Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την εκλογή Τραμπ

11/11/2016

Διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για δεύτερη ημέρα στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, κατά της προεδρικής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ,υπό το φόβο ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει θα επιφέρει συνέπειες στο σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Για επαγγελματίες διαδηλωτές μίλησε ο Τράμπ σε tweet του.

Στην ανατολική ακτή, διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Ουάσιγκτον, στη Βαλτιμόρη, στη Φιλαδέλφεια, αλλά και στη Νέα Υόρκη.

Στη δυτική ακτή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λος Άντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Οουκλάντ, στην Καλιφόρνια, αλλά και στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο περίπου 1.000 μαθητές λυκείου πραγματοποίησαν πορεία φωνάζοντας «δεν είναι δικός μου πρόεδρος!», κρατώντας πανό με συνθήματα που ζητούσαν την απομάκρυνση του Τραμπ. Οι μαθητές κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, σύμβολο της κοινότητας ΛΟΑΤ, και μεξικανικές σημαίες την ώρα που οι περαστικοί στην πόλη αυτή που παραδοσιακά ψηφίζει Δημοκρατικούς συνέχαιραν τους διαδηλωτές. «Ως λευκή, ως λεσβία χρειάζεται να ενωθούμε με τους μαύρους, πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας», δήλωσε η Κλερ Μπάι μια 15χρονη μαθήτρια λυκείου. «Μάχομαι για τα δικαιώματά μου ως μέλος της ΛΟΑΤ κοινότητας. Μάχομαι για τα δικαιώματα των μαύρων, των ισπανόφωνών, των μουσουλμάνων». Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εκλογή Τραμπ και σε άλλες πόλεις της Καλιφόρνιας, όπως στη Νάπα και στο Χέιγουορντ.

Στο Πόρτλαντ, περίπου 4.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «απορρίπτουμε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο». Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς και κατέστρεψαν πολλά οχήματα ενώ, σύμφωνα με τα τοπικά μμε, ορισμένοι διαδηλωτές ψέκασαν γκράφιτι σε αυτοκίνητα, κτίρια και έσπασαν παράθυρα. Αστυνομικοί άρχισαν να σπρώχνουν το πλήθος ενώ συνέλαβε αρκετούς ανθρώπους και έκανε χρήση κροτίδων και δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση.

«Λόγω της εκτεταμένης εγκληματικής συμπεριφοράς, η διαδήλωση θεωρείται πλέον ταραχή. Το πλήθος έχει ενημερωθεί» σημείωσε στο Twitter η αστυνομική υπηρεσία.

Δεκάδες διαμαρτυρόμενοι στη Μινεάπολη έκαναν πορεία στον διακρατικό αυτοκινητόδρομο 94, μπλοκάροντας την κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις για τουλάχιστον μία ώρα ενώ ένα μικρό πλήθος διαδηλωτών σταμάτησε για λίγη ώρα την κυκλοφορία σε ένα πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο στο Λος Άντζελες.

Στη Βαλτιμόρη, η αστυνομία ανέφερε ότι περίπου 600 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης. Δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Στο Ντένβερ, περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης ενώ κατάφεραν να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο 25 κοντά στο κέντρο. εκατοντάδες ήταν αυτοί που διαδήλωσαν και στο Ντάλας.

Στην Ουάσιγκτον, περίπου 100 διαδηλωτές έκαναν πορεία από τον Λευκό Οίκο, όπου ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ομπάμα, μέχρι το ξενοδοχείο Trump International. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι παρέμειναν εκεί στη διάρκεια της νύχτας φωνάζοντας: «όχι μίσος! όχι φόβος! Οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοί εδώ!» και κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Καθαιρέστε τον Τραμπ» και «Δεν είναι δικός μου πρόεδρος».

Στη Νέα Υόρκη μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε για μία ακόμη νύχτα έξω από τον Trump Tower στην Πέμπτη Λεωφόρο και φώναξε οργισμένα συνθήματα κρατώντας πανό με μηνύματα κατά του Τραμπ.

Μέσω twitter ήρθε η απάντηση του Τράμπ που απέδωσε τις διαδηλώσεις σε επαγγελματίες διαδηλωτές που «ερεθίζονται» από τα ΜΜΕ.

screen-shot-2016-11-11-at-6-55-38-pm

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Πιθανή επικοινωνία Τσίπρα-Τραμπ

Είναι πιθανή το επόμενο διάστημα επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: REUTERS/Kamil Krzacznski




Δες και αυτό!