Συνέντευξη: Αμαλία Καβάλη & Γιάννης Σοφολόγης

26/01/2017

Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη” του Τζοβάνι Γκουαρέσκι είναι η παράσταση που νίκησε στο Scratch Night του Bob Theater Festival 2016. Με την ολοκληρωμένη θεατρική εκδοχή της να αναβαίνει σήμερα για πρώτη φορά στο Bios, εμείς μιλήσαμε με τους δημιουργούς της προσπάθειας αυτής (διασκευή – σκηνοθεσία- ερμηνεία ) Αμαλία Καβάλη και Γιάννη Σοφολόγη.

Μετά τη νίκη στο Scratch Night, η παράσταση παίρνει σάρκα και οστά στο Bios. Λίγο πριν την έναρξη, πως νιώθετε για όλα αυτά;

ΑΜΑΛΙΑ: Το Bob Theatre Festival προσφέρει στη νεότερη γενιά ηθοποιών, που τόσες λίγες ευκαιρίες έχει στο επάγγελμα, ένα θεατρικό βήμα. Είχαμε τη χαρά να πάρουμε μέρος στο Scratch Night και ανάμεσα σε άλλες υπέροχες προτάσεις επέλεξαν τη δική μας να παρουσιαστεί φέτος σε ολοκληρωμένη εκδοχή. Νιώθουμε λοιπόν ενθουσιασμό και αγωνία να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Μέσω του Bob Theater Festival είχαμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα πρώτο σχέδιασμα της παράστασης μας και να καταπιαστούμε με ιδιότητες που δεν είχαμε καταπιαστεί μέχρι τωρα, αυτές της διασκευής και της σκηνοθεσίας. Με τη νίκη στο διαγωνισμό και το χρηματικό έπαθλο, η ολοκληρωμένη παράσταση άρχισε να φαντάζει πραγματοποιήσιμη. Τώρα λοιπόν που φτάνει η ώρα της πρεμιέρας και τα 15 λεπτά του πρώτου σχεδιάσματος έγιναν 70, έχουμε μεγάλη ανυπομονησία κ αγωνία να μοιραστούμε το μέχρι τώρα κατασκεύασμα μας και με άλλους ανθρώπους.

Γιατί αποφασίσατε να καταπιαστείτε με αυτό το έργο; Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μήνυμα αυτής της παράστασης;

Α: Απολαύσαμε την ανάγνωση του βιβλίου, το οποίο μας “χτύπησε” μία ευαίσθητη χορδή. Το έργο καταπιάνεται με απίθανη ελαφροτήτα με μία από τις πιο αγωνιώδεις εκφάνσεις της ανθρώπινης ύπαρξης: την αποτυχία του έρωτα. Δύο ανθρώποι δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν σωστά τα αισθήματά τους και γι’αυτό μπαίνουν σε μία φοβερή περιπέτεια από όπου Κύριος οίδε πώς θα βγούν. Ο εγωισμός τους τροφοδοτεί ολοένα την παρερμήνεια της ερωτικής απόρριψης και η σχέση τους πάει από το κακό στο χειρότερο. Το σύμπαν διασκεδάζει μαζί τους και γι αυτό δε συνωμοτεί, ή μήπως στο τέλος θα το κάνει; Το μήνυμα μάλλον είναι μιλήστε καθαρά αν δε θέλετε να μπλέξετε.

Γ: Διαβάζοντας την περίληψη του βιβλίου με είχε προκαταβάλλει για μία απλή ερωτική περιπέτεια, πιθανόν βαρετή, σύντομα όμως ανακάλυψα πώς επρόκειτο για κάτι τελείως διαφορετικό. Ο Γκουαρέσκι αφηγείται αυτή την ιστορία σε τόνο κωμικό αλλά ταυτόχρονα βαθιά προσωπικό. Η συναισθηματική αγωνία των ηρώων ενώ είναι αστεία μπορεί ανα πάσα στιγμή να ξεφύγει από τα όρια του γέλιου, και ένα αθώο παιχνίδι ασυνεννοησίας μπορεί να καταλήξει σε αισθηματική τραγωδία, αν εν τέλει αυτοί δεν καταλήξουν μαζί. Αυτή η ιδιαίτερη ακροβασία ανάμεσα στο επικίνδυνο και το αστείο, στο ευχάριστο και το δυσάρεστο μας γοήτευσε και έτσι μπήκαμε κι εμείς μέσα σε αυτό.

Μιλήστε μας λίγο για τον ρόλο σας.

Α: Η Κλοτίλδη είναι ντροπαλή, εύθικτη, δυναμική και εκκεντρική. Ένας συνδυασμός που σκοτώνει. Έχει την ατυχία να είναι η πιο όμορφη, πλούσια και έξυπνη νύφη της πόλης της. Πόσο βαριέται όμως που τη θέλουν όλοι δε λέγεται. Άσε που δεν τους εμπιστεύεται κιόλας… γιατί δηλαδή τη θέλουν, αφού δεν τη γνωρίζουν πραγματικά; Εμφανίζεται λοιπόν ο ένας που δεν τη θέλει, για κακή του τύχη, γιατί φυσικά αυτή αυτόν θα επιλέξει.

Γ: Ο Φιλιμάριο από την άλλη βαριέται απο γεννησιμιού του, έχει υποστεί μέχρι και επέμβαση σκωληκοειδίτιδος -χωρίς να έχει- μόνο και μόνο για να διασκεδάσει λίγο με τα πρόσωπα των έκπληκτων ιατρών όταν κατάλαβαν πως τους έλεγε στα ψέμματα όλα τα σωστά συμπτώματα. Απορρίπτει λοιπόν συνεχώς την Κλοτίλδη για να δεί μέχρι που μπορεί να φτάσει, και η Κλοτίλδη φτάνει πέρα από τη δική του φαντασία.

Οι δυο βασικοί ήρωες του έργου – η Κλοτίλδη και ο Φιλιμάριο- μας θυμίζουν ένα άλλο περιβόητο ζευγάρι του Γκουαρέσκι, τον Δον Καμίλο με τον Πεπόνε. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ομοιότητες; 

Α: Στις ιστορίες του Δον Καμίλο, υπάρχει ένα έντονο πολιτικό στοιχείο: η διαμάχη της καθολικής εκκλησίας, που αντιπροσωπεύει ο πρεσβύτερος Δον Καμίλο, με το κομμουνιστικό κόμμα της Ιταλίας, που το αντιπροσωπεύει ο δήμαρχος Πεπόνε. Στην Κλοτίλδη κάτι ανάλογο απλώς υπονοείται: η διαμάχη των απερχόμενων ευγενών -ο κόμης Φιλιμάριο- με την ανερχόμενη αστική τάξη -η εκατομμυριούχος Κλοτιλδη.

Γ: Και στις δύο ιστορίες οι ήρωες ενδόμυχα θαυμάζουν ο ένας τον άλλον και τους ταιριάζει η ρήση: “Αυτοί μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε”.


Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 στις 21:00
Παραστάσεις: από Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 έως Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη με Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Εισιτήριο: 10 ευρώ (ενιαίο)
Χώρος: ΒΙΟS
Διεύθυνση: Πειραιώς 84. Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων:  210-3425335

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!