“Αν δεν είχα γνωρίσει τον Λανς δεν ξέρω αν θα έκανα καταδύσεις σήμερα”

30/07/2018
από

Ο αγαπημένος ολυμπιονίκης καταδύσεων Τομ Ντέιλι, έδωσε συνέντευξη στη The Guardian και μίλησε για τον γάμο του με τον σεναριογράφο Ντάστιν Λανς Μπλακ, το coming-out του και τον ρόλο του ως gay πρότυπο.

Ο 24χρονος Βρετανός δύτης έδωσε συνέντευξη εν όψει του αυτοβιογραφικού του βιβλίου που ετοιμάζεται, με τίτλο: Tom’s Daily Goals.

Ο Ντέιλι αναφέρει στη συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Ζόι Ουίλιαμς, ότι καταλυτικό ρόλο στο coming out του έπαιξε η παραπληροφόρηση των μέσων σχετικά με τη σεξουαλικότητά του.

Οι δημοσιογράφοι πάντα με ρωτούσαν: “Έχει κοπέλα;” Και εγώ πάντα τους απαντούσα: “Όχι, η κατάδυση είναι η Νο.1 μου.” Ποτέ δεν έλεγα: “Όχι, δεν έχω κοπέλα, γιατί δεν ψάχνω για κοπέλα.” Και μετά κάποιος με ρώτησε: “Έχεις ποτέ αναρωτηθεί, γιατί ο κόσμος νομίζει ότι είσαι gay;” Και απάντησα κάτι τύπου: “Μπορούν να σκέφτονται ό,τι θέλουν, τι σημασία έχει;” Αλλά την επόμενη μέρα οι τίτλοι των άρθρων για μένα έγραφαν: “Ο Τομ Ντέιλι δεν είναι gay.” Αυτό ήταν που πυροδότησε το δημόσιο coming out μου. Γιατί δεν ήθελα οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι είχα πει ψέματα.”  

Ο Ντέιλι έκανε coming out όταν ήταν 19 ετών, πέντε χρόνια μετά από το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς του 2008. Τότε, ξεκίνησε μία δημόσια συζήτηση γύρω από την σεξουαλικότητά του, αλλά και η αντικειμενοποίησή του: “Ήταν πολύ περίεργα, πήγαινα ακόμη σχολείο. Ήμουν σε φάση: “Τι στο διάολο γίνεται;”

Ο Ντέιλι περιγράφει ακόμη τη σχέση του με τον 44χρονο Λανς, που ήταν κεραυνοβόλος έρωτας:

“Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Αλλά έπρεπε να γυρίσω στην Αγγλία, οπότε απλά μιλούσαμε στο τηλέφωνο, ή στο WhatsApp ή οπουδήποτε. Οχτώ εβδομάδες μετά ήρθε. Το πρώτο βράδυ, τον γνώρισα στους φίλους μου και είπα: “Αυτό είναι το αγόρι μου.” Το επόμενο βράδυ, βγήκαμε το πρώτο μας κανονικό ραντεβού. Το επόμενο βράδυ, μου ζήτησε να γίνω το αγόρι του. Και το αμέσως επόμενο βράδυ, μετά από μερικά μαρτίνι, μου είπε ότι μ’ αγαπάει. Έμεινε περισσότερο καιρό από το προγραμματισμένο, και ήδη ξεκινήσαμε να συζητάμε για γάμους και μωρά. Οπότε, έτσι περάσαμε την πρώτη μας εβδομάδα. Αλλά σήμερα, είμαστε πέντε χρόνια μετά…” 

Ο Ντέιλι ανέφερε ακόμη ότι ψώνιζε μωρουδιακά από τα 17 του:

“Ψώνιζα μωρουδιακά εδώ και έξι χρόνια, πολύ πριν γνωρίσω τον Λανς, από τότε που ήμουν 17 -18 ετών. Δεν υπάρχει τίποτε, για το οποίο να είμαι περισσότερο σίγουρος, για τη ζωή μου, από την οικογένεια. Ένα από τα πράγματα που με εκνεύριζε, όταν έκανα το coming out, ήταν ότι δε θα μπορέσω να κάνω οικογένεια. Αλλά μετά προφανώς, έκανα την έρευνά μου. Γιατί υπάρχει κάτι πολύτιμο στο να περάσω στα παιδιά μου, όλα όσα με δίδαξαν οι γονείς μου.” 

Ο Ντέιλι έχασε τον πατέρα του το 2011, όταν ο ίδιος ήταν σε ηλικία 17 ετών.

Ο Ντέιλι υποστηρίζει, όλο και περισσότερο, τα LGBT δικαιώματα τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της παγκόσμιας προβολής του, ως gay αθλητής:

«Έπρεπε να πάω στους Ολυμπιακούς του 2018 με τον παππού μου, τη γιαγιά μου, τη μητέρα μου και τον Λανς, και καθίσαμε για μεσημεριανό γεύμα. Κοίταξα τον Λανς και σκέφτηκα: “Πόσο τυχερός είμαι που μπορώ να παντρευτώ με τον αγαπημένο μου άντρα, να μπορώ να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε ένα άθλημα που μου αρέσει και δε χρειάζεται να ανησυχώ ότι θα με κλείσουν στη φυλακή;” 

«Υπήρχαν 37 χώρες, που ποινικοποιούν τα LGBT άτομα. Πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο σοκαρίστηκαν, όταν άκουσαν, ότι υπήρχαν χώρες, που [το να είναι κανείς gay] είναι παράνομο. Οι άνθρωποι της γενιάς μου, απλά δεν το αντιλαμβανόμαστε. Έχω μάθει τόσα πολλά από τον Λανς, για το πόσο διαφορετικά ήταν, πριν από 20 χρόνια, ακόμη και στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά μέρη στον κόσμο, που είναι πολύ επικίνδυνο και όποιος είναι εκεί έξω, είναι τόσο γενναίος. Σκέφτηκα, αν μπορώ να δοκιμάσω να ανάψω ένα φως γι’ αυτό, αυτός είναι ο τρόπος για να αλλάξω τις καρδιές των ανθρώπων, αυτός είναι ο τρόπος να αλλάξω το μυαλό τους και να αλλάξω τους νόμους και να αλλάξω τον τρόπο, που οι άνθρωποι σκέφτονται για τα πάντα» .

Το νέο βιβλίο του Ντέιλι περιγράφει έναν υγιή τρόπο ζωής, ενός αθλητή, μέσα από επτά βήματα, που μπορούν να ακολουθήσουν, εύκολα, όλοι οι άνθρωποι. Θα δημοσιευτεί στις 23 Αυγούστου.




Δες και αυτό!