“Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου”, του Matei Vișniec από τους ΣΑΡΔΑΜ

23/02/2017
από

Το έργο εστιάζει στην ανθρώπινη ζωή, η οποία σε συνθήκες απολυταρχισμού, επαναπροσδιορίζεται με αρνητικούς όρους. Ο Βιζνιέκ δημιουργεί χαρακτήρες σε διάφορα στάδια υπαρξιακής αποσύνθεσης και κάποιους που αντιστέκονται ακόμη – ή έτσι νομίζουν.


Οι άνθρωποι αυτής της κοινωνίας είναι εγκλωβισμένοι σε άρρωστους τρόπους σκέψης και σε δράσεις σωματικές που τους εξουθενώνουν ψυχικά. Συναινούν στην αφαίρεση της αξιοπρέπειάς τους και τη χειραγώγηση τους, φαντασιώνονται ότι επαναστατούν χωρίς να διεκδικήσουν ποτέ τίποτα και, ακόμη και νεκροί, ονειρεύονται τις τιμές και τα παράσημα μιας Εξουσίας που τους οδήγησε σε ένα μάταιο θάνατο.

Η Θεατρική Ομάδα Δράσης ΣΑΡΔΑΜ παρουσιάζει το έργο του Matei Vișniec «ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ» σε μετάφραση της Έρσης Βασιλικιώτη.

Υπόθεση:
Μια γυναίκα πρόσφυγας αρνείται να περάσει τα σύνορα αν το τίμημα είναι να χάσει την αξιοπρέπεια της, ένας άνθρωπος αρχίζει να ευχαριστιέται την μετατροπή του σε σκουπιδοτενεκέ, μια σερβιτόρα δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα – ούτε καν την δειλία της – και στρέφεται στη βία, ένας άντρας μπαίνει σε έναν κύκλο για να αποφύγει την πραγματικότητα, ένας δρομέας πεθαίνει τρέχοντας αποζητώντας την λύτρωση, ένας αρχιφύλακας βασανίζει με ικανοποίηση ψυχολογικά τον κρατούμενό του, ένας ελεύθερος σκοπευτής παίζει τον Θεό και καθαρίζει τον κόσμο από τα ¨ποντίκια¨ και οι νεκροί ενός πολέμου μαλώνουν για την πρώτη θέση σε μια παρέλαση θανάτου.

Επαναλαμβανόμενο μοτίβο που νουθετεί τους πολίτες οι πλύσεις εγκεφάλων – άλλοτε με χαρακτήρα στρατιωτικής εκπαίδευσης ή διαφημίσεων τελεμάρκετινγκ και άλλοτε με φόντο πολυτελείς εγκαταστάσεις πλύσης που θυμίζουν κέντρα ευεξίας και χαλάρωσης.

Για την σύνδεση αυτού του σπονδυλωτού θεατρικού έργου χρησιμοποιείται η ιστορία ενός νεαρού πρόσφυγα που καταφέρνει να περάσει τα σύνορα και να μπει στη χώρα των απόλυτων ανθρώπινων δικαιωμάτων και της απόλυτης ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εκεί, συνδέεται με τους χαρακτήρες της κοινωνίας αυτής μη μπορώντας τελικά να αποφύγει την επιβαλλόμενη ενσωμάτωσή του.

Συντελεστές: Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη, Σκηνοθεσία: Ελένη Ορφανού, Μουσική: Θεόφιλος Λαμπριανίδης, Κινησιολογία: Κατερίνα Κώτσου, Σκηνικά-Κοστούμια: Παναγιώτης Δημουλέας, Φωτισμοί: Παναγιώτης Δημουλέας, Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Αβραμιώτης, Μοντάζ: Κατερίνα Μαργαρίτη, Φωτογραφίες : Σπύρος Μουζακίτης, Σχεδιασμός αφίσας : Δημήτρης Καδόγλου, Υπεύθυνη Παραγωγής : Νίκη Δουλγεράκη, Παραγωγή: ΣΑΡΔΑΜ Θ.Ο.Δ.

Παίζουν: Δάφνη Ατία, Μαίρη Δημουλέα, Ορέστης Ζακυνθινός, Ηλίας Κοβάνης, Νεκτάριος Μεταλλίδης, Υρώ Πυρένη, Νεφέλη Τουλιάτου, Νικόλας Φουρτζής

Παραστάσεις: Διάρκεια παράστασης: 83 λεπτά, Από 12 Φεβρουαρίου έως 9 Απριλίου. Κάθε Κυριακή στις 21.00 και από τις 23 Απριλίου έως 28 Μαΐου κάθε Κυριακή στις 18.00

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 7€ φοιτητικό, 5€ ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό, άνω των 65 (κατόπιν κράτησης). Προπώληση εισιτηρίων: εκδοτήριο θεάτρου ΠΚ www.pktheater.gr και τηλεφωνικές κρατήσεις: 210-9011677, 6970456439 (Watch up)

Θέατρο ΠΚ
Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, 117 44, Νέος Κόσμος, (Μετρό Νέου Κόσμου, Στάση Τραμ Νέου Κόσμου)

 
Δες και αυτό!