Μελέτη στις ΗΠΑ: Τα ενήλικα πια παιδιά λεσβιών γονέων τα καταφέρνουν μια χαρά

23/07/2018
από

Σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ, τα ενήλικα πια παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, τα καταφέρνουν το ίδιο καλά, με τα παιδιά ετερόφυλων οικογενειών.

Η National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS) μελέτησε μια ομάδα λεσβιών γονέων, από τότε που σχεδίαζαν για πρώτη φορά να αποκτήσουν παιδιά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μέχρι και σήμερα.

Τα παιδιά τους είναι περίπου 25 ετών σήμερα. Σύμφωνα με τη μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, τα καταφέρνουν τέλεια!

«Κατά την πρώτη περίοδο της μελέτης (1986-1992), μελετήθηκαν 154 μητέρες από 84 προγραμματισμένες λεσβιακές οικογένειες στην D.C. και στο Σαν Φρανσίσκο» , αναφέρει η μελέτη.

Τα ενήλικα πια παιδιά, αυτών των λεσβιακών ζευγαριών, μίλησαν για την ψυχολογική τους υγεία.

«Η Adult Self-Report είναι μια έγκυρη φόρμα για τη μέτρηση προσαρμογής και προβλημάτων συμπεριφοράς ή συναισθημάτων μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18 έως 59 ετών» .

Αυτές οι αναφορές συγκρίθηκαν με το κανονικό δείγμα Achenbach «ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και το μορφωτικό επίπεδο» .

«Η σύγκριση του δείγματος NLLFS και του κανονικού δείγματος Achenbach δεν έδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά την προσαρμογή (οικογένεια, φίλοι, σύζυγος ή σύντροφος και εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές επιδόσεις), συμπεριφορικά ή συναισθηματικά προβλήματα, ούτε στις διαγνωστικές κλίμακες ψυχικής υγείας, ή στην οριακότητα και στην κλινική εικόνα.»

Η μελέτη, ωστόσο, έχει τα ελαττώματά της. Για παράδειγμα, το μέγεθος του δείγματος είναι πολύ μικρό. Εξαιτίας αυτού, υπήρξε ελάχιστη ποικιλομορφία όσον αφορά τη φυλή, την ταυτότητα φύλου, το εισόδημα και το επίπεδο εκπαίδευσης. Επιπλέον, η μελέτη δε συμπεριέλαβε τα ομόφυλα ζευγάρια μεταξύ ανδρών, ούτε χρησιμοποιήθηκε τυχαίο δείγμα.

Ανεξάρτητα από αυτό, τα αποτελέσματα συμφωνούν με άλλες μελέτες σχετικά με την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών που προέρχονται από ομόφυλα ζευγάρια. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 που χρησιμοποίησε ένα τυχαίο δείγμα ομόφυλων οικογενειών διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν διαφορές στα αποτελέσματα των παιδιών.

Μια άλλη μεγάλη μελέτη των ομόφυλων οικογενειών, που διεξήχθη στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι πράγματι τα παιδιά που μεγάλωσαν από ομόφυλα ζευγάρια ήταν «πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή» από ό, τι οι υπόλοιποι συνομήλικοι τους. Τα στοιχεία από την American National Health Interview Survey έδειξαν επίσης ότι τα παιδιά με ομόφυλους γονείς τα καταφέρνουν εξίσου το ίδιο με εκείνα των ετερόφυλων γονέων.




Δες και αυτό!