Από μια φυλή, όπου οι άντρες πίνουν σπέρμα, μέχρι μια κοινότητα, όπου αδέλφια μοιράζονται την ίδια γυναίκα. Διαβάστε για δέκα σεξουαλικές παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο που μάλλον δε γνωρίζατε.
Οι Σαμβιανοί (TheSambiapeople): Η φυλή που καταπίνει σπέρμα – Παπούα, Νέα Γουινέα
Σε αυτή την πρωτόγονη φυλή, τα αγόρια, για να γίνουν άντρες, απομακρύνονται στην ηλικία των επτά ετών από τις γυναίκες και ζουν για δέκα χρόνια με αρσενικά μόνο μέλη της κοινότητας. Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών τους τρυπάνε το δέρμα για να απομακρύνουν κάθε πιθανή μόλυνση από τις γυναίκες. Για τον ίδιο επίσης λόγο, τους επιφέρουν συχνά αιμμοραγία στη μύτη, αλλά και έμετο, ο οποίος προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζαχαροκάλαμου. Για να το ξεπεράσουν, πρέπει να καταπιούν το σπέρμα των πρεσβυτέρων τους, το οποίο θεωρείται ότι θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν δύναμη. Όταν επιστρέψουν τους νέους άντρες πίσω στη φυλή, συνεχίζουν να τους υποβάλλουν σε αιμορραγία της μύτης, η οποία πρέπει μάλιστα να συμπίπτει με τους έμμηνους κύκλους των συζύγων τους.
Το Mardudjara: μια ιδιαιτέρως προσωπική τελετουργία κοπής που αποσκοπεί στην επίτευξη της ανδρικής ωριμότητας – Αυστραλία
Το πρώτο μέρος αυτής της ιεροτελεστίας περιλαμβάνει μια βάρβαρη περιτομή που ακολουθείται από την κατάποση του ακροπισθίου, από το άτομο που υπέστη την περιτομή. Το πέος, αφού θεραπευθεί, κόβεται κατά μήκος της κάτω πλευράς φτάνοντας μερικές φορές μέχρι το όσχεο. Το αίμα στη συνέχεια αφήνεται να στάξει πάνω από μια φωτιά ώστε να «καθαριστεί» έτσι ιεροτελεστικά. Μετά την τελετουργία το αρσενικό άτομο ουρεί πλέον από την κάτω πλευρά του πέους του (και όχι από την ουρήθρα).
Οι Τροβριάντερς (Trobrianders): Η φυλή όπου τα παιδιά αρχίζουν να κάνουν σεξ από τα 6 – Παπούα, Νέα Γουινέα
Τα άτομα εδώ έρχονται σε επαφή με το σεξ από πολύ νεαρή ηλικία – από τα 6-8 τα κορίτσια και από τα 10-12 τα αγόρια – χωρίς κανένα κοινωνικό στίγμα. Δεν υπάρχουν παρά λίγα έθιμα που να εμποδίζουν το “ταίριασμα”, ενώ η ένδυση δεν καλύπτει ούτε τα απολύτως απαραίτητα (για τα δυτικά τουλάχιστον πρότυπα) – τα κορίτσια κυκλοφορούν topless. Παρά την ελευθερία γύρω από το θέμα του σεξ, το να μοιράζεσαι, ωστόσο, το γεύμα σου με το αντίθετο φύλο απαγορεύεται ρητά. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται να πηγαίνει ένα ζευγάρι έξω για δείπνο μέχρι αυτό να παντρευτεί.
Saut d’Eau: Η πόλη όπου μπορείτε να δείτε τελετουργίες αγάπης και βουντού – Αϊτή
Αν ταξιδέψετε στην Αϊτή και επισκεφθείτε τους καταρράκτες του Saut d’Eau κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, θα μπορέσετε να δείτε ένα μάλλον ριψοκίνδυνο τελετουργικό. Όσοι εξασκούν το Voodoo κάνουν αυτό το ταξίδι κάθε καλοκαίρι για να προσκυνήσουν τη Θεά της αγάπης. Μέχρι εδώ όλα φαίνονται φυσιολογικά, σωστά; Λάθος. Φανταστείτε ένα μάτσο γυμνών ανθρώπων που περιστρέφονται και τρέχουν καλυμμένοι με λάσπη, η οποία έχει αναμιχθεί με το αίμα θυσιασμένων ζώων και όπου στο όλο μείγμα έχουν προστεθεί κεφαλές αιγών και βοειδών.
