Μαγειρεύοντας με τον Χάρη: Panacotta Oreo Amaretto

Μέχρι να το ψάξω πίστευα πως panacotta σημαίνει “γλυκό σταλμένο απ’ τους θεούς”. Δυστυχώς η ερμηνεία της λέξης είναι πιο γήινη και σημαίνει “ψημένη κρέμα” στα Ιταλικά. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ουγγαρία απο μια νοικοκυρά, το 1900. Αρχες της δεκαετίας του 60 ανακαλύπτουν τη συνταγή οι βόρειοι Ιταλοί και την καθιερώνουν ως παραδοσιακή τους συνταγή, ιδιαίτερα στο Πιεδεμόντιο. Φυσικά γυρω στο 1990 η συνταγή πέφτει στα χέρια των Αμερικανών και δημιουργούν μια νέα τάση για όλο τον κόσμο.

picsart_11-24-03-45-41

Τι θα χρειαστείς:

  • 250 γρ. (1 φλυντζάνι) φρέσκο γάλα πλήρες
  • 500 γρ. (2 φλιτζάνι) κρέμα γάλακτος φρέσκια
  • 7 φύλλα ζελατίνης
  • 1κ.σ. ζάχαρη (αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε γλυκαντικό στέβια χρησιμοποιήστε 50 γρ.)
  • 4 σφηνάκια Αμαρεττο
  • 1 συσκευασία μπισκότα Oreo
  • 3 δόσεις βανίλιας

Πως να το φτιάξεις:

Τοποθέτησε σε ένα μικρό σκεύος όλο το γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Μέχρι να ζεσταθεί σε ένα μικρό μπολ βάλε τα φύλλα ζελατίνης και σκέπασε τα με νερό της βρύσης.

Μόλις το γάλα ζεσταθεί δυνάμωσε την φωτιά να βράσει, ενω το ανακατεύεις συνέχεια. Μόλις βράσει, τράβηξε απο την φωτιά και άδειασε το σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε τις ζελατίνες αφου πρώτα τις στραγγίξεις καλά, στην συνέχεια την κρέμα, την ζάχαρη, 2 σφηνάκια αμαρεττο και τις βανίλιες. Ανακάτεψε με ένα σύρμα (fouet το λένε οι μάγειρες) το μείγμα.

Τοποθέτησε την κρέμα στο ψυγείο. Θρυμμάτισε μπισκότα βρέξε τα με τα 2 σφηνάκια αμαρεττο και ανακάτεψε να πάει παντού. Πάρε 5 ποτήρια old fashion και ρίξε μέσα μπισκότο πάτησε το να δημιουργήσει συμπαγές στρώμα και ρίξε απο πάνω την κρέμα απο το μπολ που έχει κρυώσει. Αφήστε στο ψυγείο να σφίξει κι άλλο η κρέμα.

picsart_11-24-03-43-49

Αυτό ήταν, καλή επιτυχία.

Χάρης Αλεξανδρής

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαγειρεύω, πολλές φορές ακόμη και στον ύπνο μου.
Όταν ήμουν δεκάξι ήξερα ότι ήθελα πλέον να γίνω μάγειρας.
Μετά τις σπουδές μου, ακολούθησαν συνεργασίες με πολύ μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας και όχι μόνο. Πλέον παρέχω υπηρεσίες private chef και τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι με το food blogging (charisalexandres.com)




Δες και αυτό!