Οι επιστήμονες ζητούν την απαγόρευση του γκλίτερ που κατασκευάζεται από πλαστικό κι έχουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς λόγους.
“Όοοοοχιιιιιιι!!!” Σώπα-σώπα (αγκαλίτσα), το ξέρω, έχεις δίκιο…έλα…εισπνοή…εκπνοή… κλείστε τα μάτια…εισπνοή…εκπνοή… Τώρα πήγαινε νοερά στο αγαπημένο σου μέρος, εκεί που αισθάνεσαι ασφαλής… Ωωωραίααα… Έλα να το κουβεντιάσουμε τώρα με ψυχραιμία.
Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για ομοφοβικές & τρανσφοβικές περιβαλλοντικές έρευνες, έλα να δούμε πώς έχουν τα πράγματα και μερικά δεδομένα για το σπίτι μας, τη Γη και το κακό που της κάνουμε.
Όπως διαβάζουμε στην Independent το γκλίτερ μοιάζει να είναι ένα αθώο κομμάτι της διασκέδασής μας, αλλά ο αντίκτυπός του στο περιβάλλον οδήγησε ορισμένους επιστήμονες στο να ζητήσουν την απαγόρευση.
Η πλειοψηφία του γκλίττερ που κυκλοφορεί στο εμπόριο κατασκευάζεται από πλαστικό, που το μικρό του μέγεθος, το καθιστά πιθανό οικολογικό κίνδυνο, ιδιαίτερα για τους ωκεανούς.
“Νομίζω ότι όλα τα γκλίττερ θα πρέπει να απαγορευτούν, επειδή είναι μικροπλαστικά” , δήλωσε η Δρ. Trisia Farrelly, περιβαλλοντικός ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Massey.
Το πλαστικό που τρώμε
Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πλαστικού μήκους μικρότερου από 5 χιλιοστά. Το μέγεθός τους τα καθιστά εντελώς επικίνδυνα για την διατροφή διαφόρων ζώων.
Έχει τεκμηριωθεί ότι, όχι μόνο τα θαλάσσια ζώα που τρέφονται με πλαγκτόν, όπως οι φάλαινες, τρώνε πλαστικό με συχνά θανατηφόρες συνέπειες, αλλά κι εμείς, μιας κι αυτά τα μικροπλαστικά μπορεί να καταλήξουν μέσα μας, όταν καταναλώνουμε θαλασσινά. Μια μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Richard Thompson ανέφερε, ότι βρέθηκε πλαστικό στο ένα τρίτο των ψαριών που αλιεύθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των μικροπλαστικών στον ωκεανό του πλανήτη σε συνολικά 51 τρισεκατομμύρια τεμάχια.
Το πλαστικό στα καλλυντικά μας
Ενώ πολλά μικροπλαστικά απορήματα προκύπτουν από τα πλαστικά υπολείμματα που διασπώνται σε όλο και μικρότερα κομμάτια, έως και σε μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται μικροσφαιρίδια, ορισμένα από αυτά κατασκευάζονται ειδικά για την προσθήκη σε καλλυντικά προϊόντα και προϊόντα υγείας.
Η απαγόρευση αυτών των πλαστικών μικροπλαστικών θα τεθεί σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο χρόνο, αφού οι επιστήμονες κι οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατέστησαν σαφή τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχουν.
Ο υπουργός περιβάλλοντος, Michael Gove, δήλωσε ότι τα πλαστικά απόβλητα «έθεταν σε σοβαρή απειλή τη θαλάσσια άγρια ζωή» ενώ ο καθηγητής Thompson συμπλήρωσε: “Ήμουν πολύ ανήσυχος όταν κάποιος αγόρασε στις κόρες μου έναν αφρό με λάμψη από σωματίδια.”
«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται “γκλίττερ” το μυαλό τους πάει σε πάρτι και υπέρλαμπρα φορέματα» , δήλωσε η Δρ. TrisiaFarrelly και πρόσθεσε: “αλλά η λάμψη περιλαμβάνεται και σε καλλυντικά που περιέχουν γκλίττερ, που ο μέσος άνθρωπος δεν το σκέφτεται.”
Τα περισσότερα γκλίττερ είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο και από πλαστικό PET. Η Δρ. Farrelly έχει ερευνήσει το ΡΕΤ και καταγράφει ότι μπορεί να διασπαστεί και να απελευθερώσει χημικές ουσίες, που διαταράσσουν τις ορμόνες στα σώματα των ζώων και των ανθρώπων. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνων και νευρολογικών ασθενειών.
Υπάρχει εναλλακτική λύση;
Υπάρχει μία φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική για την κατασκευή γκλίττερ, που διασπάται γρήγορα και θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη αντικατάσταση του γκλίττερ που κατασκευάζεται σήμερα, ώστε να μην καταλήγει στην τροφική αλυσίδα.
Η αλυσίδα καλλυντικών Lush για παράδειγμα έχει αντικαταστήσει το γκλίττερ στα προϊόντα της με συνθετικές, βιοδιασπώμενες εναλλακτικές λύσεις, σε μια κίνηση, που επαίνεσε η Δρ. Sue Kinsey, ανώτερη υπεύθυνη για την πολιτική ρύπανσης στην Marine Conservation Society:
“Είναι μια θετική κίνηση από την εταιρεία, η οποία έχει λάβει υπόψιν της τις συμβουλές των ειδικών και κατανοεί σαφώς την απειλή” , ενώ συμπλήρωσε ότι με αυτόν τον τρόπο η εταιρία: “Στέλνει επίσης ένα σαφές μήνυμα στους πελάτες της, που ελπίζουμε να προσπαθήσουν και να κάνουν τις σωστές επιλογές και σε άλλους τομείς των αγορών τους” .
Όμως, το να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα καλλυντικά, που περιέχουν γκλίττερ από πλαστικό δεν αποτελεί λύση για την Δρ. Ferrelly, αλλά θεωρεί ότι η αλλαγή πρέπει να προέρχεται από πάνω προς τα κάτω:
“Κουράστηκα με τη λογική ότι οι καταναλωτές είναι υπεύθυνοι και πρέπει να προσπαθούν να αποφύγουν αυτά τα πράγματα. Θέλω να πω ότι αυτό είναι κυριολεκτικά αδύνατο. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι υπεύθυνοι. Πρέπει να χρησιμοποιούν ασφαλέστερες, μη τοξικές, ανθεκτικές εναλλακτικές λύσεις.”