Όταν ο Ken δε φοβόταν να μιλήσει για τη σεξουαλικότητά του

28/05/2018
από

Θυμάστε, όταν η Mattel είχε κυκλοφορήσει μία σούπερ gay κούκλα του Ken; Εμείς το θυμόμαστε, όπως κι ο περισσότερος queer κόσμος της εποχής, που την ανέδειξε στην κούκλα Ken με τις περισσότερες πωλήσεις ever!

Ήταν το 1993, όταν η Barbie ήταν το πιο δημοφιλές παιχνίδι, αλλά το αγόρι της Ken…δεν είχε και τόση πέραση. Η Mattel έπρεπε να κάνει κάτι. Αποφάσισε να κάνει μία έρευνα σε μία ομάδα από πεντάχρονα, που γνώριζαν (οπωσδήποτε) τι ήταν cool για τον ολοκαίνουργο Ken.

Τα πεντάχρονα, στο μεταξύ, είχαν μία σαφή εικόνα, του τι είναι cool και τι όχι, ενώ η σκέψη τους δεν περιορίστηκε από τις κοινωνικές νόρμες και τα στερεότυπα των φύλων. Έτσι, γεννήθηκε ο ολοκαίνουργιος Magic Ken με σκουλαρίκια, που ήταν το ταίρι της Magic Barbie με σκουλαρίκια.

Αυτός ο μαγικός κούκλος φορούσε μωβ c-throu μπλουζάκι, μωβ δερμάτινο γιλέκο, μαύρο παντελόνι, ένα αστραφτερό κολιέ με κρίκο και μοναδικά σκουλαρίκια. Βέβαια, ο κρίκος στο κολιέ του Ken θεωρήθηκε ότι ήταν ένα κανονικότατο cock ring, σύμβολο της queer κοινότητας, της εποχής. Αυτό το outfit είναι πολύ ενδεικτικό, όλων των gay στερεοτύπων της δεκαετίας του ’90.

Φυσικά, κανένα από τα πεντάχρονα κοριτσάκια δεν είπε στο τμήμα Marketing της Mattel να φορέσει ένα cock ring στο μυαλό του Ken. Προφανώς, ενήλικες σχεδίασαν το outfit, χωρίς, ωστόσο, να κάνουν μία πιο εκτενή έρευνα. Η Mattel αμέσως ανακοίνωσε ότι η κυκλοφορία της κούκλας δεν είχε κανέναν σκοπό να συσχετιστεί με την ομοφυλοφιλία. Ας μην ξεχνάμε ότι τη δεκαετία του ’90 ήταν που ξεκίνησε σιγά-σιγά να ανθίζει η queer κουλτούρα λίγο περισσότερο ανοιχτά, με το φόβο της κρίσης του AIDS μα παραμένει.

Ο queer πολιτισμός κι η pop κουλτούρα είχαν αρχίσει να αναμειγνύονται με έναν τρόπο, που δεν είχε ξαναγίνει πριν, κι αυτό που συνέβη με τον Ken είναι το αποτέλεσμα που έχεις, όταν δίνεις σημασία στο τι είναι τάση και τι αρέσει και γίνεται δημοφιλές κι όχι στο γιατί συμβαίνει αυτό.




Δες και αυτό!