HER(aklion) Pride: Φεστιβάλ φύλου, σώματος & σεξουαλικότητας Ηρακλείου

28/06/2018
από

Το συντονιστικό του Her Pride 2018 – αυτό-οργανωμένο φεστιβάλ φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας Ηρακλείου, ανακοίνωσε ότι το διήμερου Φεστιβάλ θα γίνει στο πάρκο Γεωργιάδη, στις 6 και 7 Ιουλίου του 2018. Η “πορεία πολύχρωμων μαχητικών διεκδικήσεων” θα γίνει το Σάββατο 07/07, στους δρόμους του Ηρακλείου.

Facebook Event

Πρόγραμμα HerPride 2018

Παρασκευή 6/7

Ομιλίες-συζητήσεις:

17:00 «Ψ βίωμα: μία κριτική στην ψυχιατρική»

Μαριεύα Δαϊλάκη (ψυχολόγος), μέλη του συντονιστικού herpride

19:00  «Η εργασία στο σεξ στην Ελλάδα – το βίωμα μιας τρανς εργαζόμενης στο σεξ»

Φίλιππος Λοράνδος (μέλος Red Umbrella Athens) και Ήβη Καίσερλη

Παράλληλα workshop

16:00 Πολύχρωμο Εργαστήρι Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, Λ.Θέμελη

18:00-21:00: ανοιχτά συμμετοχικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους (μακέτα πάρκου και πίνακες διάθεσης), Συμμετοχικό Εργαστήρι για το Δημόσιο Χώρο

19:00: “Feel the rainbow” – εργαστήρι έκφρασης και επικοινωνίας

21:30Συναυλίες/dj set

  • Aeon x Ανθεκτικός
  • Δράμα Κωμικός
  • The Politicats Purrject

*Θα υπάρχει συλλογική κουζίνα στον χώρο του πάρκου και τις 2 ημέρες*


Σάββατο 7/7

Ομιλίες-συζητήσεις:

11:00 «Υπερήφανοι Γονείς: ομάδα υποστήριξης κι ενδυνάμωσης γονέων με ΛΟΑΤ+ παιδιά».

Άννα Τζεπαπαδάκη (μέλος της ομάδας)

13:00 «Το έμφυλο ζήτημα: φεμινισμοί και ΛΟΑΤΚΙΑ+ αγώνες. Διακριτές διεκδικήσεις και η σύγκλισή τους»

Σοφία Ζαχαριάδη, Ειρήνη Δαφέρμου (μέλη φεμινιστικών ομάδων) /

εισήγηση: μέλη του συντονιστικού herpride

Παράλληλα workshop

11:00 Εργαστήριο «ο λόγος μας»

12:00 ανοιχτό παιχνίδι ρόλων με τίτλο «Συλλογική διαχείριση του πάρκου Γεωργιάδη – ένα παιχνίδι για γερά νεύρα!», Συμμετοχικό Εργαστήρι για το Δημόσιο Χώρο

16:00 Εργαστήριο κατασκευής πλακάτ

Πορεία – προσυγκέντρωση στις 17:00 στο Πάρκο Γεωργιάδη

21:30 Συναυλίες/performance

  • Alcalica
  • Drag show by Haus of Handax

1:00 after Pride Party @ Xenia

*Θα υπάρχει συλλογική κουζίνα στον χώρο του πάρκου και τις 2 ημέρες*


Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Από την εξέγερση του Stonewall μέχρι και σήμερα, η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ, Ασέξουαλ+) συνεχίζει να μάχεται και να διεκδικεί ισότητα και ορατότητα, απέναντι σε μία κοινωνία όπου κυριαρχεί η έμφυλη καταπίεση και βία, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις. Κι ενώ, αυτός ο αγώνας πολλές φορές έχει καπηλευθεί και γίνει προϊόν προς εκμετάλλευση και κερδοφορία, χάνοντας τα μαχητικά του χαρακτηριστικά, τα αυτό-οργανωμένα, αντι-εμπορευματικά φεστιβάλ υπερηφάνειας, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους, δίνουν έδαφος στις πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις.

Η παρακαταθήκη που έχουν αφήσει, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα (όπως και συγκεκριμένα στην Κρήτη με τα 3 προηγούμενα LGBTQI+ PrideΚρήτης), μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. 

