Την αρχειοθέτηση της υπόθεσης -χωρίς την επιβολή των απαιτούμενων κυρώσεων- αποφάσισε εχθές το Ελληνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), που σχετίζεται με την καταγγελία ενός τηλεθεατή αναφορικά με την “φιλοξενία” έντονου ομοφοβικού λόγου από τηλεοπτικό σταθμό.
Τα περιστατικά
Στις 9-3-2016, στην τηλεοπτική εκπομπή «The Tonight Show» με παρουσιαστή το δημοσιογράφο Γρηγόρη Αρναούτολγου και καλεσμένο το Νίκο Αλέφαντο, η οποία προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», του Ομίλου ΑΝΤ1, ο Νίκος Αλέφαντος δήλωσε : «αν πας με άντρα, ο οποίος είναι πούστης, θα γίνεις κι εσύ ανώμαλος. Τέρμα πάει σχόλασες! Αυτός που πάει με άντρα, σχόλασες! Τέτοιο πράγμα; Ποια συμβίωση των ομοφυλοφίλων; Η μεγαλύτερη αλητεία που γίνεται! Θα είναι το παιδί από πάνω με τη γυναίκα..και θα βλέπεις δύο που έρχονται στον από κάτω όροφο και θα φιλιούνται στο στόμα! Τι σκατά ρε…Δε μπορείς να κατεβαίνεις και να δεις δύο άντρες..τρομερό πράγμα..Την ξεφτίλισες την κοινωνία..και χάρηκα το μητροπολίτη Πειραιώς… Στην ίδια εκπομπή υπήρξε απόσπασμα από προηγούμενη εκπομπή άλλου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στην οποία ο Νίκος Αλέφαντος δήλωνε : «τι λέτε ρε έχετε τρελαθεί; Να μένετε μαζί στο ίδιο σπίτι; Πώς ρε μπαμπά έμεινες έγκυος θα του πει»;
https://avmag.gr/62684/to-omofoviko-tileoptiko-paralirima-tou-alefantou/
Στις 11-5-2016, στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ο τραγουδιστής Βασίλης Τερλέγκας, δήλωσε: «Δύο πράγματα μ’ ενδιέφερε να μην κάνουν τα παιδιά μου : Ποτά, τσιγάρα, ναρκωτικά και όλα τα εφήμερα της εποχής και το άλλο είναι η ομοφυλοφιλία. Τα γλίτωσα και τα δύο. Αν ήταν ομοφυλόφιλοι, δεν θα μπορούσα να το χειροκροτήσω. Δίπλα τους θα ήμουν γιατί είναι παιδιά μου αλλά να το δεχτώ; Δεν ξέρω, θα έφευγα από τη ζωή με ένα παράπονο». Στη συνέχεια, σε ένα ομοφοβικό ξέσπασμα, ο Βασίλης Τερλέγκας δήλωσε : «Δεν γουστάρω να τον παίρνει ο γιος μου!».
https://avmag.gr/64586/vasilis-terlegkas-den-goustaro-na-ton-per-i-o-gios-mou/
Η καταγγελία
Ο έντονος αυτός ομοφοβικός λόγος, ήταν που παρακίνησε τον τηλεθεατή Γ.Γ. να προβεί σε επίσημη καταγγελία, καθώς στα αναφερθέντα περιστατικά παραβιάζονται αρκετά άρθρα του π.δ και που ορίζουν τους τρόπους με τους οποίους οφείλουν τα μέσα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες να μην προκαλούν μίσος λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, πεποιθήσεων, εθνικότητας, αναπηρίας, ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δηλώσεις συνιστούν πρόκληση µίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (άρ. 7 π.δ. 109/2010) και εισάγουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισµού (άρ. 1 του ν. 4285/2014). Όπως έκρινε το Ε∆∆Α στην απόφαση Vejdeland κατά Σουηδίας, η διέγερση σε µίσος δεν συνεπάγεται
απαραίτητα πρόσκληση για µια πράξη βίας ή άλλες εγκληµατικές ενέργειες, εποµένως
ακόµα και τα οµοφοβικά σχόλια των καλεσµένων που δεν συνεπάγονται πρόσκληση για πράξη βίας αποτελούν σε κάθε περίπτωση αξιόποινη διέγερση σε µίσος.
