Φεμινιστικό Πρότυπο η Wonder Woman μετά από 30 χρόνια

07/06/2017
από

33 χρόνια έχουν περάσει από τότε που μία σούπερ ηρωίδα είχε την δική της ταινία, ο λόγος για την Wonder Woman (το Supergirl του 1984 είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα).

Η πρώτη εμφάνιση της Wonder Woman ήταν στο All-Star Comics του 1941, που εξηγείται κι ο λόγος που έφτασε στην Αμερική. Για να σώσει τον κόσμο; Φυσικά κι όχι!

Η Wonder Woman, στην ιστορία όπως γράφτηκε το 1941, λοιπόν έφτασε στην Αμερική ως ερωτοχτυπημένη έφηβη. Η Diana (που είναι το κανονικό της όνομα), ερωτεύτηκε τον ονειροπόλο Αμερικανό Steve Trevor, ο οποίος προσγειώθηκε μετά από συντριβή στο νησί της. Εκείνη, επειδή ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί του και θέλοντας να τον συνοδεύσει πίσω στην πατρίδα του μπήκε στη διαδικασία να διαγωνιστεί με τις υπόλοιπες αμαζόνες για να αποδείξει ότι είναι «η ισχυρότερη και σοφότερη των Αμαζόνων» . Αν κέρδιζε, θα επέστρεφε μαζί με τον Trevor πίσω στην πατρίδα του, στον κόσμο των ανθρώπων. Η μητέρα της, η βασίλισσα Hippolyta, δεν συμφωνούσε, αλλά τη Diana δεν την ενδιέφερε. “Πρέπει να τον δω!” , διαβάζουμε ότι αναφωνεί στη μητέρα της, “Πρέπει να ξέρω ποιος είναι, πώς έφτασε εδώ! Και γιατί πρέπει να φύγει; Τον αγαπώ!

Η Diana κερδίζει τελικά τον διαγωνισμό. Ωστόσο, εξωτερικές δυνάμεις υπαγορεύουν το μονοπάτι της. Δεν είναι η ίδια, που επιλέγει τον τίτλο της, αλλά η μητέρα της: “Στην Αμερική, θα είσαι πράγματι μια “Wonder Woman” , γιατί σ’ έχω διδάξει καλά” , λέει η Hippolyta. Η Diana δεν παίρνει κανένα credit για τα επιτεύγματά της, το αντίθετο μάλιστα. Όχι μόνο κάνει τα πάντα εξαιτίας ενός άνδρα, που κυριολεκτικά έχει μόλις γνωρίσει, αλλά χρησιμοποιεί μια ταυτότητα, που της δίνεται από τη μητέρα της.

Το 1959 γίνονται ακόμη πιο περίεργα τα πράγματα για τις δυνατότητες και τις δυνάμεις της Wonder Woman. Σύμφωνα με το Wonder Woman του 1959 #105, όταν ήταν μωρό η Diana πήρε τη χάρη και την ευλογία από ένα πάνθεον μυθολογικών αρχαιοελληνικών θεών. Η Αφροδίτη της έδωσε “όλη την ομορφιά της αθωότητας” , η Αθηνά, “όλη τη σοφία του κόσμου”  ο Ερμής ταχύτητα κι ο Ηρακλής δύναμη μεγαλύτερη ακόμη κι από τη δική του. Με άλλα λόγια, είναι πιο έξυπνη, πιο γρήγορη και πιο ισχυρή από τον καθένα. Όμως, διαβάζοντας ξανά την πρώτη εμφάνισή της, η φήμη της για να κερδίσει τον διαγωνισμό αναφέρεται περισσότερο σ’ ένα ερωτευμένο κορίτσι, που κάνει τα πάντα για τον έρωτά της.

Το υπόβαθρο του χαρακτήρα της Wonder Woman δεν άλλαξε στην πραγματικότητα, μέχρι που ο George Perez επανέφερε στο προσκήνιο τον μύθο της το 1986. Το πρώτο τεύχος του Perez Wonder Woman Vol. το 2 #1 (σε συνεργασία με τον Greg Potter) ξαναγράφει την ιστορία της: Εδώ, αντί να εγκαταλείψει το νησί των Αμαζόνων για να ακολουθήσει τον Steve Trevor, η Diana αναδεικνύεται ως πρωταθλήτρια στην μάχη του Άρη, του θεού του πολέμου.

Βέβαια, κι αυτή η εκδοχή δεν επιτρέπει στη Diana να σταθεί στα δικά της πόδια. Όχι μόνο οι δυνάμεις της εξακολουθούν να είναι θεόσταλτες και κυριολεκτικά της χαρίζονται, αλλά κι η ανταρσία της ενάντια στη μητέρα της (η οποία της απαγόρευσε να διαγωνιστεί) εγκρίνεται κι ενθαρρύνεται από την θεά Αθηνά. Το πεπρωμένο της Diana δεν είναι θέμα δικής της απόφασης, αλλά υπαγορεύεται από τη μοίρα. Η αληθινή δικαίωση για την ίδια θα έρθει μόλις 30 χρόνια μετά.

Το 2016 ξαναγράφεται η ιστορία της στο “Year One” στο κόμικ της Wonder Woman που δημιουργούν εκ νέου οι συγγραφείς Greg Rucka και Nicola Scott, οι οποίοι κατάφεραν να συνθέσουν τις διαφορετικές ιστορίες για την προέλευση της Wonder Woman σ’ ένα ολοκληρωμένο σύνολο, που δίνει στη Diana τη δύναμη να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και να στέκεται αυτόνομα. Εδώ, ο Steve Trevor επιστρέφει στο “Year One” κι εμφανίζεται για άλλη μια φορά στις όχθες της Themyscira. Η ιστορία έχει ακόμα κάτι το ονειρικό, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι ο έρωτας, που παρακινεί τη Diana να γίνει η 1η των Αμαζόνων. Θέλει να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της από μόνης της και για τον εαυτό της.

Κερδίζει και πάλι τον διαγωνισμό, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει η ατάκα του 1941 που την παρακινεί: “Τον αγαπώ” . Κερδίζει, γιατί είναι μία γυναίκα φαινόμενο κι αυτή τη φορά δεν είναι οι θεοί που της χαρίζουν τίποτα δυνάμεις, όσο βρίσκεται στο νησί, αλλά κερδίζει αποκλειστικά λόγω των δικών της προσπαθειών. Κι ενώ υπάρχει θεϊκή παρέμβαση, αυτό αφορά σ’ ένα είδος μακρινής προφητείας, παρά σε μία τύπου θεϊκή παρέμβαση που δίνει τη λύση.

Η σημερινή εκδοχή του origin της Wonder Woman, αναγνωρίζει αυτό που την κάνει πρότυπο έμπνευσης: μία ηρωίδα της οποίας τα κατορθώματα είναι κεντρικά της ταυτότητάς της. Το όνομα “Wonder Woman” είναι μία προσφώνηση, που της δόθηκε από τα ΜΜΕ, μετά την άφιξή της στην Αμερική. Μπορεί να πέρασε πολύ καιρός, αλλά σήμερα η Wonder Woman είναι μια αναπαράσταση γυναικείας δύναμης κι αυτοδιάθεσης – Κι είναι πραγματικά άξια του ονόματός της.




Δες και αυτό!