Ανακοίνωση από το RADical Pride σχετικά με την αυτοκτονία του 14χρονου μαθητή

16/07/2018
από

Η συλλογικότητά μας καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το συστηματικό, ανηλεή και χυδαίο εκφοβισμό που ασκήθηκε επί μακρόν στο 14χρονο μαθητή από την Αργυρούπολη Αττικής, που είχε ως αποτέλεσμα να εξωθηθεί στην έσχατη πράξη της αυτοκτονίας δι’ απαγχονισμού την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018.

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες κοινωνικής και θεσμικής υποκρισίας παρακολουθώντας το θρήνο για το θάνατο του 14χρονου. Αναφερόμαστε στην υποκρισία του συντηρητικού κατεστημένου, που τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου περιθωριοποιεί, χλευάζει και καταστέλλει αποφασιστικά οποιαδήποτε κοινωνική πρακτική αποκλίνει συνολικά ή εν μέρει από το τοξικό του πρόταγμα προς μίμηση: εκείνο του cis straight άνδρα, Έλληνα, λευκού, χριστιανού ορθόδοξου, αρτιμελούς, υγιούς, αρρενωπού, σκληρού και δυνατού (sic) οικογενειάρχη και πατέρα.

Για την καταπολέμηση του εκφοβισμού στα σχολεία και τις γειτονιές, αλλά και γενικότερα των ρατσιστικών, σεξιστικών και ετεροκανονικών αντιλήψεων μεγάλου μέρους της κοινωνίας, απαιτούνται από τη μία συνεχείς παρεμβάσεις στους χώρους στους οποίους ζούμε και κινούμαστε: εργατικά σωματεία και εργασιακοί χώροι, γειτονιές, σχολεία φοιτητικοί σύλλογοι στα πανεπιστήμια κ.ά.. Και για να έχουν αποτέλεσμα αυτές οι παρεμβάσεις, επιβάλλεται η αποφασιστική καταγγελία σεξιστικών, ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων κάθε μορφής καθώς και η υιοθέτηση συμμαχικής στάσης δίπλα στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα επιμέρους κινήματα, σε αντίθεση με την εχθρική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την άλλη, ωστόσο, είναι αναγκαία η πίεση για αλλαγές στη δημόσια παιδεία, με στόχο την εισαγωγή αντισεξιστικής και αντιρατσιστικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες του Σχολείου, τόσο μέσω ενός συμπεριληπτικού και υποχρεωτικού μαθήματος σεξουαλικής αγωγής, όσο και με την αντισεξιστική και αντιρατσιστική προσέγγιση διδασκαλίας στα υπόλοιπα μαθήματα. Για το λόγο αυτό καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές εκπαιδευτικές πολιτικές, που αδιαφορούν συστηματικά για την καταπολέμηση του εκφοβισμού στα σχολεία και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει να συντηρείται και να διαιωνίζεται. Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας που περιορίστηκε στη θέσπιση της διαβόητης θεματικής εβδομάδας, που μόνο λύση δεν έδωσε στο πρόβλημα του εκφοβισμού, αλλά πιθανώς το επέτεινε κιόλας, καθώς αντιμετώπισε την αντισεξιστική και αντιρατσιστική αγωγή με τρόπο συστημικό και αποσπασματικό.

Τα μέλη της συνέλευσης του RADical Pride γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες του εκφοβισμού, καθώς αναρίθμητα μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας τον υφίστανται καθημερινά και ασταμάτητα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στα δικαιώματα και τον ψυχισμό τους. Γι’ αυτό και είμαστε πεπεισμένα πως η αντιμετώπισή του προϋποθέτει συνεχείς αγώνες με στόχο την αναμόρφωση της δημόσιας παιδείας, με επίκεντρο τις ανάγκες των μαθητών και εκπαιδευτικών και όχι τους στόχους του συστήματος και του κατεστημένου.

Ας τονίσουμε ακόμη ότι οι βάσεις του εκφοβισμού δεν αποτελούν αμελητέες λεπτομέρειες στην υπόθεση της καταπολέμησής του. Εκπροσωπούν ολόκληρες ιδεολογίες και κοινωνικές πρακτικές όπως π.χ. τον ταξισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, το σεξισμό, την ομοφοβία, τρανσφοβία και αμφιβοφία, την πατριαρχία, την αναπηροφοβία, τη βιοπολιτική και ούτω καθεξής. Η σύγχυση και γενικολογία αναφορικά με τη βάση του εκφοβισμού που δέχθηκε ο 14χρονος, εμποδίζει τη στοχευμένη καταπολέμηση της αντίστοιχης ιδεολογίας και μειώνει τις πιθανότητες να σταματήσει αυτή να δημιουργεί συνεχώς νέα θύματα. Όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια –ούτε και το δικαίωμα– να θυσιάσουμε άλλους νέους ανθρώπους στο βωμό αυτής της σιωπής. Και γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να τη σπάσουμε. Θα είχε, λοιπόν, καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση του εκφοβισμού, αν το περιβάλλον του 14χρονου δήλωνε ανοιχτά ποια ήταν η ιδιαίτερη βάση του εκφοβισμού που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Ο εκφοβισμός είναι εδώ και απειλεί τις ίδιες τις ζωές μας.

Δε θα τον αφήσουμε να προχωρήσει άλλο.

– Καλούμε σε συνεχή επαγρύπνηση και περιφρούρηση των εαυτών μας και των φίλων μας απέναντι στους τραμπουκισμούς και τον εκφοβισμό. Δεν είμαστε μόνες, δεν είμαστε άρρωστ@. Είμαστε εδω η μία για την άλλη και όλοι μαζι απέναντι σε κάθε έκφανση του σεξισμόυ και της ετεροκανονικότητας, απέναντι στην πατριαρχία.

– Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στο χαμό νέων ανθρώπων από το σχολικό εκφοβισμό. Θα είμαστε παρούσες, παρόντα και παρόντες στη μάχη ενάντια στο συντηρητικό κατεστημένο τόσο του Υπουργείου αυτού όσο και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων θεσμών. Δεν θα επιτρέψουμε στο κατεστημένο να καταδικάζει εις θάνατον όποιον αποκλίνει από τα προτάγματά του.

Aυτό-οργανωμένο Thessaloniki Pride

για τις Διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙΑ+

[Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφί, Τράνς, Κοιήρ, Ίντερσεξ και Ασέξουαλ]

και την Απελευθέρωση Φύλου και Σεξουαλικότητας
Δες και αυτό!