Εκπαιδευτικοί στην Ιαπωνία κάνουν outing σε LGBT μαθήτριες/τες τους

18/08/2017
από

Σε μια χώρα που το 50% των LGBT μαθητριών και μαθητών εκφοβίζονται στο σχολείο, αυτό δεν είναι καλό.

Όταν μία τρανς μαθήτρια στην Ιαπωνία ζήτησε από τον δάσκαλό της να συμμετάσχει σε σχολική εκδρομή, που θα πήγαιναν μόνο κορίτσια, ο δάσκαλος είπε σ’ όλη την τάξη, ότι κατά τη γέννηση της είχε αποδοθεί το αρσενικό φύλο. Στη συνέχεια, οι γονείς των άλλων συμμαθητριών και συμμαθητών της παραπονέθηκαν.

Αυτή η ιστορία είναι ένα παράδειγμα του αυξανόμενου ποσοστού των εκπαιδευτικών στην Ιαπωνία, που κάνουν outing στις LGBT μαθήτριες και μαθητές, που έχουν στις τάξεις τους. Η Minako ‘Minata’ Hara είναι νόμιμη εκπρόσωπος της οργάνωσης Kyosei Net που πρόσφατα εργάστηκε με μαθητή, ο δάσκαλος του οποίου του έκανε outing. Η Hara δήλωσε στους Times της Ιαπωνίας ότι δεν υπάρχει αρκετή καθοδήγηση για τους εκπαιδευτικούς, σχετικά με τα δικαιώματα των LGBTI μαθητριών και μαθητών.

Οι δάσκαλοι πιστεύουν ότι με το να το λένε στους γονείς κάνουν το σωστό.

«Παρόλο που ένας μαθητής συμβουλεύεται μόνο τον υπεύθυνο δάσκαλό του, το μαθαίνουν αυτόματα κι οι γονείς του» , δήλωσε η Hara.

«Οι περισσότεροι δάσκαλοι το κάνουν αυτό, επειδή θέλουν οι άνθρωποι γύρω τους να έχουν μία συνειδητότητα. Αλλά επειδή δεν έχουν μια κοινή οδηγία για το τι πρέπει να κάνουν, συχνά το λένε κι αναλόγως με τις αντιδράσεις προχωρούν» .

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περισσότερο από το 50% των LGBT ατόμων στην Ιαπωνία εκφοβίστηκαν στο σχολείο. Σχεδόν το 70% της Σχολής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Takarazuka της έρευνας στην Οσάκα δήλωσε ότι ο δάσκαλός τους δεν έκανε τίποτα για να τους βοηθήσει.

Ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου δήλωσε στους Japan Times, ότι οι καθηγητές χρειάζονται περισσότερη κατάρτιση γύρω από αυτά τα θέματα:
«Υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο κενό ευαισθητοποίησης μεταξύ των εκπαιδευτικών. Πρέπει να αρπάξουμε τη γνώση και να λάβουμε μέτρα υποστήριξης” , δήλωσε ο δάσκαλος.

Το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας (MEXT) της Ιαπωνίας έχει ξεκινήσει αλλαγές. Το 2015 το MEXT έστειλε μια οδηγία σε όλα τα σχολικά συμβούλια με αρκετά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται για τις τρανς μαθήτριες και τους τρανς μαθητές.




Δες και αυτό!