Μια πιο απλή διαδικασία αναγνώρισης φύλου για τα τρανς άτομα στη Γαλλία

13/10/2016

Τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς ιατρικά προαπαιτούμενα ψήφισε η Γαλλία.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη η γαλλική βουλή ψήφισε τον νόμο “περί δικαιοσύνης του 21ου αιώνα” (La loi sur la justice au XX1eme siècle), ο οποίος περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τη νομική αναγνώριση φύλου.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ρυθμίσεις αυτές, τα τρανς άτομα δεν χρειάζεται να περάσουν από τη διαδικασία στείρωσης ή άλλων “ιατρικών” καταστάσεων για να αναγνωριστεί το πραγματικό τους φύλο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η  ILGA-Europe, δεν θα υπάρχει καμία υποχρέωση να παρέχουν τα τρανς άτομα απόδειξη κάποιας ιατρικής περίθαλψης.

Η διευθύντρια μάλιστα της οργάνωσης, Evelyne Paradis. συνεχάρη την τρανς κοινότητα της χώρας.

“Συγχαρητήρια στην τρανς κοινότητα της Γαλλίας και στο ακτιβιστικό κίνημα που πίεσε γι΄αυτή τη σημαντικά αλλαγή. Αυτό είναι ένα μήνυμα καθαρής εξέλιξης. Ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα απέβαλε αυτή την ντροπιαστική πρακτική της στείρωσης…”

Αν και η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, η διαδικασία εξακολουθεί να θέτει κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα τα τρανς άτομα θα πρέπει ακόμη να κινήσουν μια νομική διαδικασία και να περάσουν από τα δικαστήρια για την αναγνώριση του φύλου τους.

“Αν και ο νόμος αυτός δεν είναι 100% τέλειος, είναι ένα σημαντικό βήμα για έναν καλύτερο κόσμο.”

Des droits pour les trans en France (English subtitles) from ILGA-Europe on Vimeo.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!