Όλες οι LGBTI συμμετοχές των φετινών Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

06/02/2018
από

Οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, επίσημα γνωστοί ως Αγώνες της 23ης Χειμερινής Ολυμπιάδας ξεκινούν στο Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας στις 9 Φεβρουαρίου. 90 έθνη, 2.925 αθλήτριες κι αθλητές, 100.000 προφυλακτικά και 8 LGBTI άτομα.

Η πόλη Πιόνγκτσανγκ κέρδισε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας το 2011, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από όσες ψήφους είχαν συγκεντρώσει μαζί το Μόναχο της Γερμανίας και το Ανεσύ της Γαλλίας. Η πόλη αυτή είναι η 3η ασιατική πόλη, που θα διοργανώσει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας (1972) και την πόλη Ναγκάνο της Ιαπωνίας (1998).

Συμμετέχουν συνολικά 90 έθνη, με το Κόσοβο και τη Μαλαισία να εμφανίζονται για πρώτη φορά, ενώ αναμένεται οι αθλητές της Βόρειας Κορέας να εισέλθουν στη Νότια Κορέα εφόσον έχουν ήδη προκριθεί. Αντίθετα, η κατάσταση με την Ρωσία παραμένει θολή εξαιτίας του σκανδάλου με την κρατική χρηματοδότηση του ντόπινγκ σε αθλητές.

Ο αριθμός των αθλητριών και αθλητών φτάνει τα 2.925 άτομα, στο Ολυμπιακό Χωρίο μοιράστηκαν 100.000 προφυλακτικά, που σημαίνει ότι αντιστοιχούν σε 37 για κάθε άτομο για 2 εβδομάδες.

Στο μεταξύ μόλις το 0.2% των αθλητών είναι LGBTI, δηλαδή μιλάμε για 8 αθλήτριες κι αθλητές.

Πάμε να τις/τους δούμε:

Gus Kenworthy – ΗΠΑ (Ελεύθερο Σκι)
Gay

Είμαι πολύ περήφανος που πηγαίνω στην Κορέα για την οικογένειά μου, την πατρίδα μου, τις ΗΠΑ και την LGBTQ κοινότητα!!! Γιούχου!!!


Adam Rippon – ΗΠΑ (Χορός στον πάγο)
Gay

Θέλω όσα είναι νέα κι έχουν δυσκολίες και δεν είναι σίγουρα αν είναι οκ, να ξέρουν ότι είναι οκ. Είναι ακριβώς, όπως να είσαι ένας straight αθλητής, μόνο που έχεις καλύτερο σχήμα φρυδιών.


Daniela Iraschko-Stolz – Aυστρία (Σκι)
Λεσβία

Δε θέλω να κρύβομαι. Ποτέ δε με ένοιαξε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μένα.


Eric Radford – Καναδάς (Χορός στον πάγο)
Gay

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι θα είναι στους αγώνες για να τον στηρίξουν: “Η οικογένειά μου, μερικοί φίλοι και το αγόρι μου.


Cheryl Maas – Ολλανδία (Halfpipe Snowboard)
Λεσβία

Είναι παντρεμένη με την επίσης αθλήτρια snowboard Stine Brun Kjedlaas. “Γνωριστήκαμε όταν ήμουν 19, αρκετά χρόνια πριν και προτού ακόμη να έχω σχέση με κάποιο αγόρι, αλλά μόλις την είδα μου άνοιξαν τα μάτια και είπα ουάου, μου αρέσει μία γυναίκα, τι θα κάνω τώρα μ’ αυτό το συναίσθημα, θα πρέπει να περάσω από μία διαδικασία, είναι ένα μεγάλο πράγμα, αλλά τα πάντα είναι καλά τώρα κι αγαπώ τη ζωή μου.


Ireen Wüst – Ολλανδία (Ταχύτητα στον πάγο)
Bisexual

Η Wüst έκανε coming out ως bisexual το 2009, ανακοινώνοντας ότι ήταν σε σχέση με την συναθλήτριά της Sanne van Kerkhof. Αργότερα χώρισαν και σήμερα έχει σχέση με έναν άνδρα.


Belle Brockhoff – Αυστραλία (Snowboard Cross)
Λεσβία

Η μητέρα μου πάντα έλεγε ότι οι αθλητές δεν κάνουν coming out πριν αγγίξουν την επιτυχία. Πάντα φοβούνται μήπως και απορριφθούν από τις ομάδες τους ή από τους σπόνσορες. Οπότε είπα ναι, απλά γ@… το, κάνε coming out.


Barbara Jezeršek – Αυστραλία (Σκι αντοχής)
Λεσβία

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας αγωνιζόταν για την Σλοβενία. Έχει την Αυστραλιανή υπηκοότητα και φέτος θα αγωνιστεί για την ομάδα G’Day Mate. Ήταν μία από τις αθλήτριες που πήρε ανοιχτά θέση στη Ρωσία και διαδήλωσαν για τα LGBT δικαιώματα.




Δες και αυτό!