Ήταν το 2003 όταν πήραμε την απόφαση να κυκλοφορήσουμε ένα περιοδικό με στόχο την ενημέρωση της LGBTQ+ κοινότητας της Ελλάδας, από άτομα που αποτελούν κομμάτι της. Είχαμε βαρεθεί βλέπετε τον περιθωριακό τρόπο, με τον οποίο τα mainstream μέσα μας αντιμετώπιζαν. Λίγους μήνες μετά και το περιοδικό αυτό ξεκίνησε δειλά δειλά την κυκλοφορία του. Αυτό είναι το “antivirus κατά του ιού της βίας”, λέγαμε τότε, θέλοντας να καταστήσουμε σαφές ότι όλη αυτή η βία που δεχόταν καθημερινά η κοινότητά μας, ήταν ένας ιός που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Έκτοτε έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια και εμείς νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Όχι μόνο, γιατί όλο αυτό τον καιρό δίνουμε φωνή σε κάθε κομμάτι της κοινότητας μας ή μέσα από τις σελίδες μας έχουμε προ(σ)καλέσει προσωπικότητες από κάθε χώρο (σ.σ. μέχρι τον πρωθυπουργό φτάσαμε) να τοποθετηθεί ανοιχτά για τα θέματα της. Κυρίως νιώθουμε υπερηφάνεια γιατί 15 χρόνια μετά, η θέση μας αυτή έχει γίνει αυτονόητη και η προσπάθεια μας απέναντι σ΄αυτή τη βία, δεδομένη. Πλέον είμαστε το “antivirus” και σήμερα έχουμε κάθε λόγο να το γιορτάζουμε. Και το κάνουμε με ένα εντελώς διαφορετικό τεύχος που σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία μπαίνουμε και με ένα εξώφυλλο που αποτυπώνει ακριβώς αυτή την προκλητική μας διάθεση να είμαστε πάντα politically erect! 15 χρόνια και συνεχίζουμε…

ΥΓ. Το 2018 σκοπεύουμε να σας δείξουμε το πιο δυναμικό μας πρόσωπο. Όπως και σκοπεύουμε να το γιορτάσουμε. Η αρχή γίνεται με ένα μεγάλο αφιέρωμα με τις πιο επιδραστικές συνεντεύξεις όλων αυτών των χρόνων. Γιατί αυτή είναι ιστορία μας. Stay Tuned!

Editorial #78

Όταν κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του περιοδικού antivirus τον Απρίλιο του 2003 σίγουρα δεν φανταζόμασταν ότι μετά από 15 χρόνια θα κατέληγε να είναι το μακροβιότερο έντυπο στην ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας στην Ελλάδα. Με τα χρόνια, την προσπάθεια μας, αγκάλιασαν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως εθελοντικά, με αποτέλεσμα, το τότε 16σέλιδο να γίνει το antivirus που γνωρίζουμε σήμερα. Μεγαλώσαμε σε ένα κλίμα έντονης ομοφοβίας και τρανσφοβίας, αλλά με τη βοήθειά σας καταφέραμε να γίνουμε μια πηγή ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και έμπνευσης για το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που βιώνει ή στηρίζει την ανθρώπινη διαφορετικότητα. Έχουμε πάντα στο μυαλό και την καρδιά μας τη φράση “Τα πράγματα πάνε καλά, όταν πάνε μαζί” και με γνώμονα αυτό, σταθήκαμε διπλά σε κάθε μικρή ή μεγάλη διοργάνωση που αφορούσε στη κοινότητά μας. Aυτή η χρονιά είναι για εμάς επετειακή και γι’ αυτό και τα έξι μας τεύχη θα έχουν κάτι από την ιστορία μας. Ξεκινάμε με κάποιες απο τις πλέον επιδραστικές συνεντεύξεις που πήραμε μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια και τις δηλώσεις αυτών των ανθρώπων που με κάποιον τρόπο καθόρισαν την ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας τις τελευταίες δεκαετίες, μεταφέροντας το πιο ηχηρό μήνυμα αποδοχής. Όλοι οι άνθρωποι που είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας που λέγεται antivirus δηλώνουμε την απέραντη υπερηφάνεια μας που πλέον είμαστε το μέσο της LGBTQ+ κοινότητας. Και σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Νίκος Σοφιανός
Γιάννης Παπαγιαννόπουλος