Μαγειρεύοντας με τον Χάρη: Βίγκαν γεμιστά με κινόα

Τα παραδοσιακά γεμιστά έγιναν βίγκαν. Πεντανόστιμα και πολύ ευκολα να τα φτιάξεις. Θα δώσουν άρωμα και πολύ χρώμα στο πιάτο σου. Σου υπόσχομαι οτι οι γευστικοί σου κάλυκες θα ξετρελαθούν.

Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε γεύση απο τα γεμιστά που έφτιαχνε η γιαγιά σου και περιέχουν κρέας.

img-20161114-wa00042

Τι θα χρειαστείς για 6 άτομα:

  • 250 γρμ. (1 κούπα του τσαγιού) Κινόα.
  • 3 μεγάλες τομάτες
  • 3 πιπεριές (προτίμησε πολύχρωμες, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη, 1 πορτοκαλί)
  • 1 μεγάλο κολοκύθι
  • 10 μανιτάρια πορτομπέλο (ή ένα μεγάλο πλευρώτους)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 10 κλωναράκια μαϊντανό, 10 κλωναράκια δυόσμου
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι.

Πως να το φτιάξεις:

Αρχικά προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς για να γλυτώσεις χρόνο. Σε μια κατσαρόλα βράσε την κινόα σε άφθονο νερό για 10 λεπτά. Μέχρι να βράσει άνοιξε τις τομάτες και τις πιπεριές κρατώντας τα “καπάκια” τους. Καθάρισε τις πιπεριές απο τα κουκούτσια και τα νεύρα και πέταξε τα. Κράτησε μόνο την ψύχα απο τις τομάτες αφου τις αδειάσεις με ένα κουτάλι και άλεσε την στο μίξερ, με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό 3-4 κουταλιές του γλυκού αλάτι και 1 πρέζα πιπέρι.

Στράγγιξε την κινόα και σκέπασε την με μια στεγνή και καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά ακόμα ώστε να φουσκώσει. Σε αυτόν τον χρόνο κόψε σε κύβους το κολοκύθι και σε χοντρά κομμάτια τα μανιτάρια. Στην συνέχεια τα σωτάρεις σε μία κατσαρόλα με δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Πρόσθεσε το μείγμα που έχεις χτυπήσει στο μίξερ και την κινόα. Τράβηξε την κατσαρόλα απο την φωτιά και ανακάτεψε καλά.

Γέμισε τα λαχανικά με το μείγμα, σε ένα ταψί, τοποθέτησε απο πάνω τα καπάκια τους, και πρόσθεσε 2 κούπες νερό στο σκέυος. Ψήσε τα στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

Τόσο απλό… καλή όρεξη!

img-20161114-wa0003

Τips & Tricks

  1. Για καλύτερο ψήσιμο σκέπασε τα με αλουμινόχαρτο και ξεσκέπασε τα 8 λεπτά πριν τα βγάλεις απο τον φούρνο.
  2. Καλύτερα να τα τοποθετήσεις σε ένα πυρέξ σκέυος για να τσεκάρεις τα υγρά.
  3. Μπορούν να καταναλωθούν και απο διαβητικούς αφου δεν έχουν ρύζι.
  4. Συνοδεύονται συνήθως με πατάτες.

Χάρης Αλεξανδρής

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαγειρεύω, πολλές φορές ακόμη και στον ύπνο μου.
Όταν ήμουν δεκάξι ήξερα ότι ήθελα πλέον να γίνω μάγειρας.
Μετά τις σπουδές μου, ακολούθησαν συνεργασίες με πολύ μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας και όχι μόνο. Πλέον παρέχω υπηρεσίες private chef και τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι με το food blogging (charisalexandres.com)




Δες και αυτό!