Σε ηλικία 80 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.
Απεβίωσε σε νοσοκομείο στη Βέρνη της Ελβετίας με τη σύζυγό του, Νάνε, στο πλευρό του, καθώς και τα τρία του παιδιά Αμά, Κοτζ και Νίνα. Είχε αποσυρθεί στη Γενεύη, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήσυχα, σ΄ένα ελβετικό χωριό.
«Σήμερα θρηνούμε την απώλεια ενός σπουδαίου άνδρα, ενός ηγέτη, ενός οραματιστή.»
Today we mourn the loss of a great man, a leader, and a visionary: former @UN Secretary General @KofiAnnan.
A life well lived. A life worth celebrating. pic.twitter.com/3sLmy7VS2p
— IOM – UN Migration (@UNmigration) 18 Αυγούστου 2018
It is with immense sadness that the Annan family and the Kofi Annan Foundation announce that Kofi Annan, former Secretary General of the United Nations and Nobel Peace Laureate, passed away peacefully on Saturday 18th August after a short illness… pic.twitter.com/42nGOxmcPZ
— Kofi Annan (@KofiAnnan) 18 Αυγούστου 2018
Ο Κόφι Ανάν ήταν ο έβδομος Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. από το 1997 μέχρι το 2006.
Καταδίκασε τη διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., η οποία συνέπεσε με την πανδημία του ιού του HIV/AIDS.
Το 2006, ζήτησε τα gay άτομα να αναγνωριστούν για να δοθεί τέλος στον ιό του HIV.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» , είχε δηλώσει εκείνη την εποχή: “Δε θα πετύχουμε βάζοντας τα κεφάλια μας στην άμμο και με το να προσποιούμαστε, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν ή δεν χρειάζονται βοήθεια” .
“Πρέπει να συνεργαστούμε στενά και εποικοδομητικά με όσους έχουν τόσο πολύ περιθωριοποιηθεί, με τους εργαζόμενους στο σεξ, με τους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών και με τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες” .
Το 2003, ο Ανάν συμμετείχε σε μια εκδήλωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η οποία επικεντρώθηκε στην προστασία των δικαιωμάτων των λεσβιών και ομοφυλόφιλων σε όλο τον κόσμο.
Στην εκδήλωση, ο Ανάν έκανε μια εκπληκτική ομιλία ζητώντας τον τερματισμό των διακρίσεων σε βάρος τους:
“Πρέπει να είμαστε πολύ πιο ανεκτικοί και συμπονετικοί. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τονίζουμε τις θετικές πτυχές της κοινωνίας μας, τα πράγματα που μας φέρνουν κοντά και να απομακρυνθούμε από τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς” , είχε δηλώσει, προσθέτοντας: “Και ακούσαμε επίσης το μήνυμά σας για τα δικαιώματα κι έχουμε εδώ κανόνες που εξετάζουμε, που επηρεάζουν ορισμένα από αυτά. Έτσι, καλώς ήλθατε στον ΟΗΕ.”
Γεννήθηκε στο Κουμάσι της Γκάνας το 1938 και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον Ο.Η.Ε. ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του Ο.Η.Ε., φθάνοντας έως τις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987-1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990-1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (1992-1996).
Την 1 Ιανουαρίου 1997, ο Κόφι Ανάν ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. σε αντικατάσταση του Αιγυπτίου Μπούτρος–Γκάλι. Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Είναι ο δεύτερος Αφρικανός γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού, που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κόφι Ανάν θεωρείται από τους πιο διακριτικούς και ευέλικτους διπλωμάτες. Ως γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. προσπάθησε «να φέρει τον Οργανισμό κοντά στον κόσμο» . Στα επιτεύγματα της θητείας του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999), η απομάκρυνση του Ισραηλινού Στρατού από τον Νότιο Λίβανο (2000), καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων του πλανήτη (AIDS, φτώχεια, κα). Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Ο.Η.Ε. το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.