Η απάντηση του ΕΣΡ
Στη συγκεκριµένη περίπτωση, λαµβάνοντας υπόψη την προεκτεθείσα νοµική βάση, τη νοµολογία και τη θεωρία σε συνδυασµό µε τα πραγµατικά περιστατικά, σηµειώνεται ότι στη διάρκεια της εκποµπής µε τον τίτλο «The 2Night show» (9.3.2016) ο παρουσιαστής συνοµιλεί µε τον καλεσµένο κ. Αλέφαντο, ο οποίος δηλώνει µε έντονο ύφος τις αντιρρήσεις σχετικά με το σύµφωνο συµβίωσης, µεταξύ ομόφυλων προσώπων, δηλώνοντας πως «δεν τον πειράζει», «η κοινωνία τον έκανε έτσι», υπονοώντας ότι δεν στρέφεται εναντίον των προσώπων αυτών έµπρακτα (µε λεκτική ή φυσική βία). Ο παρουσιαστής, σεβόµενος τον καλεσµένο του, προσπαθεί να τον αντικρούσει τονίζοντας το θέµα των δικαιωµάτων που έχει κάθε άνθρωπος. Στη διάρκεια της ίδιας εκπομπής (11.5.2016), ο καλεσµένος εκφράζει την άποψη του σχετικά µε την οµοφυλοφιλία, τονίζοντας ότι δεν την εγκρίνει και δεν την δέχεται, αλλά θα ήταν δίπλα στα παιδιά τον αν ήταν οµοφυλόφιλα. Ο παρουσιαστής τον αντικρούει δηλώνοντας ότι αυτός θα ήταν δίπλα στο παιδί του (αν ήταν οµοφυλόφιλο) σε κάθε περίπτωση παρόλο που δεν θα επιθυµούσε να έχει αυτό τον γενετήσιο προσανατολισµό. Η συζήτηση που διεξάγεται µεταξύ του παρουσιαστή και των καλεσµένων είναι σε φιλικό τόνο και µεταδίδεται κοντά ή µετά τα µεσάνυχτα. ∆εν διαπιστώθηκε στη διάρκεια της ανωτέρω ψυχαγωγικής εκποµπής, είτε εκ µέρους του παρουσιαστή είτε εκ µέρους των καλεσµένων του, πρόθεση υποκίνησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις που µπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, µίσος ή βία εναντίον των οµοφυλοφίλων. Αν θεωρηθεί ότι οι δηλώσεις κατά της οµοφυλοφιλίας και των οµοφυλόφιλων προσώπων συνιστούν σοβαρούς και επιβλαβείς ισχυρισµούς, ακόµα και αν δεν υποκινούν σε µίσος ή πράξεις βίας, Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι νοµολογιακά γίνονται δεκτές και απόψεις που προσβάλλουν ή σοκάρουν τµήµατα του πληθυσµού, ενώ εξάλλου υπάρχει νοµική συζήτηση σχετικά µε την ισχύ του συµφώνου συµβίωσης µεταξύ οµοφύλων προσώπων. Αν υπάρχουν αντιπαραθέσεις σε επιστηµονικό επίπεδο για την ψήφιση τον συµφώνου συµβίωσης, θα ήταν θεµιτό να υπάρχουν αντίστοιχες απόψεις και στο κοινό. Σηµειώνεται ότι ο παρουσιαστής στη διάρκεια της εκποµπής δεν ταυτίστηκε µε τις οµοφοβικές απόψεις, αντιθέτως εξέφρασε τη διαφωνία του, υποστηρίζοντας τα δικαιώµατα των οµοφυλόφιλων.
Σε κάποιο άλλο σημείο, μάλιστα, αναφέρεται: ∆εδοµένου ότι στην εκποµπή των υπό έλεγχο ηµεροµηνιών διατυπώθηκαν απόψεις καλεσµένων εναντίον του συµφώνου συµβίωσης των οµόφυλων ατόµων, σηµειώνεται η άποψη ότι ο γενετήσιος προσανατολισµός και η γενετήσια ζωή αποτελούν εκφάνσεις της ιδιωτικής ζωής η οποία προστατεύεται από τα άρθρα 8 της ΕΣ∆Α, 7 τον Χάρτη Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων της Ε.Ε. και 17 του ∆ιεθνούς Σύµφώνου για τα ατοµικά και πολιτικά δικαιώµατα αλλά και των άρθρων 9 και 5 τον Συντάγµατος και δεν εµπίπτει στη σφαίρα της οικογενειακής ζωής. Ως εκ τούτου η συµβίωση µεταξύ οµόφυλων ατόµων είναι επιτρεπτή ως έκφανση της ιδιωτικής ζωής και όχι της οικογενειακής ζωής η οποία δεν είναι δυνατή µεταξύ οµόφυλων ατόµων. Σύµφωνα µε αυτή την άποψη η επέκταση του συµφώνου συµβίωσης και στα οµόφυλα ζευγάρια θα ερχόταν σε αντίθεση προς το άρθρο 21 του Συντάγµατος 8 και τα υπ’ αυτού προστατευόµενα, γάµο µεταξύ ετεροφύλων, οικογένεια, µητρότητα και παιδική ηλικία, αλλά ακόµα και τα άρθρα 12 της ΕΣ∆Α 9 και 23 του ∆ιεθνούς Συμφώνου, ενώ η µη επέκταση του δεν µπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δυσµενή διάκριση για τα οµόφυλα ζευγάρια.