Η αντίδραση του προέδρου της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου για το περιστατικό στα Star Κύπρος

28/09/2016
από

Σάλο προκάλεσε η ερώτηση που έγινε σε 16χρονη διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία Star Κύπρος 2016 την Κυριακή, με το θέμα να φτάνει μέχρι και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση που υποβλήθηκε στη 16χρονη υποψήφια, Παυλίνα Θεοδώρου, ήταν η εξής: «Ο ξάδελφος της Βασιλίσσας Ελισάβετ γίνεται ο πρώτος γαλαζοαίματος που παραδέχεται ότι είναι ομοφυλόφιλος. Έχει τρία παιδιά και η σύζυγός του γνώριζε τις προτιμήσεις του από την αρχή και τον στήριξε. Εσύ τι θα έκανες σε ανάλογη περίπτωση;».

Η Κωνσταντίνα Ευριπίδου χαρακτήρισε την ερώτηση «ωραία», επαναλαμβάνοντάς τη δύο φορές, χωρίς ωστόσο να προβαίνει στις απαραίτητες διευκρινίσεις. Η διαγωνιζόμενη δεν κατάφερε να αντιληφθεί το νόημα, η Υβόννη δεν κατάλαβε την ερώτηση, ο Νικόλας Ιωαννίδης μίλησε για marketing περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα και ο Δημήτρης Αλεξάνδρου διερωτήθηκε τόσο που η Παυλίνα δεν καταλάβαινε την ερώτηση, όσο και για το πώς μπορεί να αγαπάει ένας άνθρωπος που υποκρίνεται.

Σε όλο αυτό που έγινε, αντέδρασε και πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤ Cyprus Κώστας Γαβριηλίδης σχολιάζοντας το γεγονός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
«Δεν θα σχολιάσω την απάντηση της 16χρονης Παυλίνας…

Θα σχολιάσω όμως την αντίδραση των κριτών την οποία μόνο κακόβουλη μπορώ να χαρακτηρίσω. Το να κρύβεται ένα γκέι άτομο στην ντουλάπα, δεν έχει να κάνει με μάρκετινγκ όπως κακώς αναφέρθηκε στη προσπάθεια καθοδήγησης της απάντησης. Το να είναι κάποιος στην ντουλάπα πηγάζει κυρίως από τα ταμπού και τα προβλήματα μιας σεμνότυφης κοινωνίας που αναγκάζει τα άτομα να κρύβονται από τους εαυτούς τους για να μην τους καταδικάζουν οι γύρω τους. Ας μην δαχτυλοδείχνουμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ποιος πραγματικά φταίει για μια τέτοια κατάσταση.

Πιστεύω αυτό θα ήταν ιδιαίτερα εμφανές για έναν 53χρόνο Άγγλο «γαλαζοαίματο» μεγαλωμένο με ακόμη χειρότερους και αυστηρούς κανόνες από αυτούς της κοινωνίας. Πραγματικά πολύ λυπηρή η δημόσια αντίδραση ορισμένων κριτών, για διαφορετικούς λόγους από τον καθένα.

Και ένα θα γράψω για την ερώτηση που τα σχόλια από κάτω λένε πως είναι άκυρη για ένα άτομο τόσο νεαρό:

Ένα άτομο στην Κύπρο μπορεί να παντρευτεί στα 16 του. Άρα ναι, λογικά την ερώτηση αυτή θα έπρεπε να μπορεί να είναι σε θέση να την απαντήσει και ένα 16χρονο. Αν δεν μπορεί, τότε έχουμε ακόμη ένα λόγο που είναι καιρός να μην κρύβεται η ομοφυλοφιλία στα σχολεία και να ενημερώνονται τα παιδιά σωστά για τις πραγματικότητες και ιδιαιτερότητες του κόσμου γύρω τους.»

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!