Οι κάτοικοι του Νεπάλ: Μια κοινότητα όπου τα αδέλφια μοιράζονται μια σύζυγο – τα Ιμαλάια
Σύμφωνα με ένα άρθρο στην «Ψυχολογία Σήμερα» (“Psychology Today”), «Σχεδόν όλες οι υπάρχουσες ολιγάριθμες πολυανδρικές κοινωνίες ασκούν αυτό που οι ανθρωπολόγοι ονομάζουν «αδελφική πολυανδρία»: μια ομάδα αδελφών μοιράζεται μια σύζυγο». Αυτό συμβαίνει στα Ιμαλάια, όπου υπάρχουν λίγα εδάφη διαθέσιμα για καλλιέργεια, και οι οικογένειες με περισσότερους από έναν γιο έχουν να αντιμετωπίσουν τη διαίρεση της γης τους, σε περίπτωση που ο κάθε γιος θελήσει να κάνει τη δική του οικογένεια. Η λύση; Η εύρεση μιας συζύγου για όλους τους γιους της οικογένειας, ώστε να μπορούν να ζήσουν μαζί ως μία φαμίλια και να διατηρήσουν το οικογενειακό τους οικόπεδο ανέπαφο. Επίσης, όπως ειπώθηκε στο ντοκιμαντέρ του National Geographic «Πολλαπλοί Σύζυγοι» (“MultipleWives”), η συγκεκριμένη λύση λειτουργεί καλύτερα όταν η σύζυγος είναι έμπειρη και μπορεί να προγραμματίζει σωστά τον χρόνο που αφιερώνει για τον κάθε αδελφό.
Οι Wodaabee: Η φυλή όπου ένας ανδρας κλέβει τη γυναίκα του άλλου – Νίγηρας
Στη φυλή Wodaabe του Νίγηρα, στη Δυτική Αφρική, οι άντρες κλέβουν τις συζύγους άλλων αντρών. Ο πρώτος γάμος ενός Wodaabe διευθετείται από τους γονείς του σε παιδική ηλικία και πρέπει να είναι μεταξύ ξαδέρφων της ίδιας γενεαλογίας. Ωστόσο, στο ετήσιο Φεστιβάλ Gerewol (Gerewol Festival), οι άντρες της Wodaabe φορούν περίτεχνο μακιγιάζ και κοστούμια και χορεύουν για να εντυπωσιάσουν τις γυναίκες – ελπίζοντας έτσι να κλέψουν μια νέα σύζυγο. Εάν το νέο ζευγάρι μπορέσει να κλεφτεί χωρίς να βρεθεί (ειδικά από κάποιον νεόνυμφο άντρα, ο οποίος μπορεί να μην θέλει να χωρίσει με τη σύζυγό του), τότε το νέο ζευγάρι θα αναγνωριστεί από την κοινότητα. Αυτοί οι μεταγενέστεροι γάμοι ονομάζονται γάμοι αγάπης.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Φαραώ: Οι Φαραώ που δε δίσταζαν να επιδοθούν σε δημόσιο αυνανισμό
Σύμφωνα με το «Σεξ και Κοινωνία» (“Sex and Society”), «ακόμη και η άμπωτη και η ροή του Νείλου θεωρούταν ότι προκαλούταν από την εκσπερμάτωση του Ατούμ (Θεό της δημιουργίας). Η άποψη αυτή ώθησε τους Αιγύπτιους Φαραώ να αυνανίζονται τελετουργικά στον Νείλο για να εξασφαλίσουν έτσι την ύπαρξη άφθονου νερού». Οι άνδρες της Αρχαίας Αιγύπτου, εμπνευσμένοι από την πράξη της αυτοϊκανοποίησης, αυνανίζονταν δημόσια στο φεστιβάλ του Θεού Μιν, ο οποίος και εκπροσωπούσε τη σεξουαλική δύναμη του Φαραώ.
