Πάνω από 1.000 άτομα στο Pride της Ρουμανίας

22/05/2017
από
A child walks with anti-gay protesters holding a banner that reads "No to homosexual marriages and adoptions" during a march ahead of a gay pride parade in Bucharest, Romania, Saturday, May 20, 2017. Some 1,000 people have joined a gay pride march in the Romanian capital of Bucharest, demanding greater rights amid government moves they say will curtail their human rights. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Παρά τη βροχή, πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν στο Pride της Ρουμανίας, που έγινε στο Βουκουρέστι το Σάββατο, διεκδικώντας ισότητα δικαιωμάτων από τις κυβερνητικές πολιτικές, που απειλούν με περαιτέρω περιορισμό τους.

Περίπου 30 πρεσβευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πορεία και για την προστασία των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας, ενώ ο Πρέσβης των ΗΠΑ Hans Klemm ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν.

Το Pride πραγματοποιείται στη Ρουμανία για 13η χρονιά μετά από τη νομοθετική ρύθμιση, μετά από πρωτοβουλία νομικών, που εγκρίθηκε και πλέον στο άρθρο για το γάμο η δήλωση ότι ο γάμος είναι ένωση ανδρών και γυναικών, αλλάζει σε μια ένωση μεταξύ “συζύγων” .

Σε μια καρναβαλική ατμόσφαιρα, οι συμμετέχοντες έφεραν τις σημαίες του ουράνιου τόξου, τις ομπρέλες τους, τα σκυλιά και τα παιδιά τους και περπάτησαν κατά μήκος κεντρικής λεωφόρου.

Οι συμμετέχοντες κράτησαν ενός λεπτού σιγή, καθώς περνούσαν μπροστά από την Ρωσική Πρεσβεία σε αλληλεγγύη προς στους gay άνδρες της Τσετσενίας, όπου δεκάδες κρατούνται και βασανίζονται.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, μερικές δωδεκάδες αντι-ομοφυλόφιλων διαδηλωτών πραγματοποίησαν μια αντίθετη πορεία, λέγοντας ότι αντιτίθενται στις υιοθεσίες από τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ο Patrick Braila, σκηνοθέτης και ακτιβιστής των gay δικαιωμάτων, κάλεσε τους συμμετέχοντες να θυμούνται τους gay στην Τσετσενία και τους Ρουμάνους, που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, λόγω διακρίσεων. Μην ξεχνάμε ότι η Ρουμανία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 2001.

Ο Vlad Viski, πρόεδρος της οργάνωσης για τα gay δικαιώματα MosaiQ, δήλωσε στην Associated Press ότι η Ρουμανία πρέπει να νομιμοποιήσει το σύμφωνο συμβίωσης “γιατί τα ομόφυλα ζευγάρια είναι μία πραγματικότηταΠρέπει να γίνονται σεβαστά από το κράτος, καθώς πληρώνουν τους φόρους τους και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι πολίτες” .




Δες και αυτό!