Η κόρη του Ραούλ Κάστρο σκοπεύει να περάσει τους gay γάμους στην Κούβα

06/05/2018
από

Η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του πρώην προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ανακοίνωσε την Παρασκευή 4 Μαΐου, ότι η οργάνωσή της θα υποβάλει προτάσεις στην εθνική συνέλευση της χώρας για την επέκταση του γάμου αλλά και άλλων δικαιωμάτων για την LGBT+ κοινότητα.

Η είδηση ​​ανακοινώθηκε από τον Hatzel Vela, έναν δημοσιογράφο για την τηλεόραση WPLG της Νότιας Φλόριντα. Ο Vela ανέφερε ότι η Κάστρο, η οποία είναι διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (CENESEX), έκανε τα σχετικά σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Στην Κούβα, ένα περιοδικό με βάση το Μαϊάμι αναφέρει το σχέδιο της CENESEX να προτείνει αυτές τις τροπολογίες τον Ιούλιο, όταν η Εθνοσυνέλευση συναντηθεί ξανά. Αν και το δημοσίευμα δεν δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, η Κάστρο είπε ότι αυτές οι προτάσεις θα αλλάξουν το σύνταγμα της χώρας καθώς και τους οικογενειακούς και ποινικούς κώδικες.

«Όταν μιλήσουμε για συνταγματική αλλαγή, μπορούμε να παρουσιάσουμε όλες αυτές τις προτάσεις … η βασική ιδέα δεν είναι να τις καθυστερήσουμε με έναν νέο νόμο αλλά να τις ενσωματώσουμε σε εκείνους που υπάρχουν ήδη έτσι ώστε να περάσουν πιο γρήγορα», δήλωσε η Κάστρο.

Η Κάστρο, η οποία μίλησε στους δημοσιογράφους μπροστά στη συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε, επίσης, ότι η πόλη Pinar del Río θα τιμήσει φέτος τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας/Τρανσφοβίας/Αμφιφοβίας.

Η LGBT+ ιστορία της Κούβας

Μετά την κουβανική επανάσταση του 1959 που έφερε στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο, περισσότεροι από 25.000 ομοφυλόφιλοι άντρες κρίθηκαν ακατάλληλοι για στρατιωτική θητεία και στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας.

Το 1979, η Κούβα κατήργησε τον νόμο που ποινικοποιούσε το gay σεξ. Το 2010, ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε συγγνώμη για την εξαναγκασμό ομοφυλοφίλων σε στρατόπεδα εργασίας. Επίσης, μέχρι το 1993, η κυβέρνηση της Κούβας προσπαθούσε να θέσει στην απομόνωση τα θετικά στον HIV άτομα.

Από το 2008, η Κούβα προσφέρει δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις σε τρανς άτομα στα πλαίσια του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης. Ωστόσο, η Μαριέλα Κάστρο σημείωσε ότι λιγότεροι από 40 άνθρωποι κατάφεραν να τις χρησιμοποιήσουν.

Το 2013, η Μαριέλα Κάστρο ψήφισε κατά της προσθήκης σεξουαλικού προσανατολισμού στον εργατικό νόμο της Κούβας, καθώς δεν συμπεριλάμβανε και την ταυτότητα φύλου.

Η Μαριέλα Κάστρο έχει υποστηρίξει και την προστασία των LGBTI παιδιών από τον εκφοβισμό στο σχολείο.

Γιατί ο Φιντέλ Κάστρο αφήνει πίσω του μια κληρονομιά καταπίεσης




Δες και αυτό!