Τα εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης γίνονται όλο και πιο φιλικά με τους gay

18/07/2018

Μια θάλασσα από σημαίες του ουράνιου τόξου. Ο Sebastian Tynkkynen τραγουδά μαζί με άλλους το “Dancing Queen” των ΑΒΒΑ, κρατώντας ένα πανό που γράφει: “Χριστιανοί μη μας μισείτε, Ισλάμ μη μας σκοτώσεις”. Όπως αρκετά άλλα άτομα που συμμετέχουν στο Pride της πόλης Kokkola στην Φινλανδία, ο Tynkkynen νιώθει περήφανος που είναι bisexual. Δυστυχώς, όμως, νιώθει το ίδιο περήφανος για τα αντί-μεταναστατευτικά του αισθήματα.

Ο ίδιος εκπροσωπεί το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών (πρώην “Αληθινοί Φινλανδοί”) στο δημοτικό συμβούλιο του κοντινού Oulu. Ηγείται επίσης την εθνική πτέρυγα νεολαίας του κόμματος. Πέρυσι το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για υποκίνηση μίσους αφού έκανε μια ανάρτηση στο Facebook που έλεγε: «Όσο λιγότεροι μουσουλμάνοι στη Φινλανδία, τόσο το καλύτερο».

Ο Sebastian Tynkkynen

Η gay friendly ισλαμοφοβία του Tynkkynen δεν είναι ασυνήθιστη. Τα εθνικιστικά και αντι-μεταναστευτικά κόμματα στις πιο κοινωνικά φιλελεύθερες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να ξεφορτωθούν την παλιά τους φήμη για την ομοφυλοφιλία. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πραγματικά λιγότερο ομοφοβικές από ό, τι παλαιότερα. Εν μέρει στο ότι όλο και περισσότεροι gay (άνδρες) γίνονται ψηφοφόροι τους. Κυρίως όμως γιατί αυτό τους δίνει μια δικαιολογία για να ξεπλύνουν κοινωνικά όλα τα εθνικιστικά τους φρονήματα.

Η ιστορία αυτή ξεκινά για την Ευρώπη με την περίπτωση του Pim Fortuyn, ενός Ολλανδού πολιτικού, αρκετά ανοιχτού με τη σεξουαλικότητά του (είχε μιλήσει σε εκπομπή για τη γεύση του σπέρματος). Ενός πολιτικού που υποστήριζε παράλληλα ότι οι μουσουλμάνοι θα καθιστούσαν την Ολλανδία λιγότερο ανεκτική σε ανθρώπους όπως ο ίδιος. (Ο ίδιος δολοφονήθηκε το 2002 από έναν ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων).

Σήμερα το εθνικιστικό κόμμα της Γερμανίας (AFD) ηγείται από μια ανοιχτά λεσβία ενώ ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος Florian Philippot ήταν ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας μέχρι το περασμένο έτος. Τώρα έχει αφήσει το κόμμα να δημιουργήσει ένα κόμμα ακόμα πιο ακραίο. Η Paula Bieler, εκπρόσωπος Τύπου για την ισότητα των φύλων των ξενοφοβικών Δημοκρατικών στη Σουηδία, δηλώνει ότι οι ομοφοβικοί “δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο κόμμα μας”.

Η απόρριψη των ομοφοβικών (ακόμα και όταν μιλάμε για παραδοσιακούς συμμάχους τους) επιτρέπει στους εθνικιστές να προβάλουν τον εαυτό τους ως τους πραγματικούς “κηδεμόνες της ανοχής”. Υποστηρίζουν ότι οι μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των ΛΟΑΤ στους δρόμους της Ευρώπης και ότι μόνο εκείνοι που είναι έτοιμοι να περιορίσουν τους αριθμούς τους, υπερασπίζονται αληθινά τα καλύτερα συμφέροντα των ΛΟΑΤ. “Είμαστε το μόνο μέρος που ανησυχούμε για τον εξισλαμισμό της Φινλανδίας”, λέει ο Tynkkynen.

Ο Sam van Rooy, εκπρόσωπος του φλαμανδικού εθνικιστή Vlaams Belang, δηλώνει ότι το κόμμα του είναι το πιο gay friendly στο Βέλγιο. “Όλα τα άλλα κόμματα είναι πρόθυμα να δεχθούν χιλιάδες μουσουλμάνους εχθρικούς προς τους ΛΟΑΤ”.

Πολλοί ΛΟΑΤ παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις προθέσεις των κομμάτων αυτών. “Οι LGBT άνθρωποι που πείθονται από αυτά είναι συνήθως πλούσιοι ομοφυλόφιλοι λευκοί άνδρες. Προς το παρόν είναι μια μειοψηφία, αλλά [είναι] πολύ δυναμική και μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό », λέει ο Viima Lampinen, πρόεδρος της Seta, της μεγαλύτερης ΛΟΑΤ οργάνωσης της Φινλανδίας.


πηγές: theguardian.com, economist.com

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!