Γάμο για όλους ζητά η πλειοψηφία των Γερμανών

14/01/2017
Οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και οι τρανς ξακολουθούν να υφίστανται ακόμη διακρίσεις στη Γερμανία παρότι ο λεγόμενος «γενικος νόμος περί ισότητας» τις απαγορεύει ρητά. Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle η Κριστίνε Λίντερς, πρόεδρος της Γερμανικής Υπηρεσίας Κατά των Διακρίσεων (AGG), υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Η ίδια αναφέρει ενδεικτικά τα παραδείγματα ενός ζευγαριού δύο γυναικών που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη διαμερίσματος, ο οποίος δεν δεχόταν να τους το νοικιάσει εξαιτίας των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, αλλα και ενός ομοφυλόφιλου άνδρα, ο οποίος απολύθηκε όταν διέρρευσε στον χώρο εργασίας του ότι διατηρεί ερωτική σχέση με άλλον άνδρα.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η ίδια υπηρεσία, η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της νομικής κατοχύρωσης ίσων δικαιωμάτων μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών. Ειδικότερα, το 83% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ενώ το 95% θεωρεί σωστό να εξαλειφθούν οι διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου.

Το σύμφωνο συμβίωσης ως «γάμος δεύτερης κατηγορίας»

Στη Γερμανία μέχρι στιγμής τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο ενίοτε αποκαλείται και «γάμος ομοφυλοφίλων». Ωστόσο σύμφωνα με την Κριστίνα Λίντερς ο όρος αυτός δεν είναι δόκιμος διότι στην πράξη πρόκειται για έναν «γάμο δεύτερης κατηγορίας». Η Γερμανία πάντως βρίσκεται πίσω στο θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, που τον έχουν νομιμοποιήσει εδώ και καιρό.

«Πιστεύω ότι και οι πολιτικοί θα έπρεπε να είναι το ίδιο ανοιχτόμυαλοι με την πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών», αναφέρει η Λίντερς. Επίσης, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, σχεδόν το 76% των ερωτηθέντων (συνολικά συμμετείχαν στην έρευνα 2000 άτομα) είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, η οποία απαγορεύεται βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Οι προκαταλήψεις δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως

Η ίδια έκθεση περιέχει εντούτοις και κάποιες αντιφάσεις. Παλιές προκαταλήψεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων εξακολουθούν να ισχύουν. Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενοχλείται όταν βλέπει δύο άνδρες ή δύο γυναίκες να φιλιούνται δημοσίως. Επίσης ενδιαφέρον έχουν τα δημοσκοπικά ευρήματα αναφορικά με τη σχέση ομοφυλοφιλίας και οικογενειακής ζωής. Το 39,8% θεωρεί «δυσάρεστο» το ενδεχόμενο μιας ομοφυλόφιλης κόρης, ενώ το 40% θα ένιωθε το ίδιο άβολα απέναντι σε έναν ομοφυλόφιλο γιο.

Αυτό που διαφαίνεται επίσης από την έρευνα είναι ότι οι νέοι και τα άτομα με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έχουν λιγότερες προκαταλήψεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Επιπλέον οι γυναίκες δείχνουν να είναι περισσότερο ανεκτικές απέναντι στην ομοφυλοφιλία από ό,τι οι άνδρες. Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η θρησκεία. Όσο πιο θρήσκος είναι ένας άνθρωπος, ανεξάρτητα από το αν είναι χριστιανός, μουσουλμάνος ή εβραίος, τόσο λιγότερο ανεκτικός είναι ως προς τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Η Λίντερς, τέλος, εφιστά την προσοχή όλων στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD, το οποίο έχει ροπή προς τα ομοφοβικά σχόλια. Η ίδια μάλιστα φοβάται ότι η άνοδος του AfD ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ομοφοβικών δηλώσεων και πράξεων, που θα έρθει σε αντίθεση με το κλίμα ανεκτικότητας που καταγράφεται σήμερα.

Ναόμι Κόνραντ / Δήμητρα Κυρανούδη

Deutsche Welle




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!