Σαμ: Ένα παιχνίδι για να διδαχθούν οι οικογένειες την ταυτότητα φύλου

02/07/2017
από

Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για να σταματήσει η τρανσφοβία και να διδαχθούν οι γονείς και τα παιδιά την ταυτότητα φύλου ετοιμάζεται στον Καναδά.

Με ένα KickStarter project ξεκίνησε η δημιουργία για ένα παιχνίδι που ονομάζεται Σαμ και σκοπό έχει να βοηθήσει να γονείς και παιδιά να καταλάβουν τι είναι η ταυτότητα φύλου.
Πρόκειται για μια κούκλα τύπου μπάμπουσκα, όπου αποτελείται από έξι διαφορετικές κούκλες τη μία μέσα στην άλλη και προορίζονται για παιδιά ηλικίας τριών ετών και άνω.

Η κούκλα αυτή, που ονομάζεται Σαμ βοηθά τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τις συναισθηματικές προκλήσεις που ενέχει το να έχουν γεννηθεί τρανς ή με κάποιο διαφορετικό φύλο:

«Τα περισσότερα ερωτηματικά φύλου των παιδιών γεννιούνται σε κοινωνίες που δεν τα αποδέχονται. Συχνά υφίστανται σωματική, λεκτική και σεξουαλική παρενόχληση που οδηγεί σε αισθήματα απόρριψης, απομόνωσης και σύγχυσης» .

Κάθε μία μπάμπουσκα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό στάδιο διερεύνησης του φύλου. Το παιχνίδι συνοδεύεται από ένα φυλλάδιο κι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, που εξηγεί στους γονείς πώς να καθοδηγήσουν τα παιδιά, που ταυτίζονται ως τρανς. Αναφέρει επίσης ρητά ότι η κούκλα δεν αντιπροσωπεύει κάθε συναίσθημα που τα τρανς παιδιά αισθάνονται στο ταξίδι τους.

Η κούκλα δημιουργήθηκε από το Gender Creative Kids Canada, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά που είναι δημιουργικά με τα φύλο τους στο Μόντρεαλ.

«Η συνειδητοποίηση του φάσματος της ταυτότητας φύλου αυξάνεται σε πολλές χώρες, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα εργαλεία που επιτρέπουν σε γονείς ή εκπαιδευτικούς να μιλάνε με μικρά παιδιά γι’ αυτό το ευαίσθητο, πολύπλοκο θέμα» , αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Η οργάνωση ελπίζει ότι με αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσει την κοινωνία του Μόντρεαλ στην καταπολέμηση της τρανσφοβίας πριν ακόμη ξεκινήσει. Η σελίδα διδάσκει επίσης τις οικογένειες για τους κινδύνους της τρανσφοβίας.

Η σελίδα KickStarter περιλαμβάνει ένα βίντεο με την ιστορία για την κούκλα Σαμ, το οποίο έγινε viral με 1 εκατομμύριο προβολές μέσα σε δύο εβδομάδες.

«Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από μία όμορφη μικρού μήκους ταινία των Rodolphe Saint-Gelais και Roméo & Fils.” 

Το Gender Creative Kids Canada θέλει να συγκεντρώσει CA $ 137,500 (€ 92.755) για την παραγωγή της κούκλας Σαμ. Το παιχνίδι έχει μαζέψει μέχρι στιγμής τα $ 16.355 (€ 11.033) με 186 υποστηρικτές μέσα σε 43 ημέρες και το ποσό όλο κι αυξάνεται. Η κούκλα Σαμ θα είναι έτοιμη την Άνοιξη του 2018, εάν επιτευχθεί ο στόχος.




Δες και αυτό!