των σωμάτων ασφαλείας. Σε αυτήν την πραγματικότητα πνίγονται κυριολεκτικά και εκείνοι οι αστυνομικοί που θέλουν με ευθύνη και δημοκρατική ευαισθησία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Η ανοχή, λοιπόν, είναι συνενοχή και τελικά διαιωνίζει την αστυνομική αυθαιρεσία.
Όμως, ως εδώ!
Είναι προφανές ότι πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το συγκεκριμένο περιστατικό και να τιμωρηθούν οι ένοχοι αυστηρά, όπως ανακοίνωσε και η αρμόδια Υπουργός. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να αναλάβει τώρα γενναίες πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε τα σώματα της αστυνομίας να λειτουργούν πλέον ουσιαστικά βάσει των κανόνων και των αρχών ενός δημοκρατικού, προοδευτικού σύγχρονου κράτους. Ο Εθνικός Μηχανισμός για τη διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας των σωμάτων ασφαλείας, που συστάθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναλάβει επιτέλους πρωταρχικό ρόλο στην καταπολέμηση της αυταρχικότητας και των αναχρονιστικών μεθόδων που δεν αξίζουν σε κανέναν άνθρωπο.
Γιατί αυτό το πρόσωπο της αστυνομίας δεν αξίζει στον άνθρωπο, στην κοινωνία, στο κράτος δικαίου!
Δες και αυτό!