Δικαστήριο επέτρεψε την τεκνοθεσία στα άτομα που ζουν με τον HIV στη Ρωσία

25/06/2018
από

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας αποφάνθηκε ότι τα άτομα που ζουν με τον ιό του HIV μπορούν να τεκνοθετήσουν.

Ένα ζευγάρι έφερε σχετική υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από πολλές άλλες δίκες και διαδικασίες με τις αρχές, που του είχαν απαγορεύσει την τεκνοθεσία του παιδιού που μεγάλωναν, δηλώνοντας στο ζευγάρι ότι η τεκνοθεσία «δε θα ταιριάζει με τα συμφέροντα του παιδιού» .

Η απαγόρευση ερχόταν ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η μητέρα του παιδιού είναι άτομο που ζει με τον ιό του HIV.

Όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό να απαγορεύεται στα άτομα που ζουν με τον ιό του HIV να τεκνοθετούν παιδιά. Έτσι, αποφάνθηκε ότι ο ιός του HIV / AIDS δεν αποτελούσε απειλή, επειδή δε μπορεί να μεταδοθεί από την απλή παρουσία ενός ατόμου που ζει με τον ιό του HIV.

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά ότι ένα άτομο – ανεξαρτήτως φύλου – που έχει ήδη παιδιά και ζουν ήδη μαζί του, θα μπορούσε να τα τεκνοθετήσει, ανεξάρτητα από την κατάσταση του ενήλικα ως προς τον ιό του HIV.

Ωστόσο, η απαγόρευση εξακολουθεί, δυστυχώς, να ισχύει για τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό του HIV και προσπαθούν να τεκνοθετήσουν παιδιά από ορφανοτροφείο.

Η εφημερίδα Moscow Times υποστήριξε ότι η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται εν μέσω προσπαθειών της Ρωσίας για μείωση του στίγματος γύρω από τον ιό του HIV. Σημείωσε, ότι η απόφαση έρχεται ως μέρος μιας «ευρύτερης κρατικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας και τη μείωση του στιγματισμού» .

«Η στρατηγική της Ρωσίας για την εξάλειψη του ιού του HIV επικεντρώνεται στην εργασία με ομάδες κινδύνου, στην ευαισθητοποίηση και στην καταπολέμηση των διακρίσεων» , αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται με τα ομόφυλα ζευγάρια;

Παρά τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει την επιδείνωση της επιδημίας του ιού του HIV, η Ρωσία κατέβασε μια ιστοσελίδα ενημέρωσης για τον ιό του HIV, που απευθύνεται σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, στο πλαίσιο του νόμου περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» .

Μάλιστα το 2014, η Ρωσία απαγόρευσε τις τεκνοθεσίες παιδιών από άτομα που κατάγονται από χώρες στις οποίες αναγνωρίζεται ο ομόφυλος γάμος.

«Οι τεκνοθεσίες μπορούν να πραγματοποιούνται από άτομα κάθε φύλου, με εξαίρεση τους ανθρώπους που έχουν συνάψει ομόφυλη σχέση κι έχουν εγγραφεί ως σύζυγοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας τους, καθώς επίσης και σε άγαμα άτομα από αυτές τις χώρες» , αναφέρει το σχετικό διάταγμα.

Οι νέοι νόμοι τεκνοθεσίας δε θα επεκταθούν και στα ομόφυλα ζευγάρια.




Δες και αυτό!