Σ’ ένα μήνυμα, που επισημαίνει την Παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, μία ευρωπαϊκή επίτροπος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων.
Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Dunja Mijatović, έκανα σχόλια με τα οποία παροτρύνει τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας.
Η Mijatović είναι η ανώτερη αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που εκτείνεται σε 47 χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο.
Σε μία δήλωση της, η αξιωματούχος ανέφερε: ” παρά τη σημαντική βελτίωση της ισότητας των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος των κρουσμάτων κατά των ΛΟΑΤ ατόμων σε όλη την Ευρώπη ήταν ανησυχητική” .
Δήλωσε επίσης: ” Το προηγούμενο έτος ήταν δύσκολο για τους gay, τις λεσβίες και τα τρανς άτομα στη Ευρώπη. Το 2017, υπήρξαν συγκλονιστικές αναφορές για στοχευμένες διώξεις από τις αρχές επιβολής του νόμου με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου των ανθρώπων. Για παράδειγμα, στην Τσετσενία, πάνω από 100 gay άνδρες (ή άνδρες που θεωρούνταν ομοφυλόφιλοι) συνελήφθησαν, κρατήθηκαν ή απήχθησαν, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμειναν σε ανεπίσημους χώρους κράτησης και υπέστησαν σοβαρή κακοποίηση και ταπείνωση. Στο Αζερμπαϊτζάν, κάποια gay και τρανς άτομα συνελήφθησαν, πιέστηκαν για δωροδοκίες, χτυπήθηκαν και υποβλήθηκαν σε αναγκαστικές ιατρικές εξετάσεις.
Αυτά είναι μόνο δύο ακραία παραδείγματα για το βαθμό στον οποίο μπορεί να προχωρήσει η ομοφοβία και η τρανσφοβία. Αλλά το πρόβλημα είναι ανησυχητικά ευρέως διαδεδομένο.
Δυστυχώς, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα καθημερινά βίαια επεισόδια συνεχίζουν να εμποδίζουν τους ανθρώπους να ζουν με ελευθερία και ασφάλεια, εξαιτίας προκαταλήψεων κατά του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας των φύλων τους” .
Η Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία προέρχεται από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δήλωσε ότι το καθήκον είναι οι επιμέρους κυβερνήσεις των κρατών να σέβονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ανθρώπων.
Η Mijatović προσέθεσε: “Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει και αυτό πρέπει να γίνει τώρα: οι κρατικές αρχές έχουν το καθήκον να διασφαλίζουν ότι οι gay, οι λεσβίες, οι bi, τα τρανς και τα intersex άτομα αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλους τους άλλους. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ζήσει και να απολαύσει τα δικαιώματά του και την ελευθερία του, εάν αυτά δεν δίνονται σε όλους μας.
Καλώ τις εθνικές αρχές όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να στείλουν ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης οποιωνδήποτε βίαιων περιστατικών και της δίωξης των υπευθύνων. Θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στις κοινωνίες τους.
Όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα και ίση αξιοπρέπεια. Τα ΛΟΑΤ άτομα δεν διεκδικούν νέα ή πρόσθετα δικαιώματα. Έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τις ίδιες ελευθερίες και την προστασία όπως και οι άλλοι.
Στέκομαι μαζί με την ΛΟΑΤ κοινότητα και τις ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές που αγωνίζονται καθημερινά για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και για μια ζωή απαλλαγμένη από τη βία και τις διακρίσεις. Παρά τις καθυστερήσεις, σημειώθηκαν εξαιρετικά οφέλη και μεγάλη πρόοδος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα ίσα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤ άτομα και βασίζομαι στην υποστήριξη και τη συνεργασία όλων των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μαζί, μπορούμε και πρέπει να εργαστούμε για να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο ανοικτές, να αποδεχόμαστε και να είμαστε υπερήφανοι για την ανθρώπινη ποικιλομορφία” .
Απόδοση: Ανδρέας Πασπαλάκης