Περισσότερες-οι Αμερικανίδες-οί πολίτες από ποτέ υποστηρίζουν τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην ιστορία των ΗΠΑ, με 2 στους 3 πολίτες να είναι υπέρ.

Το 67% των Αμερικανίδων-νών πολιτών πιστεύει ότι ο ομόφυλος γάμος θα πρέπει να είναι νομικά έγκυρος. Είναι η πρώτη φορά, που η υποστήριξη όλων των ατόμων στο δικαίωμα στο γάμο, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, φτάνει αυτό το τόσο υψηλό ποσοστό.

Τα στοιχεία έρχονται από την ανακοίνωση της Gallup σχετικά με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που έγινε από την 1η ως την 10η του Μάη.

Την 1η φορά που η Gallup ξεκίνησε να ρωτά σχετικά με τη στάση των πολιτών απέναντι στον ομόφυλο γάμο ήταν το 1996. Τότε, το ποσοστό των πολιτών που ήταν υπέρ της ρύθμισης, έφτανε μόλις στο 27%.

Σήμερα, 22 χρόνια μετά, το ίδιο ποσοστό έχει μετακινηθεί 40 μονάδες. Μάλιστα είναι υψηλότερο κι από το περσινό (64%) και φαίνεται ότι τα ποσοστά των δύο τελευταίων χρόνων σημειώνουν συνεχή αυξητική τάση, δείχνοντας την ολοένα και πιο έντονη υποστήριξη του κόσμου προς την ισότητα.

Τα κόμματα

Αλλά και τα τρία πολιτικά κόμματα (δημοκρατικό – ρεπουμπλικανικό – ανεξάρτητοι) σημειώνουν, επίσης, αύξηση στην υποστήριξή τους στον γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών.

Σήμερα, την ισότητα στον γάμο στηρίζει το 83% των Δημοκρατικών, όταν το 1996 στήριζε μόλις το 33%. Την ίδια στιγμή οι Ανεξάρτητοι στηρίζουν με ποσοστό 71% όταν το 1996 το ίδιο ποσοστό ήταν στο 32%. Οι Ρεπουμπλικάνοι, έχουν το χαμηλότερο ποσοστό υποστήριξης, ωστόσο, έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση, καθώς σήμερα στηρίζει το 44% έναντι του 16% του 1996.

Λόγοι αύξησης της στήριξης:

Η Gallup εντοπίζει έναν σημαντικό λόγο για αυτήν την αύξηση, που σημειώθηκε όλα τα χρόνια, και δεν είναι άλλος από το γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι LGBT ενήλικες παντρεύονται πια στις ΗΠΑ:

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανίδες κι οι Αμερικανοί πολίτες είναι περισσότερο πιθανό να γνωρίζουν κάποιο άτομο, που είναι παντρεμένο με άτομο του ίδιου φύλου, και η ορατότητα αυτών των γάμων μπορεί να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των ανθρώπων, σε σχέση με την προηγούμενη θέση τους” .

Υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος, δημογραφικός αυτή τη φορά, καθώς ο αριθμός των LGBTQ ατόμων στην Αμερική έχει αυξηθεί, ειδικά στη γενιά των ατόμων, που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980-2000, που είναι μία ομάδα, η οποία όλο και περισσότερο βρίσκει τη φωνή της και διεκδικεί πράγματα.