Όταν οι LGBT έφηβοι κρύβουν την αλήθεια τους αυξάνεται ο κίνδυνος να αυτοκτονήσουν

22/03/2018
από

Η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου τις/τους έφηβους στις ΗΠΑ. Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος αυτοκτονικότητας των εφήβων, που κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό είναι σχεδόν δύο φορές υψηλότερος.

Η μελέτη, στο American Journal of Preventive Medicine, «εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της ασυμφωνίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και των αυτοκτονικών ιδεασμών/αποπειρών αυτοκτονίας» .

Η ασυμφωνία του σεξουαλικού προσανατολισμού ορίζεται ως «η ασυμφωνία μεταξύ των διαφόρων διαστάσεων του σεξουαλικού προσανατολισμού» .

Με άλλα λόγια, οι έφηβοι που αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι, αλλά είχαν μόνο σεξουαλική επαφή/εμπειρία με άτομα του ίδιου φύλου, ή και με τα δύο φύλα κι αντίστοιχα, οι νέες κι οι νέοι που αυτοπροσδιορίζονται ως gay ή λεσβία, αλλά μπορεί να είχαν μόνο εμπειρία με άτομα του αντίθετου φύλου ή και των δύο φύλων.

Γιατί υπάρχει αυτή η ασυμφωνία;

Σύμφωνα με τη μελέτη, παράγοντες όπως η ομοφοβία, η έλλειψη της δυνατότητας να ενεργήσουν τα άτομα με ειλικρίνεια στην καθημερινότητά τους, ή η ρευστότητα εξηγούν το φαινόμενο αυτό. Επιπλέον, «τα κοινωνικά πρότυπα μπορούν να ασκήσουν πίεση στις σεξουαλικές μειονότητες στο να παρουσιάσουν μια σεξουαλική ταυτότητα που δεν συμφωνεί με την πραγματική σεξουαλική τους ταυτότητα ή να ενεργήσουν κατά τρόπο που δεν συμφωνεί με τη σεξουαλική τους ταυτότητα» .

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 7.000 άτομα εφηβικής ηλικίας στις ΗΠΑ και τους έθεσαν 99 ερωτήσεις σχετικά με την υγεία, την αυτοκτονία και τις σεξουαλικές ταυτότητες.

Μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν είναι:

  • Οι γυναίκες είναι κατά 10% πιο πιθανό να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτοκτονικότητας από ότι οι άνδρες.

Όσον αφορά τη διαφωνία σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό, οι αριθμοί ποικίλλουν σημαντικά:

  • Το 46,3% των εφήβων που βιώνουν αυτήν την ασυμφωνία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για μη θανατηφόρες συμπεριφορές αυτοκτονικότητας. Παράλληλα, μόνο το 22,4% των εφήβων, που δεν αντιμετωπίζουν αυτήν την ασυμφωνία ενδέχεται να διατρέχουν τον ίδιο υψηλό κίνδυνο.

Η διαφορά παραμένει η ίδια μόνο για την ταυτότητα σεξουαλικού προσανατολισμού:

  • Το 45,9% των gay και λεσβιακών εφήβων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους straight εφήβους είναι 22,8%.

Ο Dr. Francis Annor, ο οποίος εργάζεται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα της Γεωργίας, δήλωσε στο Reuters Health ότι «η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί» :

«Το να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι που ζουν αυτήν την ασυμφωνία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της πρόληψης της αυτοκτονικότητας στη νεολαία γενικότερα» .




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!