Δικαστήριο στο Εκουαδόρ αποφάσισε, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, ότι τα ομόφυλα ζευγάρια χρειάζεται “άμεσα” να έχουν δικαίωμα στον γάμο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Εκουαδόρ δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση του ομόφυλου γάμου είναι παράνομη. Την περασμένη εβδομάδα, δύο γυναίκες δικαστές, σε διαφορετικές υποθέσεις, αποφάνθηκαν ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων.
Οι δικαστές του Δικαστηρίου Οικογένειας, Γυναικών, Παιδιών και Εφήβων αποφάσισαν υπέρ δύο λεσβιών ζευγαριών. Το γραφείο του αστικού μητρώου είχε απορρίψει, αρχικά, τις αιτήσεις άδειας γάμου των ζευγαριών.
Σε δύο ξεχωριστές ακροάσεις, οι γυναίκες δικαστές Iliana Vallejo και Ruth Alvarezαποφάσισαν ότι το μητρώο πρέπει να «επιτρέψει αμέσως» στις γυναίκες να παντρευτούν.
Η ακρόαση συνέβη στην πόλη Cuenca στην κεντρική περιοχή των Azuay.
Οι δύο γυναίκες δικαστές ανέφεραν στο Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιανουάριο, ότι οι κυβερνήσεις σε 16 πολιτείες της περιοχής επιβάλλεται «να αναγνωρίζουν και να εγγυώνται όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον οικογενειακό δεσμό μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».
Οι δικαστές Vallejo και Alvarez έκριναν επίσης ότι η άρνηση του Πολιτικού Μητρώου να αναγνωρίσει τον ομόφυλο γάμο των γυναικών συνιστά παραβίαση:
- του δικαιώματος στην ισότητα και την απαγόρευση των διακρίσεων για τη δημιουργία οικογένειας μέσω του γάμου βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού των συμβαλλομένων
- του δικαιώματος σχηματισμού μιας οικογένειας στους διάφορους τύπους της, όπως τονίστηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην υπόθεση Satya
- και εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σχεδίων της ζωής τους.
Η υπόθεση Satya αποτελεί την πρώτη φορά που ομόφυλοι γονείς είχαν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν το παιδί τους και με τα δύο επώνυμα. Οι Nicola Rothon κι η Helen Bicknell από τη γέννηση της κορης τους Satya το 2012 αγωνίζονται για να αναγνωριστούν και οι δύο ως γονείς της.
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των δύο γυναικών και η Satya θα φέρει τελικά και τα δύο επώνυμα σύμφωνα με την παράδοση του Εκουαδόρ.
Οι ΛΟΑΤ οργανώσεις γιόρτασαν την απόφαση, παρόλο που το γραφείο της Πολιτικής Διαιτησίας άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής. Η υπόθεση έχει κλιμακωθεί τώρα στο επαρχιακό δικαστήριο της Azuay.
«Αναμένεται ότι αυτή η πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα στον Εκουαδόρ θα ενισχυθεί και ανοίγει η δυνατότητα για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου να είναι πραγματικά ελεύθερα και ίσα, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους» , δήλωσε εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Νομικού Συλλόγου στην Gay Star News .
Τα ΛΟΑΤΙ άτομα αντιμετωπίζουν καθημερινή βία και διώξεις στον Εκουαδόρ. Παρόλο που η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη εκεί, οι ΛΟΑΤΙ άνθρωποι δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.
Ο Εκουαδόρ έχει επίσης ένα συγκλονιστικό ρεκόρ στη «διορθωτική θεραπεία» . Παρόλο που η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται πια παράνομη ήδη από το 1997 σοτ Εκουαδόρ, τα ΛΟΑΤ άτομα, ιδιαίτερα οι λεσβίες, υποβάλλονται σε ακραίες συναισθηματικές και σωματικές βασανιστικές ενέργειες, που συχνά περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, ακόμη και διορθωτικό βιασμό.
https://avmag.gr/84771/11-chronia-meta-ti-nomimopiisi-tis-omofylofilias-to-ekouador-synechizi-na-viazi-gay-atoma-me-stocho-na-ta-therapefsi/