Ο Luis Gallo είναι ραδιοφωνικός παραγωγός, καλλιτέχνης και δημοσιογράφος με έδρα την Μπογκοτά και τη Νέα Υόρκη. Πρόσφατα ταξίδεψε στην Κούβα. Σε ένα συναρπαστικό νέο άρθρο που δημοσιεύει στο Slate, μιλά για τo cruising ή πιο συγκεκριμένα για το “Grindr-ing”, στην πρωτεύουσα της Κούβας.

“Οι περισσότερες ευκαιρίες για cruising στην Αβάνα υπάρχουν ακόμη στα κλαμπς και στα πάρκα και ειδικά στην Malecón”, σημειώνει στο άρθρο του.

Η Malecón είναι η πιο gay περιοχή της πόλης. “Είναι συνηθισμένο να βλέπεις ομόφυλα ζευγάρια να περπατούν χέρι χέρι καθώς και πολλούς άνδρες escorts που ψάχνουν για πελάτες. Αλλά οι Κουβανοί που χρησιμοποιούν το grindr για να γνωρίσουν άλλους άνδρες είναι ακόμη λίγοι.

Η Κούβα έχει πληθυσμό 11 εκατομμύρια, με τα 2 να μένουν στην πρωτεύουσα. Σχετικά με την τεχνολογία, ο κόσμος είναι λίγο πίσω απ΄τις άλλες χώρες.

“Στις αρχές του χρόνου, ο ιδρυτής του Grindr, Joel Simkhai, επισκέφθηκε την Ηavana διοργανώνοντας ένα μεγάλο πάρτι. Σε συνέντευξή του δήλωσε, ότι οι Κουβανοί μπορούν να επωφεληθούν εξαιρετικά από την εφαρμογή και ότι είδε αυξανόμενες δυνατότητες για την εταιρεία του στο νησί…”

“Κάθε φορά που συνδεόμουν με την εφαρμογή δεν έβλεπα περισσότερα από 20 άτομα σε ακτίνα πέντε μιλίων σε μια πόλη 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό ήταν πολύ διαφορετικό από μέρη όπως η Μπογκοτά, η Νέα Υόρκη και η Βαρκελώνη, όπου πολλοί περισσότεροι άντρες χρησιμοποιούν την εφαρμογή'”.

Μέσα σε λίγα λεπτά χρήσης της εφαρμογής, ο Gallo μίλησε μ΄έναν 24χρονο άνδρα (τον Javier), o οποίος του έστειλε αμέσως το κινητό του.

“Μου είπε ότι είχε μόνο δύο λεπτά στο κινητό του για internet και ότι αν ήθελα, μπορούσα να τον πάρω τηλέφωνο για να μιλήσουμε. Αυτή ειναι η πρώτη φορά- που ενώ χρησιμοποιώ το Grindr- κάποιος μου στέλνει το τηλέφωνό του τόσο γρήγορα. Ο περιορισμός πρόσβασης στο internet στην Κούβα μειώνει το χρόνο για περισσότερη γνωριμία. Κάνει την πλατφόρμα ένα είδος gay τηλεγραφήματος.”

Όταν βρέθηκε τελικά με τον Javier του εξήγησε ότι ο λόγος που το Grindr δεν είναι διαδεδομένο είναι το internet. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει η έννοια του δωρεάν wifi. Υπάρχει μόνο δυνατότητα χρήσης επι πληρωμής. Εξαιρετικά ακριβής.

Μετά το ραντεβού τους, ο Gallo δεν ξαναμίλησε με τον Javier για αρκετές μέρες, μέχρι τη στιγμή που έλαβε από τον ίδιο ένα mail με το οποίο του εξηγούσε ότι δεν είχε λεφτά να αγοράσει άλλα κάρτα.

“Ο Javier ήταν ο μόνος άνθρωπος από το Grindr που γνώρισα από κοντά”, γράφει ο Gallo. “Αν και αντάλλαξα μηνύματα με μια χούφτα άλλων τύπων, ήταν δύσκολο να διατηρήσω τη ροή της συζήτησης και μερικοί εξαφανίστηκαν.”