Η προώθηση του μίσους από τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από την ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, προκαλεί θυμό και θλίψη σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, με τη ρητορική μίσους που τόσο εύκολα χρησιμοποιεί, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και παράλληλα να πληγώνει και να προκαλεί απόγνωση σε μέλη του ίδιου του ποιμνίου του που ανήκουν και στην ΛΟΑΤΙ κοινότητα, δημιουργώντας τους ερωτηματικά για την ίδια τους την ύπαρξη. Ας μην αποκαρδιώνονται, όμως, και ας μην χάνουν τη ψυχραιμία τους.

Άσχετα με το τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος το να είναι κάποιος θρησκευόμενος και ταυτόχρονα γκέι, αμφί, τρανς ή ίντερσεξ δεν είναι αντικρουόμενο. Η ηθική και η πίστη δεν έχουν καμία σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου, καθώς ένα άτομο μπορεί να είναι ΛΟΑΤΙ και ταυτόχρονα να ακολουθεί το δρόμο του Θεού και τα διδάγματά του, άσχετα με το τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, πως και η ίδια η Εκκλησία δημιουργήθηκε, αποτελείται και εκπροσωπείται από ανθρώπους με τα δικά τους πάθη ο καθένας. Ο Θεός, βάσει διδασκαλιών, είναι δημιουργός και όχι τιμωρός και δεν ζητά από κανέναν να υποφέρει μόνος μια ζωή αρνούμενος τον εαυτό του, άσχετα με το τί λέει ο προκαθήμενος.

Τα ΛΟΑΤΙ άτομα δεν είναι εκ προοιμίου “χειρότερα άτομα”, και συνεπώς δεν χρειάζεται να ξεπεράσουν “τον κακό εαυτό τους”. Μπορούν να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο και είναι συχνά σε καλύτερη θέση να το κάνουν λόγω της κατανόησης των διακρίσεων και του ρατσισμού που έχουν υποστεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Η διαφορετικότητά τους μπορεί να τους δώσει θάρρος και εφόδια και να προσθέσει στη ζωή τους, φτάνει να μην καταβάλλονται από μηνύματα μίσους όπως αυτά της εκκλησίας.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι “φρούτο”, ούτε ανωμαλία. Και αν αποτελεί «δυσκολία», όπως λέει ανάμεσα στα υπόλοιπα ο Αρχιεπίσκοπος, είναι γιατί άνθρωποι σαν κι αυτόν προσπαθούν να επιβάλουν σε άλλους τις δικές τους, μισαλλόδοξες, απόψεις. Η Χριστιανοσύνη διδάσκει αγάπη για όλους. Δεν αποδέχεται το μίσος προς κανένα, ακόμα κι αν ο Αρχιεπίσκοπος κάνει πως δεν το καταλαβαίνει. Ευτυχώς, όμως, για όλους μας, ζούμε σε κοσμικό κράτος και τόσο η δημοκρατία μας όσο και οι νόμοι μας δεν του επιτρέπουν να συνεχίζει να λέει ότι θέλει.

Είναι καιρός η Εκκλησία της Κύπρου να ξεκινήσει να αγαπά τον πλησίον της, όποιος και αν είναι αυτός. Τέλος πια με το μίσος και τις διακρίσεις που προωθούνται με τόση ευκολία, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς διερεύνηση, χωρίς επιπτώσεις. Δεν υπάρχει πια χώρος.

Η ΛΟΑΤΙ κοινότητα είναι έτοιμη να κάνει αυτή τη συζήτηση για όλες τις περιθωριοποιημένες ομάδες που τυγχάνουν διακρίσεων από την Εκκλησία. Για τις γυναίκες, για τους Κύπριους με διαφορετική εθνική καταγωγή, για τα άτομα με διαφορετικό χρώμα, για εκείνους με διαφορετική οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση, για όλους όσοι υποφέρουν λόγω διακρίσεων.

Για την ώρα καταγγέλλουμε το συμβάν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως παράβαση του Ποινικού Κώδικα που αφορά την προώθηση μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, και θα προβούμε σε όλα τα σχετικά διαβήματα. Ταυτόχρονα θα ζητηθεί από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να εξετάσει τη στάση του καναλιού MEGAONE που πρόβαλε και επέτρεψε την προώθηση ρατσιστικών μηνυμάτων και ρητορικής μίσους, και μάλιστα χωρίς αντίλογο.

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα. Η ενέργειες μας επικεντρώνονται: • Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. • Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας. ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex. Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.