“Προκειμένου να μη χάσω τα λογικά μου, μετρούσα από μέσα μου τα δευτερόλεπτα που περνούσαν, και από εκείνη τη νύχτα ξέρω ότι οι δύο ώρες αποτελούνται από 7200 δευτερόλεπτα.”
Όταν ήταν δεκάξι ετών, η Ισλανδή Thordis Elva βιάστηκε από έναν μεγαλύτερο σε ηλικία νεαρό ο οποίος προσφέρθηκε να τη γυρίσει σπίτι της μετά το σχολικό χορό. Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση μέθης της, της επιτέθηκε σεξουαλικά και συνέχισε να τη βιάζει επί δύο ώρες. Στη συνέχεια έφυγε από την Ισλανδία και δεν επικοινώνησε ξανά μαζί της.
Εννέα χρόνια αργότερα, στην ηλικία των εικοσιπέντε, η Thordis έγραψε στο βιαστή της ένα εκτενές γράμμα το οποίο έμελλε να είναι και η αρχή μίας αλλόκοτης αλληλογραφίας που θα διακρούσε οχτώ ολόκληρα χρόνια.
Μέσω αναλυτικών περιγραφών της ζωής της, η Thordis ξεκίνησε να εξιστορεί στον άντρα που τη βίασε όλα όσα άλλαξαν στη ζωή της εξαιτίας του, καθώς και τη φύση των ψυχικών διαταραχών που βίωνε ακόμα τόσα χρόνια μετά εξαιτίας του.
Εκείνος της απαντούσε με αποδοχή και ενδιαφέρον, μιλώντας με τη σειρά του για τη δική του ζωή, μετανιωμένος για την πράξη του και πρόθυμος να συνεχίσει την αλληλογραφία για όσο χρειαστεί ώστε να επέλθει η συναισθηματική κάθαρση που και οι δύο είχαν ανάγκη.
Το ζήτημα της παράξενης σχέσης τους έλαβε για πρώτη φορά ραγδαία δημοσιότητα όταν η Thordis εμφανίστηκε στην πλατρόφμα των Ted Talks μαζί με τον βιαστή της, προκειμένου να εκφωνήσουν μαζί μία εκτενή ομιλία – κατάθεση ψυχής.
Στην ομιλία τους αφηγήθηκαν από κοινού τη νύχτα του βιασμού αλλά και την προσωπική τους πορεία προς τη λύτρωση που εν τέλει βρήκαν συγγράφοντας ένα βιβλίο με θέμα την κουλτούρα του βιασμού και το χρέος της κοινωνίας να εκπαιδεύσει τους νέους ανθρώπους ως προς τη σημασία της συναίνεσης.
“Είναι σημαντικό να πω πως όταν τη βίασα, δεν είδα την πράξη μου για αυτό που πραγματικά ήταν. Η λέξη ‘βιασμός’ δεν πέρασε από το μυαλό μου όπως θα έπρεπε. Δεν ταλαιπωρήθηκα με σκέψεις γύρω από το τι έκανα εκείνη τη νύχτα. Δεν ήταν κάποια υποσυνείδητη άρνηση, αλλά περισσότερο μια κοινωνική επιβολή, πως το να δω αυτό που είχα κάνει μου είχε απαγορευτεί.”
Τα λόγια του Tom Stranger στην πλατφόρμα του Ted Talks καθώς και η γενικότερη παρουσία του στη σκηνή προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από αμέτρητα φεμινιστικά κινήματα τα οποία θέλησαν να μποϋκοτάρουν την ομιλία, κατηγορώντας το Ted Talks για ξέπλυμα και υποστηρίζοντας πως είναι εγκληματικό να δίνεται βήμα σε ένα βιαστή να αγορεύει μπροστά σε κοινό.
Σύντομα διαμορφώθηκε και μία διαδυκτιακή πλατφόρμα η οποία επιχείρησε να συγκεντρώσει υπογραφές για τον αποκλεισμό του Stranger από τη διαδικασία. Άλλα φεμινιστικά κινήματα υποστήριξαν το δικαίωμά του να εξηγήσει τη θέση του, εφόσον έχει πλέον ταχθεί στον συνεχή αγώνα υπέρ της ευαισθητοποίησης και ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού.
Στις 8 Μαρτίου, ανήμερα της εορτής της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, η Thordis Elva και o Tom Stranger αναμαίνεται να εκφωνήσουν τον ίδιο λόγο στο Φεστιβάλ Γυναικείας Χειραφέτησης του Λονδίνου.
Η ομιλία: