Ποιες χώρες ψήφισαν κατά της απαγόρευσης της θανατικής ποινής για την ομοφυλοφιλία

04/10/2017
από

Μεταξύ άλλων χωρών υπάρχουν κι ορισμένες δυτικές χώρες που δεν θα το πιστεύετε ότι ψήφισαν κατά!

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε για να καταδικάσει τις χώρες, που χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή σε ομοφυλόφιλους.
Αν και το ψήφισμα εγκρίθηκε τελικά από 27 χώρες, 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, καταψήφισαν.

Η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να τιμωρείται με θάνατο σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, ο Σουδάν κι η Υεμένη.

Επίσης, σε ορισμένα τμήματα της Νιγηρίας και της Σομαλίας, η θανατική ποινή χρησιμοποιείται κατά των ΛΟΑΤ.

Ομοφυλόφιλοι άνδρες θανατώνονται ακόμη στα λεγόμενα εδάφη που κρατούνται από τον ISIS στο Βόρειο Ιράκ και τη Βόρεια Συρία.

Το παρόν ψήφισμα καλεί τις χώρες που έχουν επιβάλει τη θανατική ποινή να βεβαιωθούν ότι δεν τη χρησιμοποιούν «κάνοντας διακρίσεις» . Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιβάλεται θανατική ποινή σε άτομα με νοητική υστέρηση, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών κατά τη στιγμή του εγκλήματος, σε εγκύους, σε άτομα για αποστασία, για βλασφημία, για μοιχεία και σε συναινετικές σχέσεις ίδιου φύλου.

Κατά την ψηφοφορία, ο Ρενάτο Σαμπαντίνι, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφί, Τρανς και Ίντερσεξ ατόμων (ILGA), ανέφερε:

«Είναι αδιανόητο να υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν σε κράτη, όπου κάποιος μπορεί να εκτελεσθεί, απλώς και μόνο επειδή αγαπάει. Αυτή είναι μια μνημειώδης στιγμή, όπου η διεθνής κοινότητα δηλώνει δημοσίως, ότι οι τρομακτικοί αυτοί νόμοι απλώς πρέπει να τερματιστούν» .


Οι 13 χώρες που ψήφισαν κατά του ψηφίσματος:

Αίγυπτος
Αιθιοπία
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ηνωμένες Πολιτείες
Ιαπωνία
Ινδία
Ιράκ
Κίνα
Κατάρ
Μπανγκλαντές
Μποτσουάνα
Μπουρούντι
Σαουδική Αραβία


Ωστόσο, οι οκτώ χώρες που προώθησαν το ψήφισμα και χάρη σ’ αυτές, που μπόρεσαν και κράτησαν σταθερά τη θέση τους μέσα τη δύσκολη περίοδο διαπραγματεύσεων και τελικά έγινε το ψήφισμα είναι:

Βέλγιο
Γαλλία
Ελβετία
Κόστα Ρίκα
Μεξικό
Μογγολία
Μολδαβία
Μπενίν




Δες και αυτό!