Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Γεράσιμος Κουζέλης μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, το περιεχόμενο και την προοπτική της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια.
«Η θεματική εβδομάδα – το εντυπωσιακό είναι ότι δεν είναι ακριβώς κανονικό μάθημα- είναι μια παρέμβαση απολύτως παιδαγωγικά συγκροτημένη και εκπαιδευτικά κρίσιμη, που αφορά γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γίνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο», λέει ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης.
Σχετικά με όσα καταλογίζονται στο Υπουργείο για τα ζητήματα που θα συζητηθούν μέσα στις τάξεις, ο πρόεδρος του ΙΕΠ σημειώνει: «Πουθενά αλλού δεν είναι απαξιωμένη η σωματική πλευρά τόσο πολύ, πουθενά αλλού η σεξουαλική αγωγή δεν είναι τόσο πίσω, όσο είναι στην Ελλάδα. Το ζήτημα της εξάρτησης, όπως από τις νέες τεχνολογίες, κάποτε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Όσοι νομίζουν ότι είναι μικρό πρόβλημα τα ναρκωτικά, η σχέση με το σώμα, κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά».
Στη συνέχεια προσθέτει ακόμη πάνω στο ίδιο ζήτημα:
«Όποιος θεωρεί ότι δεν τον αφορούν τα θέματα της σεξουαλικής ταυτότητας, κάνει επίσης, πολύ μεγάλο λάθος. Το ότι είναι ιδεολογικοποιημένη η κριτική, είναι ακόμη ένα καμπανάκι. Μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε κάτι. Αν οι αντιδράσεις ως προς τη σεξουαλική αγωγή, που είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν, είναι αυτές που είναι, τότε σημαίνει ότι πράγματι η ελληνική κοινωνία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από παρέμβαση. Και η εκπαίδευση είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας που πρέπει να παρέμβει».
Μάλιστα, επειδή αναγνωρίζει ότι έγινε πολύ μεγάλο θέμα η ενημέρωση για «ομοφοβία» και «τρανσφοβία» στα Γυμνάσια, ξεκαθαρίζει ότι: «τα περί φοβίας απευθύνονται στους γονείς, δεν είναι υλικό που θα το πάμε στην τάξη ή θα προτείνουμε στους εκπαιδευτικούς αν θέλουν να το διαχειριστούν στην τάξη. Δεν βάζουμε αυτές τις λέξεις για τους μαθητές, τις βάζουμε για να υπάρχει η δυνατότητα σε γονείς να αντιμετωπίσουν τέτοια πράγματα, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και με φορείς που το σχολείο τους δίνει τη δυνατότητα να μετέχουν και είναι πιστοποιημένοι και ελεγμένοι εκ νέου με αυστηρότητα από το ΙΕΠ».
«Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στο σχολείο να είναι πόλος που διαπαιδαγωγεί και ολόκληρη την κοινωνία. Είναι δουλειά του εκπαιδευτικού συστήματος αυτή. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να μπορεί να δώσει και σε κάποιο συνάνθρωπό μας, συμπολίτη μας που δεν είχε την ευκαιρία να μορφωθεί, την ικανότητα να καταλάβει ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστεί ένα πρόβλημα στην οικογένεια», υπογραμμίζει.
Αναφορικά με την διάρκεια, ο κ. Κουζέλης απαντά: «Δεν το φτιάχνουμε ως κάτι που θα το αποσύρουμε, αλλά δεν το φτιάχνουμε και ως κάτι που θα παραμείνει έτσι. Μπορεί να αλλάξει η θεματολογία, να γίνουν άλλοι συνδυασμοί».
Τέλος, δίνει σαφή απάντηση για τον υποχρεωτικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα της:«Είναι υποχρεωτική. Είναι ο βασικότερος τρόπος για να κάνεις δουλειά στο σχολείο. Θα φτιάξουμε και άλλα θέματα και κάποια για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχουν κατατεθεί, ήδη, κάποιες προτάσεις».
Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων