Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας Κύπρου και 12 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

10/03/2017
από

Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου με χαρά ανακοινώνει την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και 12 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Προστασία και Προώθηση Των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οριοθετώντας επίσημα τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ τους. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συζητήσεων που διάρκεσαν 12 μήνες ανάμεσα στις οργανώσεις και την Αστυνομία.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία περιλαμβάνει τρόπους με τους οποίους μπορούν να υποβάλλονται παράπονα προς τη αστυνομία, τρόπους ανταλλαγής πληροφοριών, η συμβολή μελών ΜΚΟ στην εκπαίδευση μελών της Αστυνομίας, τρόπους πραγματοποίησης επιστημονικών ερευνών και μελετών, τρόπους επισκέψεων και παροχής βοήθειας, από ΜΚΟ, σε αστυνομικά κρατητήρια, τρόπους συνδιοργάνωσης κοινών δράσεων ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού και η συνεργασία, για εντοπισμό και στήριξη θυμάτων εγκλημάτων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Εκ μέρους της Αστυνομίας, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, χαρακτήρισε τη συνομολόγηση του Μνημονίου, ως ένα ακόμα έμπρακτο βήμα της Αστυνομίας, στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία των πολιτών ένα ακόμα έμπρακτο βήμα στην αναβάθμιση της ανοικτής και ποιοτικής επικοινωνίας με τους πολίτες.

Εκ μέρους της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, το Μνημόνιο υπέγραψε ο Πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Γαβριηλίδης ο οποίος χαιρετίζοντας την υπογραφή, ευχήθηκε το Μνημόνιο να αποτελέσει την αρχή μείωσης του φόβου και της δυσπιστίας από πολίτες και ΜΚΟ για να προχωρούν σε καταγγελίες για ομοφοβικά και τρανσφοβικά κρούσματα στη Κύπρο αφού η ομοφοβία και η τρανσφοβία, συμβάλουν στους λόγους που υπάρχει χαμηλή εμπιστοσύνη στην αποδοτικότητα του νομικού συστήματος και στους εκπροσώπους του κράτους. Οι προκαταλήψεις για τους ΛΟΑΤΙ συνέχισε αποτελούν συχνά τον κύριο λόγο για τον οποίο θύματα δεν προβαίνουν σε καταγγελίες ομοφοβικών ή τρανσφοβικών εγκλημάτων.

Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε πως η Αστυνομία Κύπρου πρέπει να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική της κοινωνίας, εντάσσοντας στους κόλπους της ανοιχτά ΛΟΑΤΙ άτομα, μετανάστες, άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων καθώς και άτομα διαφόρων άλλων μειονοτήτων. Τέλος ανέφερε πως πρέπει να γίνουν κινήσεις στήριξης των ήδη υφιστάμενων ΛΟΑΤΙ μελών της Αστυνομίας για να μπορούν άνετα να εκφράζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου τους χωρίς φόβο για διακρίσεις ή ρητορικής μίσους που πιθανόν να προέρχονται από συναδέλφους τους.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!