“Αλλάξτε τη σκηνή ή εμείς θα την κόψουμε από το επεισόδιο”

Για χρόνια, οι σειρές κινουμένων σχεδίων έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία σχετικά με την LGBT εκπροσώπηση. Μια διαδρομή καθόλου εύκολη, αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα απ΄αυτά έχουν λογοκριθεί από τηλεοπτικά δίκτυα και κυβερνητικές υπηρεσίες. Εμείς σας παρουσιάζουμε 8 τέτοιες σειρές που έπεσαν θύμα αυτής της λογοκρισίας.

“Sailor Moon”

Το αγαπημένο ιαπωνικό anime “Sailor Moon” απεικόνιζε την Sailor Neptune και την Sailor Uranus ως λεσβιακό ζευγάρι. Όταν, όμως, η σειρά άρχισε να κυκλοφορεί στη Δύση, η σχέση τους λογοκρίθηκε και παρουσιάστηκε ως απλά φιλική (κάποιες φορές και ως οικογενειακή, αφού παρουσιάζονταν ως ξαδέρφια). Συγκεκριμένα αυτό συνέβη στη Γαλλία, στην Πολωνία, στη Ιταλία, στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα. Ένα, μάλιστα, δίκτυο στη Ρωσία έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει τη Sailor Uranus ως άνδρα, προσλαμβάνοντας έναν ηθοποιό να ντουμπλάρει τη φωνή της.


 “The Amazing World of Gumball”

Το 2011, ένα επεισόδιο στην πρώτη σεζόν αυτή της εκπομπής που παιζόταν στο Cartoon Network, λογοκρίθηκε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για ένα φιλί μεταξύ των δυο χαρακτήρων, Darwin και Gumball, καθώς και για ένα σχόλιο σχετικά με το πόσο ωραίο ήταν το φιλί αυτό. Στην Πολωνία και τη Λατινική Αμερική, διάφορα επεισόδια της σειράς έχουν επίσης λογοκριθεί για προώθηση της ομοφυλοφιλίας.


“SpongeBob Squarepants”

Το 2012, μία εθνική επιτροπή στην Ουκρανία προσπάθησε να διακόψει την προβολή του SpongeBob Squarepants (Μπομπ ο Σφουγγαράκης) με τη δικαιολογία ότι αποτελεί απειλή για τα παιδιά. Το βασικό επιχείρημα της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ουκρανίας για την προστασία της δημόσιας ηθικής ήταν οι υποτιθέμενες επιπτώσεις της ομοφυλοφιλίας μεταξύ του SpongeBob και του καλύτερου του φίλου Patrick. (Τα δύο πλάσματα της θάλασσας συχνά κρατιούνται χέρι χέρι). Η επιτροπή υποστήριξε, επίσης, ότι ένας ακόμη λόγος ήταν η δημοφιλία του Βοb στην gay κοινότητα.


 “Clarence”

Ήταν το 2014, όταν το Cartoon Network αποφάσισε να συμπεριλάβει ένα ομόφυλο ζευγάρι σε αυτή τη σειρά. Όπως ανακοινώθηκε μετά από το δίκτυο, η σκηνή ενός φιλιού μεταξύ των δύο χαρακτήρων λογοκρίθηκε από το φόβο ύπαρξης έντονων αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, ενώ στην αρχική σκηνή ο ένας χαρακτήρας έδινε στον συνεργάτη του ένα φιλί στα χείλη, σ’ αυτή που τελικά που προβλήθηκε, το φιλί έγινε χάδι στο μάγουλο.


 “Steven Universe”

Το Steven Universe έχει επαινεθεί αρκετές φορές για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις ταυτότητες φύλου. Το 2015, όμως, οι τηλεοπτικοί οργανισμοί της Βρετανίας αποφάσισαν να λογοκρίνουν ένα επεισόδιο στο οποίο οι χαρακτήρες  Pearl και Quartz χορεύουν ένα ρομαντικό τραγούδι. Το Cartoon Network υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας: “Πιστεύουμε ότι η ελαφρώς επεξεργασμένη έκδοση είναι πιο άνετη για τα παιδιά και τους γονείς τους”.


“Gravity Falls”

Μια προτεινόμενη λεσβιακή σχέση στη σειρά αυτή της Disney είχε φέρει ένταση στους υπεύθυνους της σειράς, οι οποίοι δήλωσαν στον δημιουργό Alex Hirsch ότι δεν μπορούσε να συμπεριλάβει το τέτοιο ζευγάρι, ακόμη και για μια σύντομη ιστορία. Η ιδέα ήρθε από ένα μέλος της ομάδας του Hirsch. “Ήθελα να δημιουργήσω ένα προηγούμενο και υποστήριξα ότι μικρά πράγματα όπως αυτό θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο”, είχε δηλώσει τότε ο Hirsch. “Αλλά παρά τις μεγάλες προσπάθειές μου, δεν τα κατάφερα”. Ο Hirsch συμπεριέλαβε τελικά ένα gay ζευγάρι στο Gravity Falls, τον Φεβρουάριο του 2016, δημιουργώντας το πρώτο gay ζευγάρι της Disney.


“The Legend Of Korra”

Τον Ιούνιο του 2017 κάποιοι αξιωματούχοι από την Κένυα έγιναν πρωτοσέλιδο, μετά την απόφαση τους να απαγορεύσουν αρκετές σειρές κινούμενων σχεδίων, λόγω gay προπαγάνδας. Ο κατάλογος εμπεριείχε το The Legend of Korra του Nickelodeon ένα spinoff του Avatar: The Last Airbender, λόγω μιας υπονοούμενης λεσβιακής σχέσης μεταξύ της Κόρρα και της Asami.  Άλλες σειρές που απαγορεύτηκαν ήταν τα: Hey Arnold, Steven Universe, Loud House, Gravity Falls και Clarence.


“The Loud House”

https://youtu.be/RSrt-PJPSbc

Σε ένα επεισόδιο το 2016, η σειρά αναφέρθηκε εν συντομία σε ένα ζευγάρι παντρεμένων gay μπαμπάδων. Αν και αναγνωρίστηκε ως μια μικρή νίκη από τους υπερασπιστές των LGBT δικαιωμάτων, θεωρήθηκε “ακατάλληλη” για το κοινό της Αφρική. συγκέντρωσε τη σκηνή. “Το Nickelodeon προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο σέβεται τις διαφορετικές παραδόσεις και οικογενειακές αξίες σε κάθε χώρα”, δήλωσε τότε ένας εκπρόσωπος της σειράς.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!