Ένα δημοφιλές φεστιβάλ μουσικής στην Ουγκάντα ​​προχωρά, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί, παρόλο που ένας κυβερνητικός υπουργός προσπάθησε να το ακυρώσει, με το σκεπτικό, ότι προωθεί τον «εορτασμό της ομοφυλοφιλίας και του LGBT κινήματος στους νέους» .

Ο Simon Lokodo, υπουργός για την ηθική και την ακεραιότητα της Ουγκάντα, έγραψε επιστολή στον υπουργό εσωτερικών υποθέσεων της χώρας, στις 3 Σεπτεμβρίου, ζητώντας να κλείσει το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ MTN Nyege Nyege.

Στην επιστολή που κυκλοφόρησε στο Twitter, ο Lokodo υποστήριξε ότι είχε λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες» από θρησκευτικούς ηγέτες και από τις τοπικές αρχές ότι «ο σκοπός αυτού του φεστιβάλ, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι να φιλοξενήσει τον εορτασμό και την προώθηση της ομοφυλοφιλίας και του [LGBT] κινήματος στους νέους” .

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: “Το κίνητρο αυτού του γεγονότος, που διαφημίζεται, σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ακεραιότητα και να θέσει τους πολίτες μας ακόμη και σε κίνδυνο σεξουαλικής ανηθικότητας” .

Ωστόσο, την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Ουγκάντα ανακοίνωσε ότι “η εκδήλωση είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.” 

Σε μια δήλωση προς το PinkNews, μια ομάδα ακτιβιστών που ασχολείται με τα   LGBT+  δικαιώματα στη χώρα, δήλωσε:

Η SMUG ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη δυσφήμηση ορισμένων ατόμων, που επιδιώκουν να κερδίσουν το πολιτικό κεφάλαιο, με κακομεταχείριση της LGBTI κοινότητας. Καλούμε την κοινότητα των LGBTI ατόμων να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, καθώς κινούνται στις καθημερινές τους δραστηριότητες” .