Η κα Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέα Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μίλησε χθες, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4 FM για τη σημασία του EuroPride και τη νίκη του Thessaloniki Pride.
“Η ομάδα διοργάνωσης του Thessaloniki Pride θα πρέπει να αισθάνεται πάρα πολύ περήφανη, αλλά περήφανη αισθάνεται κι η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί έρχεται να δικαιώσει μία πορεία δύο χρόνων όσον αφορά στις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, που ξεκίνησε από την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια τον Δεκέμβρη του 2015, προχωρήσαμε με το νόμο για την ίση μεταχείριση κι αύριο μπαίνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Πλέον, τίποτα δεν είναι το ίδιο στην ελληνική κοινωνία, μιλάμε για νόμους και για νομοσχέδια σε τομές, που ανοίγουν συζητήσεις, που μέχρι και πριν από 2 χρόνια θεωρούνταν ταμπού.
Και πλέον, όπως μου έλεγε ο Θάνος Βλαχογιάννης, ο οποίος ήταν από την ψυχή των διοργανωτών, με το νομοσχέδιο που έρχεται αύριο στη Βουλή κι από την επόμενη πλέον εβδομάδα θα είναι νόμος του κράτους, έχουμε φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία και έχουμε ξεπεράσει το 55% στην κατάταξη της ILGA της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια εγώ του απάντησα, ότι θα είμαι ευχαριστημένη, όταν θα έχουμε φτάσει στο 100% της κατάταξης.”
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η ελληνική κοινωνία θέλει δουλειά ακόμη η κα Γιαννακάκη απάντησε:
“Φυσικά, όμως σε μία έρευνα γνώμης, που είχε γίνει στις αρχές του 2016, αμέσως μετά την ψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, βλέπαμε ότι η Ελληνική κοινωνία αποδεχόταν σε συντριπτικό βαθμό κι αυτό δείχνει ότι πολλές φορές η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς και την πολοιτική. Αλλά κι αυτό να μην συνέβαινε θεωρώ ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ανοίγουν δρόμους και δεν είναι θέμα κοινής γνώμης τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποτέ ποτέ δεν πρέπει να μπαίνουν σε δημοψηφίσματα.
Γι’ αυτό υπάρχει το Διεθνές πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να προστατεύονται από συγκυριακές πλειοψηφίες.”