“Εντός νόμου” είναι εδώ και λίγες ώρες το gay σεξ στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο. 

Το έθνος αυτό της Καραϊβικής ανέτρεψε τους νόμους της αποικιοκρατικής εποχής, σύμφωνα με τους οποίους ο “καθένας που έρχεται σε σεξουαλική επαφή με άτομο του ίδιου φύλου είναι ένοχος”.

Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι σήμερα ο αριθμός των χωρών που θεωρούν την ομοφυλοφιλία αδίκημα ανέρχονται στις 71.

Ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν Τζέισον Τζόουνς, ένας ακτιβιστής, κατέθεσε μια μήνυση – ορόσημο εναντίον της κυβέρνησης για την ανατροπή των τμημάτων 13 και 16 του Νόμου για τις Σεξουαλικές Αδικίες.

Τζέισον Τζόουνς

Το ανώτατο δικαστήριο συμφώνησε σήμερα ότι το τμήμα 13, το οποίο ποινικοποιεί το πρωκτικό σεξ, είναι αντισυνταγματικό.

Ο δικαστής Devindra Rampersad δήλωσε σχετικά: «Το δικαστήριο δηλώνει ότι τα άρθρα 13 και 16 του νόμου περί σεξουαλικών παραπτωμάτων είναι αντισυνταγματικά, παράνομα και άκυρα στον βαθμό που οι νόμοι αυτοί ποινικοποιούν τις πράξεις που συνιστούν συναινετική σεξουαλική πράξη συμπεριφορά μεταξύ ενηλίκων».

Ένα ιστορικό ομοφοβίας

Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο κέρδισε την ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1962. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1976, έγινε δημοκρατία.

Οι αντι-γκέι νόμοι υπήρξαν στο εσωτερικό του έθνους από την ίδρυσή του.

Το 1986, το κοινοβούλιο επανέγραψε τον νόμο για τις σεξουαλικές αδικίες, αυξάνοντας τη μέγιστη ποινή για το gay σεξ σε 10 χρόνια φυλάκισης. Το 2000, αυξήθηκαν και πάλι σε 25 χρόνια αυτή τη φορά.

Αυτές οι αλλαγές επέτρεψαν στον Jones να φέρει την υπόθεσή στα δικαστήρια.