Λίγα λόγια για τους Υπερήφανους Γονείς Θεσσαλονίκης

08/09/2018
από

Πάντα με ενδιέφερε να δουλέψω με την ΛΟΑΤ+ κοινότητα. Αν και είχα ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική, είχα επίγνωση ότι οι γνώσεις μου περί lgbtqi θεμάτων ήταν πολύ περιορισμένες. Έτσι αποφάσισα να ταξιδέψω στην Αθήνα και να ολοκληρώσω ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού ώστε να είμαι πέρα από ευαισθητοποιημένη, ενημερωμένη και αποδοτική.

Η ΛΟΑΤ+ κοινότητα στην Ελλάδα δέχεται, ακόμη δυστυχώς, μεγάλη διάκριση και κοινωνική πίεση. Θα πρέπει ο θεραπευτής που θα αναλάβει ένα ΛΟΑΤ+ άτομο να είναι γνώστης των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών που βιώνει ο άνθρωπος αυτός, δηλαδή, να μπορεί να μπει στα παπούτσια του, να γνωρίζει τη σημαντικότητα της αποδοχής και ορατότητας. Θέλω να πιστεύω πως η δράση μου, πέρα από ψυχοθεραπευτική, είναι και υποστηρικτική και αν θέλετε… ακτιβιστική. Δεν θέλω απλώς να ενδυναμώσω το άτομο μέσα στο γραφείο μου και να μείνει εκεί. Επιθυμώ ίσα δικαιώματα για όλους μας. Επιθυμώ αλλαγή. Ένα μικρό βήμα για να γίνει αυτή η αλλαγή πράξη είναι και η απόπειρά μας να φέρουμε την ομάδα Υπερήφανοι Γονείς στην πόλη της Θεσσαλονίκης από αυτό το Σεπτέμβρη.

Οι Υπερήφανοι Γονείς τώρα και στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα Υπερήφανοι Γονείς ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2016 στην Αθήνα, συντονίστρια της ήταν και παραμένει η ψυχολόγος Εύα Σπίνου, η οποία υπήρξε εκπαιδεύτριά μου. Στο να γίνει πραγματικότητα η ομάδα βοήθησαν και άνθρωποι από τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, όπως η Στέλλα Μπελιά. Αυτόν το Σεπτέμβρη, η ομάδα θα λάβει σάρκα και οστά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την οποία είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να συντονίζω και θερμά ευχαριστώ την Εύα Σπίνου και την ομάδα της Αθήνας γι’ αυτή την ευκαιρία. Οι Υπερήφανοι Γονείς είναι μια ομάδα που αποτελείται από γονείς που έχουν ΛΟΑΤ παιδιά και στόχο έχει την υποστήριξη, ενδυνάμωση , κοινωνικοποίηση και πληροφόρηση των γονιών γύρω από τις αρνητικές στάσεις και τα στερεότυπα που μπορεί να έχουν για το τι θα πει να είναι κανείς ΛΟΑΤ.

Στην Ελλάδα τα θέματα που άπτονται του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου αποτελούν (ακόμα) ταμπού. Λέγοντας ταμπού, εννοούμε ότι το συγκεκριμένο θέμα περιβάλλεται από έντονη μυστικοπάθεια και αίσθημα ντροπής. Το επίμαχο θέμα δεν συζητείται, επικρατεί άγνοια ή παραπληροφόρηση και έτσι αναπαράγονται αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις. Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο τα ΛΟΑΤ+ άτομα αλλά και τις οικογένειές τους, οι οποίες εγκλωβίζονται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο και πολλές φορές οδηγούνται είτε σε ακραίες συμπεριφορές είτε στην απομόνωση.

Οι γονείς περνάνε την δική τους διαδικασία και χρειάζονται τον χρόνο τους, παράλληλα, όμως, χρειάζονται σωστή ενημέρωση και υποστήριξη. Αυτό το κενό προσπαθούμε να καλύψουμε με την δημιουργία αυτής της ομάδας, γιατί θεωρούμε ότι είναι πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό αυτή η ενημέρωση και η υποστήριξη να απευθύνεται από γονείς σε γονείς. Από ανθρώπους, δηλαδή, που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι όλη αυτήν την εσωτερική διεργασία και πλέον είναι σε θέση να μοιραστούν δικά τους βιώματα και να υποστηρίξουν άλλους γονείς που βρίσκονται στην αρχή αυτού του ταξιδιού.

Η πρώτη συνάντηση για φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο γραφείο μου Εγνατίας 117 στη Θεσσαλονίκη  Η συμμετοχή στην ομάδα είναι δωρεάν και όσοι ενδιαφέρονται θα ήταν καλό να επικοινωνήσουν πρώτα μαζί μου στα τηλέφωνα 2310-248402/6943203788 και στην ιστοσελίδα μου koulaxizi.gr


Κουλαξίζη Ιωάννα
Ψυχολόγος ΑΠΘ- Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια MSc University of Derby




Δες και αυτό!