Με την τενοντίτιδα να αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις του σκελετού, μιλήσαμε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Χειρουργό Τραύματος και συνεργάτη του doctoranytime.gr, κ. Γεώργιο Ν. Χριστοδουλάκη, για να μάθουμε περισσότερα. Σύμφωνα μ’ όσα μας είπε:
Για να καταλάβουμε τι είναι η τενοντίτιδα, η οποία είναι από τις πιο κοινές παθήσεις του σκελετού, θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε τι είναι οι τένοντες.
Τένοντες, λοιπόν, είναι τα «κορδόνια» τα οποία, ως συνέχεια των μυών, είναι κολλημένα πάνω στα οστά και κινούν το σώμα μας, όπως ακριβώς τα σχοινιά κινούν τις μαριονέτες.
Η κατάληξη -ίτιδα (τενοντίτιδα), στα ελληνικά, δηλώνει μια φλεγμονή, ένα δηλαδή «πρήξιμο» του τένοντα ή της ανατομικής του «γειτονιάς», ως αντίδραση του σώματος μας σε κάτι ενοχλητικό. Π.χ επαναλαμβανόμενη κίνηση ή τραυματισμός ή κάποια γενικευμένη διαταραχή, όπως σακχαρώδης διαβήτης, ρευματoειδής αρθρίτιδα, HIV ή κακή στάση σκέλους ή σώματος.
Τα κύρια συμπτώματα που θορυβούν τους ασθενείς είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι οξύς ή καυστικός ή να επιδεινώνεται τη νύκτα, ο περιορισμός της κίνησης κι ένα ελαφρύ πρήξιμο, που μπορεί να είναι και ζεστό, στην περιοχή του τένοντα.
Οι πιο συνηθισμένες τενοντίτιδες
Στο άνω άκρο εμφανίζονται στην περιοχή του ώμου (στροφικό πέταλο, δικέφαλος βραχιόνιος, υπερακάνθιος κ.α), του αγκώνα (έσω και έξω επικονδυλίτιδες), του καρπού, του αντίχειρα και των δακτύλων τα οποία μπορεί να πονάνε ή να «μαγκώνουν» , ( τενοντίτιδα De Quervain και trigger finger).
Στον κορμό μπορεί να παρουσιαστεί στους τένοντες των κοιλιακών μυών (ορθών και πλάγιων) και στην πλάτη στον τραπεζοειδή και τους άλλους μύες της ράχης και της μέσης.
Στο κάτω άκρο, οι συνηθέστερες είναι στους προσαγωγούς, στους γλουτιαίους, στους τροχαντήρες , όσον αφορά στη πύελο.
Πιο κάτω, οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων, αλλά και στην μπροστινή πλευρά του γόνατος ο τένοντας του τετρακέφαλου κι ο επιγονατιδικός τένοντας είναι σημαντικότατοι, και οι κακώσεις τους είναι σοβαρές. Στη συνέχεια, ο Αχίλλειος τένοντας είναι ευπαθής σε κακώσεις, ενώ στα πλάγια του αστραγάλου η περονιαία τενοντίτιδα ταλαιπωρεί συνηθέστερα νέους και μέσης ηλικίας ασθενείς.
Η πρόληψη πάντα είναι η καλύτερη θεραπεία. Μειώνουμε τις πιθανότητες για τενοντίτιδες όταν ασκούμαστε τακτικά και σωστά, όταν δεν υπερβάλουμε στις δυνατότητες του σώματος μας και όταν ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος. Θεραπευτικά κι ανάλογα το είδος της τενοντίτιδας, η παγοθεραπεία, η ανάπαυση, η ακινητοποίηση και κάποια ήπια παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη, συνήθως βοηθούν. Μετά από 1-2 μέρες εάν συνεχίσουμε να έχουμε συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτούμε Ορθοπαιδικό, ο οποίος είναι ο εξειδικευμένος Ιατρός για αυτές τις παθήσεις.
Στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική οι θεραπείες των ασθενών εξατομικεύονται ανάλογα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους. Εκτός από τα φάρμακα και τις φυσικοθεραπείες και σε κάποιες περιπτώσεις το χειρουργείο, ο Ορθοπαιδικός μπορεί τα τελευταία χρόνια, να αποκαταστήσει πλήρως την βλάβη, με Ειδικές Θεραπείες με Αυτόλογους Αυξητικούς Βιολογικούς Παράγοντες (PRP/PRGF) χωρίς φάρμακα και χημικά, με ειδικά ενέσιμα κολλαγόνα κι υαλουρονικά ή σε κάποιες περιπτώσεις και με Βλαστοκύτταρα (MSC). Αυτές οι Σύγχρονες θεραπείες, ιδιαίτερα οι κυτταρικές με τα Βλαστοκύτταρα και τους Βιολογικούς Παράγοντες εφαρμόζονται παγκοσμίως σε αθλητές υψηλού επιπέδου από ετών και το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να γίνονται γνωστές και στο ευρύ κοινό.
Οι συνεργάτες γιατροί του doctoranytime.gr είναι στη διάθεσή σας για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες και να σας φροντίσουν με ασφάλεια και σεβασμό.