Ο Άγγελος Μπούρας υποδύεται έναν gay χαρακτήρα στην παράσταση “Καινούρια Σελίδα” στο θέατρο Γκλόρια Μικρό. Εμείς (σ.σ. προφανώς) μιλήσαμε μαζί του για να μάθουμε περισσότερα.
Μίλα μας λίγο για την παράσταση στην οποία συμμετέχεις. Πώς προέκυψε;
Ήταν μια ιδέα του Γιάννη Μόσχου, στον οποίο απευθύνθηκα όταν ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γκλόρια Μικρό για να σκηνοθετήσει την πρώτη παραγωγή του εν λόγω θεάτρου. Όταν διάβασα το έργο ξαφνιάστηκα θετικά από τη μαεστρία με την οποία ο Σάιμον σκιαγραφεί τους ήρωες. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ερωτεύονται, μάχονται να αντέξουν στις δυσκολίες των σχέσεων, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που ίδιοι βάζουν, μια ιστορία δηλαδή που κάποια στιγμή και εμείς έχουμε ζήσει. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε η υπέροχη συνεργασία με τον Γιάννη Μόσχο, τον οποίο ευχαριστώ για τη θερμή του ανταπόκριση στο κάλεσμά μου.
Υπάρχει κάποιο μήνυμα πίσω από την παράσταση;
Μια παράσταση ζει και αναπνέει μέσα από το κοινό. Οι θεατές οφείλουν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Ό,τι κι αν πιστεύω εγώ, το μήνυμα για τον καθένα θα είναι διαφορετικό και αυτό είναι και το γοητευτικό στη δουλειά μας. Αν πρέπει να απαντήσω όμως, θα έλεγα ότι το συμπέρασμα του έργου είναι πως η δύναμη της αγάπης μπορεί να σε ξαφνιάσει, να σε ξεβολέψει και να σε κάνει να ξαναδείς τη ζωή διαφορετικά! Δηλαδή να γυρίσεις σελίδα και να προχωρήσεις…
Στην παράσταση ενσαρκώνεις έναν gay χαρακτήρα. Μίλα μας λίγο γι’ αυτό;
Είμαι ο Λέο Σνάιντερ, 11 χρόνια με τον σύντροφό μου Φρανκ, έχουμε ένα παιδί και όπως όλα τα ζευγάρια προσπαθούμε να είμαστε αντάξιοι των γεγονότων που μας συμβαίνουν, της κοινής μας ζωής, μέσα από την όποια φθορά που μπορεί να έχει μια μακροχρόνια σχέση.
Είναι συχνό φαινόμενο οι gay χαρακτήρες στην τέχνη να εμφανίζονται ως καρικατούρες και όχι ως ρεαλιστικές αποτυπώσεις. Το βλέπεις αυτό στον ρόλο σου (ή σε παλιότερους);
Ποτέ δε σκέφτηκα ότι ένας gay χαρακτήρας είναι καρικατούρα, αυτό συμβαίνει μόνο στο κακό θέατρο και ας παρεξηγηθώ για αυτό που λέω. Τι σημαίνει gay χαρακτήρας; Είναι κάτι άλλο από έναν στρέιτ χαρακτήρα; Άγεται και φέρεται διαφορετικά; Είναι κακόγουστο να αντιμετωπίζουμε και να προβάλλουμε οτιδήποτε θεωρούμε διαφορετικό με υπερβολή.
Ο Άγγελος Μπούρας είναι ανοιχτός σε θέματα σεξουαλικότητας ή απλά περιορίζεται, όπως πολλοί, στο “έχω και εγώ gay φίλους”;
Μα ακόμα συζητάμε τα αυτονόητα, θέματα σεξουαλικότητας; Προσωπικά δεν ξέρω τι σημαίνει θέμα σεξουαλικότητας, υπάρχει θέμα; Εγώ ξέρω έναν άνθρωπο που αγαπάει, αγκαλιάζει, κάνει σεξ με έναν άλλο άνθρωπο. Και έχω φίλους, γκέι, στρέιτ, οι φίλοι μου είναι οι φίλοι μου χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς.
Έχεις δηλώσει ότι στον παρελθόν υπήρξες παχύσαρκος και ότι έχεις, μάλιστα, υποστεί bullying γι΄ αυτό. Πιστεύεις ότι υπάρχουν στερεότυπα γύρω από το ανθρώπινο σώμα;
Φυσικά και υπάρχουν, η “φουκαροσύνη” της εικόνας μας έχει εγκλωβίσει. Ήμουν παχύσαρκος και; Έκανα δίαιτα τα έχασα, άμα είσαι βλάξ και μένεις μόνο σε αυτό ποια δίαιτα θα σε σώσει;
Πώς βίωσες εσύ όλο αυτό το φαινόμενο του bullying και τι έχεις να πεις στα άτομα που το υφίστανται σήμερα λόγω της όποιας διαφορετικότητάς τους (σεξουαλικότητα, ταυτότητα φύλου, σωματότυπος κλπ);
Δεν έδωσα ποτέ σημασία, σημασία για μένα είχαν και έχουν οι φίλοι μου και η οικογένειά μου, για τους οποίους δεν ήμουν ο παχύσαρκος Άγγελος, αλλά ο Άγγελος. Είμαι αυτός που είμαι, δεν πειράζει αν δεν αρέσω σε όλους, θα ήταν και ύποπτο, κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια και αν θεωρούμαι διαφορετικός μια χαρά, δείξτε μου το κανονικό και ξαναμιλάμε…
Άλλα καλλιτεχνικά σχέδια;
Στο Γκλόρια Μικρό. Εκτός από την “Καινούρια Σελίδα” Τετάρτη με Κυριακή, από 4 Δεκεμβρίου “Το Χελιδόνι” του Γκιλιέμ Κλουά κάθε Δευτέρα και Τρίτη, σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα με τη Σοφία Σεϊρλή και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, ένα έργο βασισμένο στην τρομοκρατική επίθεση στο γκέι μπαρ στο Ορλάντο. Ο χαρτοπόλεμος μετά τη μεγάλη του επιτυχία από 16 Απριλίου και πάλι στο Γκλόρια Μικρό. Και είμαι και στον Μέγα Αλέξανδρο του Καζαντζάκη στο Θέατρο Ελληνικός Κόσμος, σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου.