Ένα συνέδριο της Καθολικής Εκκλησίας, στο οποίο αναμένεται να εμφανιστεί και ο Πάπας Φραγκίσκος, διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ιρλανδία. Στα πλαίσια διοργάνωσης για τις θεματικές που θα συζητηθούν, η επιτροπή εξέτασε και το αίτημα ενός ιερέα από τις ΗΠΑ, σχετικά με την επίσημη αποδοχή των lgbt πιστών στους κόλπους της εκκλησίας.
Στο αίτημα που κατέθεσε ο ιερέας Τζέιμς Μάρτιν για να ζητηθεί στην Παγκόσμια Συνάντηση των Οικογενειών, η οποία διοργανώνεται από το Βατικανό κάθε τρία χρόνια και φέτος πραγματοποιείται στο Δουβλίνο, αναφέρει ότι ο αποκλεισμός των lgbt καθολικών παραβιάζει τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού.
“Αφήστε τα lgbt αδέλφια μας να ξέρουν ότι στέκεστε μαζί τους … Να είστε θαρραλέοι”, υποστήριξε ο Μάρτιν σε μια ομιλία του. “Με τον αποκλεισμό των LGBT, καταργείτε την οικογένεια του Θεού”.
Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;
Το 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει πως η εκκλησία πρέπει να ζητήσει συγχώρεση από τους ομοφυλόφιλους για τον τρόπο με τον οποίο τους έχει αντιμετωπίσει. “Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και επιδιώκει τον Κύριο και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι για να τον κρίνω”, είχε πει χαρακτηριστικά.
Ο Μάρτιν κατηγορήθηκε από τους κληρικούς του Βατικανού για το βιβλίο του το 2017 με τίτλο «Χτίζοντας μια Γέφυρα», στο οποίο υποστήριζε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να δεχθεί την lgbt κοινότητα.
Οι διοργανωτές της διάσκεψης του Δουβλίνου κατηγορήθηκαν ότι απέκλεισαν τις lgbt ομάδες από το συνέδριο.
Ένας εκπρόσωπος της διάσκεψης δικαιολόγησε στην απόρριψη του αιτήματος, υποστηρίζοτνας ότι ο χώρος ήταν περιορισμένος και ότι προτιμήθηκαν θέματα που πληρούσαν ορισμένα κριτήρια.
Μέλη ομάδων για τα LGBT δικαιώματα διαδήλωσαν έξω από το χώρο που διεξάγεταί το συνέδριο. “Υπάρχουν πολλά ωραία λόγια, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν αλλάζει , δήλωσε ο Jim O’Crowly, ένας 77 χρονος gay άνδρας. «Αν θέλουν να κάνουν κάτι, θα πρέπει να αρχίσουν με την αλλαγή της πολύ προσβλητικής γλώσσας που υπάρχει στην εκκλησιαστική διδασκαλία για την ομοφυλοφιλία”.
Ο Μάρτιν στην ομιλία του έδωσε έναν κατάλογο με τα βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι ιερείς για να βοηθήσουν τους ομοφυλόφιλους στις ενορίες τους να αισθάνονται πιο ευπρόσδεκτοι.
Ο Μάρτιν δήλωσε στο Reuters ότι ήταν η πρώτη φορά που η φράση LGBT είχε χρησιμοποιηθεί επίσημα στην Καθολική Διάσκεψη. Είπε επίσης ότι υπάρχει “μεγάλη πρόοδος” στο θέμα τα τελευταία χρόνια, πρώτον, λόγω της στάσης του Πάπα Φραγκίσκου και δεύτερον, λόγω του αυξανόμενου αριθμού των gay καθολικών.