Παλεύουμε για την ορατότητα και την απελευθέρωση των ζωών μας, ενάντια στην πατριαρχία και στις πολλαπλές καταπιέσεις που αυτή παράγει στα θέματα φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας. Τασσόμαστε ενάντια σε σεξισμό, πατριαρχία, ομοφοβία, τρανσφοβία, ψυχοφοβία*, χοντροφοβία, ηλικιοφοβία, φασισμό, εθνικισμό, ρατσισμό και κάθε άλλη καταπίεση. Η συλλογικοποίηση των αναγκών μας, όπως και η συμπόρευση με άλλους αγώνες, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη. Ο αγώνας για κάθε ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομο, γυναίκα, ΑμεΑ, πρόσφυγα, σεξεργάτρια, εργαζόμενη, για κάθε άτομο που μάχεται και διεκδικεί την ελευθερία του και κάθε άτομο που βιώνει την καταπίεση, για εμάς είναι κοινός.

*στιγματισμός ανθρώπων για θέματα ψυχικής υγείας 

Οι φεμινιστικές και οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ διεκδικήσεις παραμένουν αναγκαίες. Ακόμα και σήμερα, συνεχίζουμε να βιώνουμε μία πραγματικότητα όπου η ομοφοβία, η τρανσφοβία και ο μισογυνισμός εξακολουθούν να μας περιβάλλουν. Βιώνουμε την θεσμική ανισότητα και την κοινωνική καταπίεση και απομόνωση. Στο δρόμο, στο σπίτι, στην δουλειά και στο σχολείο βιώνουμε παρενοχλήσεις, εκφοβισμό, ενδοοικογενειακή βία, σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, βιασμούς, γυναικοκτονίες. Σε όλο τον κόσμο, από την Ινδία μέχρι την Βραζιλία και από την Πολωνία μέχρι το Μεξικό, ξεφυτρώνουν κινήματα και δίνονται αγώνες ενάντια στην πατριαρχία. Έτσι και εδώ, υπάρχουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ελευθερία μας στον δημόσιο -και μη- χώρο. 

Ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, η οργανωτική συνέλευση αυτού του φεστιβάλ επιλέγει οι διαδικασίες της να είναι οριζόντιες και αντι-ιεραρχικές, χωρίς χορηγούς, αιγίδες, επιχειρήσεις, κόμματα ή άλλες κηδεμονίες. Επιλέγουμε να δημιουργήσουμε ένα αντι-εμπορευματικό, αντι-καπιταλιστικό φεστιβάλ. Με γνώμονα τον πολιτικό διάλογο, επιλέγουμε την συνεύρεση με κάθε άτομο που παλεύει με τον δικό του τρόπο ενάντια στις έμφυλες και άλλες καταπιέσεις που βιώνει, με στόχο ένα ελεύθερο φεστιβάλ, συμπεριληπτικό και διαθεματικό. 

Γιατί HER(aklion) pride:

Αναγιγνώσκουμε το έμφυλο ζήτημα ως ενιαίο, όσον αφορά την κοινή συνισταμένη της πατριαρχικής πραγματικότητας, την οποία αντιμάχεται. Μίας εξουσίας δηλαδή, η οποία καταπιέζει κάθε άτομο το οποίο δεν συμβαδίζει με τα κυρίαρχα πρότυπα που αυτή θέτει, ιεραρχώντας ανθρώπους και φύση, βάσει ενός καθεστώτος εκμετάλλευσης και επικυριαρχίας. Έτσι, κάθε εκφραζόμενη θηλυκότητα βρίσκεται διαρκώς στη θέση να παλεύει για μια ανάσα ελευθερίας.

Βάσει αυτού, θεωρούμε ότι οι φεμινισμοί και οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ διεκδικήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Επιδιώκουμε την αποδόμηση των στερεοτύπων γύρω από το φύλο, καταρρίπτοντας ταμπέλες και επιβεβλημένες νόρμες. Επιδιώκουμε την σύγκρουση με την επίπλαστη κανονικότητα που ορίζει τα σώματά μας, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία τους. Επιδιώκουμε την έκφραση της σεξουαλικότητας, η οποία δεν περιορίζεται μέσα στις διαπροσωπικές σχέσεις και «την κρεβατοκάμαρά μας» . Επιδιώκουμε την ρήξη με κάθε εξουσία που θέτει τις εαυτές μας υπό καθεστώς υποτίμησης, εκμετάλλευσης ή βίας. 

Καλούμε κάθε άνθρωπο που θέλει να παλέψει μαζί μας και να διεκδικήσει την ορατότητα και την ελευθερία, σε ένα 2ήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων και ουσιαστικής αλληλεπίδρασης όπως και στην πορεία πολύχρωμων μαχητικών διεκδικήσεων, που θα γίνει το Σάββατο 7/6, στους δρόμους του Ηρακλείου.

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!