Αρχαία Ελλάδα: Εκεί όπου η ομοφυλοφιλία ήταν έξω από τη ντουλάπα
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν αντιλαμβάνονταν τον σεξουαλικό προσανατολισμό σαν κάποιου είδους κοινωνική ταμπέλα, όπως έκαναν οι Δυτικές κοινωνίες μέχρι πρόσφατα. Η ελληνική κοινωνία δεν διέκρινε τη σεξουαλική επιθυμία ή συμπεριφορά βάσει του φύλου των συμμετεχόντων, αλλά βάσει του ρόλου που είχε το κάθε άτομο στη σεξουαλική πράξη: εκείνη του ενεργητικού διεισδυτή ή του παθητικού αποδέκτη της πράξης. Αυτή η ενεργητική / παθητική αντίθεση αντιστοιχούσε σε κυρίαρχους και υποτακτικούς κοινωνικούς ρόλους: ο ενεργός (διεισδυτικός) ρόλος συνδεόταν με την αρρενωπότητα, την υψηλότερη κοινωνική θέση και την ενηλικίωση, ενώ ο παθητικός ρόλος συνδεόταν με τη θηλυκότητα, το χαμηλότερο κοινωνικό στάτους και τη νεότητα.
Αρχαία Ελλάδα: O«έρωτας για τα νεαρά αγόρια»
Η πιο κοινή μορφή σχέσεων μεταξύ ανδρών στην αρχαία Ελλάδα ήταν αυτή που αναφέρεται στον «έρωτα για αγόρια». Γίνεται λόγος για τη σχέση μεταξύ ενός μεγαλύτερου άντρα και ενός νεαρού εφήβου. Τα αγόρια εκλαμβάνονταν ως “αγόρια” μέχρις ότου αποκτήσουν ολοκληρωμένη γενειάδα. Στην Αθήνα, ο μεγαλύτερος άντρας ονομαζόταν «εραστής», και ήταν εκείνος που έπρεπε να εκπαιδεύσει, να προστατεύσει, να αγαπήσει και να παράσχει ένα πρότυπο για τον νεότερο «ερωμένο» του, ο οποίος τον αντάμειβε με την ομορφιά, τη νεότητα και την αφοσίωση του. Αν και δεν ήταν αποδεχτό να αγαπάει κανείς ένα αγόρι κάτω των δώδεκα ετών, δεν υπάρχουν ωστόσο αποδείξεις για την ύπαρξη νομικών κυρώσεων απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Σύγχρονος ιρανικός πολιτισμός: Εκεί όπου μπορείτε να αποκτήσετε έναν προσωρινό γάμο, εάν είστε έτοιμοι να πληρώσετε γι’ αυτόν
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μουσουλμανικές πρακτικές είναι αρκετά αυστηρές σε ότι αφορά τη σεξουαλική επαφή και τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια μουσουλμάνων επιτρέπεται να κάνουν σεξ μόνο στην ιεραποστολική θέση. Θεωρείται χυδαίο και ταπεινωτικό για έναν άνδρα να ζητήσει από τη σύζυγό του οποιαδήποτε άλλη στάση. Σε ορισμένες, ωστόσο, μουσουλμανικές χώρες όπως το Ιράν, ένα νεαρό ζευγάρι που επιθυμεί να κάνει σεξ πριν παντρευτεί μπορεί να ζητήσει έναν «προσωρινό γάμο». Μπορούν δηλ. να πληρώσουν για μια σύντομη τελετή, κατά την οποία μια γραπτή σύμβαση θα υπαγορεύει τον χρόνο που θα θεωρούνται εκείνοι “παντρεμένοι”. Μόλις πραγματοποιηθεί ο «προσωρινός γάμος», το ζευγάρι μπορεί να κάνει ελεύθερα σεξ χωρίς να φοβάται ότι καταπατά τον ισλαμικό νόμο.
Μετάφραση: Γιαννάκης Σμηλάνης
Πηγή: sunshineinpocket.com