Δεν είναι λίγες οι εταιρείες, οι οποίες με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας κυκλοφορούν τις δικές τους Pride συλλογές σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν το LGBT+ κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εταιρείες ρουχισμού H&M και Levi’s.
Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές οι συλλογές παράγονται σε χώρες, όπου η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να διώκεται ποινικά;
Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του ΒΒC ανακάλυψε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Pride σειράς, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η H&M και περιλαμβάνει τσάντες, μπλουζάκια και καπέλα, δημιουργήθηκε στο Μπαγκλαντές, μια χώρα όπου οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη. Κομμάτι της συλλογής παράγεται επίσης και σε ομοφοβικές χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα.
Αντίστοιχη περίπτωση και αυτή της Levi’s, της οποίας η συλλογή παράγεται στην Ινδία. Και εκεί η ομοφυλοφιλία αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Ήταν πριν από λίγες εβδομάδες όταν η Primark δέχθηκε έντονη κριτική γιατί αποφάσισε να κάνει την παραγωγή της Pride σειράς της στην Μιανμάρ, χώρα στην οποία η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται από τον νόμο.
Διαβάστε επίσης
Η H&M, πάντως, δήλωσε ότι το 10% από τα κέρδη της Love For All συλλογής θα δοθούν σε καμπάνιες του ΟΗΕ που προωθούν την ισότητα.
Από την άλλη η Levi’s δήλωσε ότι έκανε μια δωρεά σε έναν οργανισμό της Ινδίας που προσπαθεί να ανατρέψει την ομοφοβική νομοθεσία.
Το ρεπορτάζ ανακάλυψε ότι και άλλες “συλλογές υπερηφάνειας” γίνονται σε μέρη όπου οι LGBT+ κοινότητες αντιμετωπίζουν διακρίσεις – συμπεριλαμβανομένης της συλλογής Pride της Disney, η οποία κατασκευάζεται στην Κίνα.
Εν τω μεταξύ, αρκετές εταιρείες που προσέγγισαν οι δημοσιογράφοι δε θέλησαν να αποκαλύψουν την προέλευση των pride συλλογών τους.
Η σειρά BeTrue της Nike βγήκε τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, η εταιρεία αρνήθηκε να πει πού δημιουργήθηκε η σειρά. Η Adidas επίσης.